W zależności od rodzaju alkoholu niezbędny jest dobór odpowiedniego rodzaju kieliszka. Istnieje zaskakująco dużo wzorów i typów. Dla jednego rodzaju trunku może istnieć kilka specjalnie przeznaczonych rodzajów kieliszków, które mają podobne cechy takie jak wielkość i pojemność. W tym artykule pokrótce scharakteryzujemy sobie kieliszki przeznaczone do konkretnych rodzajów alkoholi.

Kieliszki do wina

Kieliszki do wina można podzielić na trzy rodzaje. Każdy z nich przeznaczony jest do innego rodzaju wina. Mamy więc: kieliszki do wina czerwonego, białego i szampana oraz win musujących. Wino czerwone powinno pić się z kieliszków przezroczystych, wykonanych z cienkiego szkła. Kieliszek powinien posiadać dużą czaszę, która zwęża się ku górze. Powinien również posiadać nóżkę, za którą będzie można złapać, kiedy wino zostanie dostatecznie podgrzane od ciepła dłoni. Do win białych stosuje się kieliszki mniejsze niż do czerwonych. Model tego typu charakteryzują się wykonaniem z cienkiego szkła oraz dłuższą nóżką. Czasza kieliszka tego typu ma kształt tulipana o delikatnie rozchylających się krawędziach. Do win musujących stosuje się kieliszki, które popularnie nazywa się “fletami” albo “kłosami”, są one smukłe i zwężają się ku górze. Kieliszek należy trzymać za nóżkę, tak aby nie ogrzewać trunki dłonią.

Kieliszki do wódki

Kieliszki do wódki mogą być zarówno z nóżką jak i bez. W tych z nóżką podajemy wódkę czystą i gatunkową, natomiast w kieliszkach bez nóżki podajemy jedynie wódkę czystą. Standardowa pojemność kieliszka do wódki to 50 ml.

Kieliszki do piwa

Stosunkowo mało popularne, ale również stosowane są kieliszki do piwa. Są one najczęściej bardzo wysokie, posiadają również charakterystyczne przewężenie. Rozszerzają się w górę. Taki kształt umożliwia naturalny ruch bąbelków oraz zbieranie się piany na powierzchni piwa.

Kieliszki do koniaku

Charakterystyczną cechą, która wyróżnia kieliszki do koniaku jest pękaty kształt czaszy i krótka nóżka. Dzięki temu eksponują napój, co pozwala wizualnie ocenić charakter spożywanego trunku. Przymknięte czasze kieliszków pozwalają dodatkowo koncentrować się aromatowi trunku.

Istnieje oczywiście znacznie więcej rodzajów kieliszków, naczyń przeznaczonych do spożywania konkretnych alkoholi. Powyżej opisane zostały jedynie te, które są używane do najpopularniejszych rodzajów alkoholi.
 

Artykuł stworzony we współpracy z:  https://iguanasklep.pl/