Kuchenny stół powinien być przede wszystkim wielofunkcyjny i pozwalać zarówno na spożywanie posiłków, jak też ich przygotowywanie.

Materiał
Najatrakcyjniej prezentują się stoły z drewna, bądź szkła. Szkło jednak może być mniej praktyczne w kuchni – łatwo je stłuc, a poza tym dużo bardziej widać na nim wszelkie zarysowania, niż na drewnie.
Szklany blat może lepiej pasować do kuchni nowoczesnych, jednakże drewno budzi skojarzenia z ciepłem i przytulnością. Poza tym niektórych prac kuchennych, z obawy przed uszkodzeniem stołu nie wykonasz na szkle, na przykład rozbijania mięsa, czy ucierania czegoś w ciężkiej makutrze.
Zaletą szklanych blatów jest natomiast ich większa odporność na wysokie temperatury.

Atrakcyjny kształt
W zależności od wielkości i zaaranżowania kuchni, będą do niej pasować różne stoły. Okrągłe, czy kwadratowe blaty sprawdzą się zarówno w małych jak i większych wnętrzach. Prostokątne stoły raczej lepiej będą prezentować się w większych kuchniach, albo salonach z aneksami. Jeżeli tylko okazjonalnie potrzebujesz do posiłku usadzić większą liczbę gości dobrym rozwiązaniem będzie rozkładany stół. Jeśli natomiast masz liczną rodzinę, ale niestety miejsca w kuchni jak na lekarstwo, zdecyduj się na okrągły blat.
Różne stoliki dostępne są na stronie www.sedia.pl. Jak można zauważyć korzystając z portalu, o kształcie, wyglądzie i różnicach zachodzących między różnymi modelami decydują w głównej mierze nogi stołu. Jeśli chcemy, żeby mebel nabrał smukłości i wydawał się lżejszy powinniśmy się zdecydować na model z nogami „cieńszymi”, może nawet elegancko wygiętymi. Klasycznego stylu i ozdobności stół może też nabrać przez żłobienia w drewnie. Jeśli meble w naszej kuchni są raczej cięższe, a szczególnie gdy wykonane są z ciemnego drewna – zdecydujmy się na stół o prostej formie i masywnych, grubych nogach. Taki model będzie wyglądać solidnie.

Jak zaaranżować całość wnętrza
Kuchnia ma być przede wszystkim funkcjonalna. Dlatego, jeśli Twoja jest niewielkich rozmiarów, nie staraj się na siłę wstawić do niej wielkiego stołu, który zabierze Ci mnóstwo przestrzeni. Ważny jest także dobór krzeseł. W mniejszych kuchniach dobrą opcją są taborety, które możemy wsunąć pod stół kiedy ich nie używamy. Jeśli wolimy krzesła z oparciami, wybierzmy te, których oparcia są niższe i smuklejsze.
Kolor stołu i krzeseł powinien współgrać z kolorystyką szafek, najlepiej, żeby wykonane były z tego samego materiału. Proponowane na www.sedia.pl stoły możemy dopasować do wykończonych w drewnie, bardzo ciepłych w odbiorze wnętrz. Warto też zastanowić się nad tym, czy chcemy aby sprzęty takie jak lodówka i zmywarka znalazły się w zabudowie, czy nie. Metaliczny połysk drzwiczek może nadać kuchni, nawet urządzonej bardzo tradycyjnie, nowoczesny charakter, lodówka to poza tym dobre miejsce do przyczepiania magnesami wszelkiego typu list zakupów, „przypominajek” i „sklerotek”, czyli karteczek z naszymi notatkami. Jeżeli dysponujemy kuchnią o dużych rozmiarach możemy rozważyć wstawienie na jej środku tak zwanej wyspy – zyskamy dzięki temu więcej blatów do przygotowywania potraw i dodatkowe miejsce do siedzenia. Niewielkie kuchnie powinniśmy tak zaaranżować, żeby wykorzystać jak najwięcej miejsca. Zaopatrzmy się w wiszące półeczki na przyprawy, czy przybory kuchenne, tak aby ubyło nam jak najmniej miejsca na blacie.