Porcelanowa zastawa i ozdoby od wielu stanowią jedną z najchętniej wybieranych opcji na elegancki prezent. Ogromny wybór i trwałość wykonanych z tego tworzywa przedmiotów sprawia, że nigdy nie wychodzą z mody. Nic dziwnego – ten ponadczasowy materiał posiada wiele cennych właściwości, które warto znać.

Prawdziwa porcelana stanowi mieszankę kwarcu, kaolinu i skalenia. Biorąc pod uwagę temperaturę wypalania i skład chemiczny rozróżnia się jej dwa rodzaje: miękką i twardą. Ten drugi typ jest wykorzystywany do produkcji dobrych jakościowo naczyń stołowych. Dzięki wysokiej wytrzymałości mechanicznej powstają z niej stylowe półmiski, talerze, filiżanki i zestawy kuchenne, a także gustowne wazy czy solniczki. W dzisiejszych czasach zamiast kwiecistych, babcinych wzorów na porcelanie, ceni się minimalizm. Dlatego większość tego typu przedmiotów, dostępnych m.in. na stronie witeks.pl, ozdabia się geometrycznymi oraz organicznymi, prostymi wzorami.

Takie innowacje sprawiły, że porcelana nie kojarzy się już wyłącznie z przepychem i starodawnym stylem. Wręcz przeciwnie – jest niezmiennie modnym rozwiązaniem, które zachwyca estetyką wykonania i najwyższą jakością. Jakie są główne cechy prawdziwej porcelany, dzięki którym przebija ona inne materiały wykorzystywane do produkcji naczyń? Poza wyjątkową elegancją porcelana posiada bardzo twarde szkliwo, które sprawia, że jest odporna na zużycie. Mimo upływu czasu pozostaje błyszcząca, gładka i pozbawiona rys. Wytrzymuje zgniatanie i ścisk, dlatego bez obaw możemy umieścić kilka wykonanych z niej naczyń w stosie (jedno na drugim).

Szlachetna, ponadczasowa i wyjątkowo trwała 

Kolejne zaskakujące właściwości porcelany to jej odporność chemiczno-mechaniczna i łatwość użytkowania. Umyjemy ją w zmywarce (bez obaw o to, że zmyje się kadm czy ołów), podgrzejemy w kuchence mikrofalowej i przechowamy w bardzo niskiej temperaturze (do -30 stopni Celsjusza). Wykazuje niskie przewodnictwo cieplne, więc podawane w niej potrawy stygną o wiele wolniej. Nic dziwnego, że jest tak często wykorzystywana do produkcji półmisków, waz na zupy i sosy, bulionówek, czajników, a także filiżanek i kubków. Porcelana jest bardzo łatwa w oczyszczaniu z oliwy, rdzy, sosów, tłuszczów, zup i sosów. Wiele substancji zmyjemy z niej tylko pod bieżącą, gorącą wodą.

To materiał bezpieczny dla zdrowia, ponieważ nie wchodzi w reakcje z żadnymi produktami spożywczymi, w tym z kwasami i zasadami. Jak widać, porcelana stanowi wyjątkowo intrygujące tworzywo, które jest nie tylko wysoce estetyczne i eleganckie, ale również bardzo praktyczne i funkcjonalne. Inwestując w taki zestaw naczyń, wybieramy produkt, który posłuży przez wiele kolejnych lat. Właśnie dlatego porcelanowe serwisy i zestawy w wielu rodzinach użytkuje się przez całe pokolenia.  Oczywiście jako tworzywo o doskonałych właściwościach mechanicznych i odporności na czynniki chemiczne, jej twarda odmiana jest wykorzystywane także w innych gałęziach przemysłu, przede wszystkim w tworzeniu rur kanalizacyjnych, elektroniki, biotechnologii, a nawet w elementach konstrukcyjnych statków kosmicznych.