Mało jest dań, które są znane dosłownie wszędzie na świecie. Pizza to jedno z nich a w zasadzie chyba jedyne popularne na taką skalę. Nic, więc dziwnego, że i w Polsce jest najczęściej zamawianym daniem nie tylko z kuchni włoskiej, ale ogólnie ze wszystkich. Jeżeli chodzi o rodzaje to zazwyczaj wybieramy te najprostsze pozycje z 2 lub 3 dodatkami. Podobnie jest we Włoszech gdzie stawia się na prostotę dania i maksimum przyjemności z jedzenia. Jakie rodzaje pizzy są tam najpopularniejsze?

W Neapolu, kolebce tej potrawy, najczęściej serwowana jest pizza o nazwie – mastunicola. Przepis na ten placek powstał jeszcze w XVII wieku. To chyba najprostsza pizza, jaka może być, gdyż składa się z smalcu, bazylii i sera. Niewiele lat później powstała, marinara, na której znajdziemy pomidory, czosnek i oregano. Pojawiła się ona w połowie XVIII wieku. Była to ulubiona pizza marynarzy, stąd też jej nazwa. Z kolei ta najbardziej znana neapolitańska pizza – Margherita, jest ze nich wszystkich najmłodsza. Recepturę na nią wymyślił Raffael Esposito w hołdzie dla królowej Małgorzaty, które w 1800 roku odwiedziła wraz z królem Neapol. Pizza neapolitańska w pełni wyrabiana jest ręcznie. Powinno się ją piec w piecu opalanym drewnem w temperaturze ponad 400 stopni. Przy takich wysokich temperaturach pizza trafia do pieca najwyżej na jedną minutę.

Włochy to tylko początek

We Włoszech każdy region ma swoją charakterystyczną pizzę, dlatego tez pizza w Rzymie będzie zupełnie inna niż w na Sycylii itd. Wraz z włoskimi imigrantami pizza trafiła do USA. W Nowym Jorku pizzaiolo bardzo mocno wzorują się na pizzy neapolitańskiej. Ciasto jest cienkie i elastyczne a brzegi chrupiące. W hiszpańskiej Katalonii pizza serwowana jest z owocami morza lub z mięsem a także w wersji na słodko. W Polsce pyszne pizze serwowane są wszędzie czy to w Bielsku-Białej czy też w Lublinie. W którymkolwiek z tych miast będziesz zamów swój ulubiony placek poprzez stronę PizzaPortal.pl.