Od wieków stanowiący podstawowy dodatek dań Dalekiego Wschodu, dziś coraz częściej goszczący na sklepowych półkach europejskich hipermarketów, a co za tym idzie zyskujący gigantyczne zainteresowanie wśród przeciętnych Kowalskich, chcących otworzyć swoje kubki smakowe na orientalne specjały. Sos sojowy, bo on stanowi bohatera niniejszego artykułu, to wysublimowany rarytas, jaki warto wykorzystać w kuchni chociażby na próbę. Doskonały do dań pieczonych, smażonych, a nawet grillowanych. Idealny na zimno oraz w menu serwowanym na gorąco.

Zamiennik soli

Azjatycki przysmak w postaci sosu sojowego stanowi częsty środek zastępczy za tradycyjną sól. Ma podobnie intensywny i wyrazisty posmak, a przy okazji jest dużo zdrowszą alternatywą. Nadaje oryginalnego aromatu, sprawiając, iż nawet pospolite danie nabiera zupełnie innego wymiaru. Nie stanowi trudności zaopatrzenie się w ten produkt spożywczy, mimo iż jest on specjałem Azji, ponieważ nie tylko pełno go w supermarketach, ale i są w niego bogato zaopatrzone sklepy internetowe typu Harmonia Smaków, gdzie można wybierać spośród różnorodnych pojemności i typów – sosy do sushi, sosy sojowe jasne, ciemne, ponad dwukilogramowe, bądź w poręcznych buteleczkach – co kto woli. Czym jednak jest w gruncie rzeczy ten rodzaj dodatku? To dość słona przyprawa, jaką dekady temu upodobali sobie mieszkańcy Kraju Kwitnącej Wiśni. Pochodzi ona z procesu fermentacji ziaren soi oraz pszenicy, czasem także ryżu. Odmiana jasna jest świetnym ingredientem podczas gotowania, ciemniejsza natomiast rewelacyjnie spisuje się jako dressing, bowiem jest bardziej słodka i gęstsza w swej konsystencji.

Nieograniczone możliwości

Sos sojowy pozostawia daleko w tyle wszelkie inne zaprawy stosowane w kulinariach, kiedy w grę wchodzi kwestia jego rozległego zastosowania. Doskonale nadaje się on do uzupełniania potraw makaronowych, zup, mięs. Jest to bardzo dobry dodatek do obiadów bazujących na smażonej wieprzowinie, czy duszonej wołowinie. Znakomicie pasuje do sałatek. Nadaje wyrafinowanego smaku każdej miksturze przypominającej zupę – krem, czy gulasz. Poza tym, że pogłębia smak, dodatkowo poprawia wygląd dań, gdyż zapewnia intensywny odcień kolorystyczny. Ze względu na dużo mniejszą zawartość sodu, warto rozważyć zamianę tradycyjnie spożywanej w naszych domach soli właśnie na sos sojowy.