Odpowiednie przygotowanie do operacji polega między innymi na prawidłowym odżywianiu. Dzięki mądrze zaplanowanemu jadłospisowi organizm szybciej poradzi sobie z obciążeniem, jakim jest zabieg chirurgiczny.

Zasady żywienia okołooperacyjnego zależą od typu zabiegu. Są jednak takie, które pozostają niezmienne. Pacjent oczekujący na operację nie może być niedożywiony; ponadto w jadłospisie przedoperacyjnym nie powinno zabraknąć białka. Dlaczego należy przestrzegać tych wskazań?

Rola białka w diecie okołooperacyjnej

 Odpowiedni poziom białka w organizmie chorego może przyspieszyć powrót do zdrowia. Ten składnik naszej diety bierze udział w odbudowie tkanek. Jest również nośnikiem niektórych minerałów i witamin. To m.in. dzięki białku pacjenci mogą szybko odzyskać pełnię sił i wzmocnić odporność. Przy braku przeciwskazań w okresie okołooperacyjnym chorzy mogą przejść na dietę wysokobiałkową. Odpowiednią ilość białka przed zabiegiem zapewniają specjalistyczne preparaty żywieniowe; szczegółowe informacje na ich temat znajdują się na stronie zywieniemaznaczenie.pl.

Powikłania u pacjentów niedożywionych

 Niedobory składników mineralnych i witamin u operowanych skutkują większą liczbą powikłań niż u pacjentów odpowiednio się odżywiających. Dieta osób niedożywionych powinna być bogata w kwasy tłuszczowe omega-3 (obecne m.in. w rybach morskich i orzechach) oraz nukleotydy. Pewność, że nasz organizm jest zaopatrzony w te składniki, daje przejście na żywienie kliniczne. Opis jednego z preparatów stosowanych w żywieniu tego typu znajduje się na stronie Przygotowanie do operacji – żywieniemaznaczenie.pl.

Arginina – aminokwas niezbędny przed operacją

 Zaopatrzenie organizmu w argininę to kolejny krok do szybszej rekonwalescencji po operacji. Ten wszechstronny aminokwas jest odpowiedzialny m.in. za ułatwianie transportu składników odżywczych do mięśni i gojenie się ran. Źródłem argininy są m.in. kasza gryczana, orzechy włoskie, mięso wołowe i jaja.

Odpowiednią dietę należy utrzymywać także po operacji. Pacjent powinien przyjmować co najmniej 5 posiłków w niewielkich porcjach. Wskazane jest przejście na dietę lekkostrawną.