Zasłynęła wieki temu, jako jeden z nadrzędnych antyoksydantów, który stanowi pełną właściwości odżywczych roślinę, wartą wprowadzenia w codzienny jadłospis. Spirulina – bo ona stanowić będzie bohaterkę niniejszego tekstu – dostępna jest w przeróżnych, wygodnych dla konsumenta postaciach. W aptekach, sklepach zielarskich lub serwisach internetowych typu WitaminySwanson, można otrzymać ten produkt w formie proszku, płynu oraz tabletek. Dlaczego jest to aż tak cenny składnik naszej diety?

 

Sekretny składnik

Spirulina świetnie nadaje się do koktajli. Jest to doskonały dodatek do zielonych napojów na bazie jarmużu, czy też szpinaku. Znakomicie współgra także z aromatycznymi i soczystymi owocami letnimi. Jest idealna do słodkich przysmaków i vege deserów. Poza tym, że nadaje pięknego, nietuzinkowego koloru przygotowywanym z jej udziałem daniom i przekąskom, dodatkowo znacząco podnosi ich wartość odżywczą. W opisywanej aldze – niezależnie od tego, czy w postaci suplementu jak spirulina od Swanson, czy w naturalnej wersji – znajduje się masa istotnych witamin i minerałów. Po pierwsze to kopalnia białka, a także beta-karotenu. Jest w niej mnóstwo kwasów nukleinowych i chlorofilu.

Niebanalne działanie

Teoretycznie, jak wszystkie „eko” artykuły spożywcze, spirulinę zaliczyć można do tak zwanych super foods, czyli wysokiej jakości produktów żywnościowych, niemniej jednak w porównaniu z szeregiem innych – także naturalnych- elementów naszych codziennych jadłospisów, akurat spirulina zdecydowanie wyróżnia się, będąc na piedestale, jeśli chodzi o ilość jej właściwości leczniczych. Po pierwsze, działa mocno oczyszczająco. Uwalnia krew od toksyn oraz prowadzi do jej odbudowania. Nie dopuszcza do rozwoju grzybów typu Candidia albicans. Gwarantuje właściwe tworzenie się mikroflory bakteryjnej w układzie pokarmowym. Jest świetna dla sportowców i osób nadwyrężających się fizycznie, ponieważ posiada w sobie sporo białka. Dodatkowo, wykazuje ona działanie alkalizujące, czyli odkwasza. Jako, że aż kipi od ilości posiadanego w sobie chlorofilu, jest istną szczotką na wątrobę oraz nerki, pozbywając się z nich wszystkiego, co zalega i jest zbędne oraz szkodliwe. Regularne spożywanie spiruliny zapewnia piękną sylwetkę, gdyż tego rodzaju algi przyspieszają przemianę materii, jednocześnie hamując apetyt.

Co wybrać?

Generalnie konsument chcący zaopatrzyć się w spirulinę ma z czego wybierać, ponieważ na rynku dostępnych jest wiele rozlicznych postaci tej algi. Warto jednak zdecydować się na taką jej formę, która będzie dla nas optymalna w zastosowaniu. Jeżeli lubisz koktajle, warto wybrać produkt sproszkowany, na przykład jak spirulina od Swanson. Gdy nie przykładasz się szczególnie do systematycznego komponowania urozmaiconego jadłospisu, wybierz suplement w kapsułkach. Niezależnie od tego, czy będzie to forma sypka, płyn, czy tabletka, zawsze zwracaj uwagę na to, aby w Twoje ręce trafiały wyłącznie certyfikowane wyroby żywnościowe, które posiadają komplet niezbędnych atestów potwierdzających ich wysoką jakość.

Artykuł sponsorowany