Jak pokazują statystyki, Polacy stają się coraz bardziej przedsiębiorczym narodem, a ilość powstających co roku nad Wisłą małych firm napawa optymizmem. Jednym z najbardziej popularnych pomysłów jest mała albo średnia gastronomia, tu z kolei wielką popularnością cieszą się pizzerie. Gdy początkujący właściciel lokalu gastronomicznego przebrnie przez wszystkie wymagane formalności czy kontrole, wypełni tysiąc wniosków i oświadczeń, a także otrzyma stosowne zgody, przychodzi czas na wyposażenie lokalu.

Piec do pizzy – serce każdej pizzerii

Istnieją różne rodzaje pieców do pizzy, należy więc porównać ze sobą ich parametry w szczegółach, aby wybrać ten właściwy. Najpowszechniej w pizzeriach stosowane są piece do pizzy elektryczne, a czasem – chociaż to dobry pomysł raczej do pizzerii dużych, dysponujących stosownym kapitałem – piece opalane drewnem.

Piec elektryczny do pizzy to wydatek, który najczęściej jest bliższy finansowym możliwościom początkującego przedsiębiorcy. Piece mogą mieć różne wymiary, a także zróżnicowaną ilość komór, pozwalających na pieczenie kilku pizz jednocześnie. Istnieją tez piece przelotowe, które pozwalają na szybkie wypiekanie wielu pizz, ale też zapiekanek, czy podobnych dań w stylu fast food.

Bardzo ciekawy piec do pizzy tego rodzaju – model 3550TB10, znajduje się w ofercie niemieckiej firmy BARTSCHER. Co zaś się tyczy pieców mniejszych rozmiarów, interesujące okażą się tu oferty dwóch polskich producentów: firmy Stalgast, której modele z serii X-line, E-line i F-line, występują w dużej gamie rozmiarów, jak i firmy Hendi, oferującej wysoką jakość w połączeniu z ciekawym wzornictwem.

Piece do pizzy w swojej ofercie posiada firma GASTROMIX

Co oprócz pieca do pizzy?

Kiedy już lokal zostanie wyposażony w swój najważniejszy element, do uwzględnienia pozostaje jeszcze sporo przedmiotów, bez których nie może obejść się żadna pizzeria czy jakikolwiek inny lokal gastronomiczny. Niezbędne będą lodówki na przechowywanie składników, a także odporne na ścieranie i łatwe do dezynfekcji blaty do przyrządzania wypieku. Do przygotowania niektórych składników nieodzowna będzie również odpowiednia kuchenka.

Przydatna może się okazać dodatkowo specjalna podstawa do pieca (którą znaleźć można w ofercie Stalgast). Przepisy BHP wymagają, żeby lokal był wyposażony osobne zlewy do zmywania dla naczyń do konsumpcji oraz garnków, a także w wyparzarkę do naczyń. Listę taką można by tworzyć w nieskończoność, a i tak nie znalazły się na niej jeszcze wszystkie rzeczy absolutnie niezbędne. W gastronomii doświadczenie przychodzi jednak bardzo szybko, toteż właściciel pizzerii sam przekona się, czego jeszcze potrzebuje jego firma.