Obecny rynek pracy zdaje się trudniejszy dla pracodawcy niż dla pracownika. Osoby z doświadczeniem mają szansę na szybką zmianę pracy, co też często robią. Zakłada się, że aktualnie najmłodsze pokolenie na rynku pracy - pokolenie Z, w ciągu swojego życia zmieni pracę nawet 17 razy, poszukując nie tylko wyższych zarobków, ale także ciekawszych form zatrudnienia, w tym benefitów pracowniczych.

Benefity – standard czy dodatek?

Benefity pracownicze stają się standardem. Firmy o ugruntowanej pozycji rynkowej, korporacje, a nawet start-upy wiedzą, że benefit może znacznie uatrakcyjnić formę zatrudnienia, wpłynąć na atmosferę w miejscu pracy, jak również zmotywować. Jakie benefity są najbardziej pożądane wśród pracowników?

Wg badań prowadzonych przez pracuj.pl, benefity, za które najbardziej ceni się pracodawcę wiążą się z dofinansowaniem: w pierwszej kolejności urlopów – wskazuje na nie 72%, w drugiej szkoleń pracowniczych – oczekuje ich aż 70% Polaków. Wśród dodatkowych korzyści płynących z zatrudnienia pojawiły się również: prywatna opieka medyczna oraz możliwość pracy zdalnej.

Obok wymienionych pracodawcy często oferują także: dostęp do obiektów sportowych, strefę rozrywki, relaksu, naukę języków obcych, możliwość zabierania do pracy zwierząt domowych czy programy kafeteryjne, w których to pracownik decyduje na co przeznaczy podarowaną mu kwotę benefitu.

Benefity żywieniowe

Ciekawym benefitem pracowniczym, z korzyścią również dla pracodawcy, są karty i bony żywnościowe, które pracownik może wykorzystać na gotowy posiłek będąc w miejscu pracy, w terenie czy na delegacji. Karty lunchowe pozwalają pracodawcy zaoszczędzić na składkach ZUS. Karta przeznaczona na gotowe posiłki jest zwolniona ze składki ZUS, pod warunkiem, że jej wartość nie przekracza 190 zł miesięcznie. Rocznie pozwala to pracodawcy zaoszczędzić do 468 zł na jednym pracowniku.

Karty lunchowe można wykorzystywać jedynie na gotowe posiłki: w restauracjach, barach, jadłodajniach. Świadczeniom nie podlegają produkty spożywcze do nabycia w supermarketach czy sklepach spożywczych. Obiekty, w których można wykorzystać benefit lunchowy znajdują się na terenie całej Polski i jest ich ponad 100 000.

Pracodawca zasila co miesiąc kartę stałą kwotą. Pracownik decyduje jak wyda swoje środki, wybierając formę, porę oraz miejsce spożywania posiłków. Z karty można korzystać również zamawiając gotowe jedzenie do domu.

Programy kafeteryjne

Program kafeteryjny jest rozwiązaniem łatwym organizacyjnie z punktu widzenia pracodawcy, a także dającym spore możliwości pracownikowi. Pracodawca zobowiązany jest do comiesięcznego zasilania konta w programie. Pracownik może wydać przeznaczoną mu kwotę na dowolny cel spośród oferowanych przez program. Wśród atrakcji są między innymi: zakupy w największych sklepach, dostęp do portali, w których można zamówić jedzenie z dostawą do domu, podróże, wydarzenia kulturalne, w tym wyjścia do kina, teatru czy opery, strefa relaksu, czyli możliwość skorzystania z zabiegów w salonach kosmetycznych, masażu czy spa.