Nietolerancje różnych składników pokarmowych występują dziś coraz częściej. W przypadku, jeśli sami borykamy się z tym problemem, warto poradzić się dietetyka.

Na czym polegają nietolerancje
Nietolerancja danego składnika pokarmowego może objawiać się na różne sposoby. Najczęściej towarzyszy jej grupa objawów związanych z dolegliwościami układu pokarmowego, zdarzają się też reakcje skórne - wysypka, przechodząca nieraz w atopowe zapalenie skóry. Generalnie, nietolerancja konkretnego składnika polega na problemach z jego wchłanianiem. W przypadku laktozy jest to spowodowane niedoborem laktazy, enzymu odpowiedzialnego za rozkładanie laktozy. W przypadku glutenu, sytuacja jest nieco bardziej skomplikowana.

Nietolerancja glutenu
Fachowa nazwa tego schorzenia to celiakia. Jest to zespół zaburzonego wchłaniania glutenu. Niestety, ma podłoże genetyczne i jest związany z odpowiedzią układu immunologicznego. Organizm, broniąc się przed wchłanianiem glutenu powoduje zanik kosmków jelitowych, niezbędnych za proces przyswajania wszystkich substancji pokarmowych. Z czasem problem niewchłaniania dotyczyć zaczyna więc nie tylko glutenu. W zasadzie jedyną odpowiedzią na chorobę jest wyłączenie glutenu z organizmu. Kosmki jelitowe, nienarażone na obecność tego składnika w pożywieniu, regenerują się i ustają objawy choroby. Celiakia nie zawsze ujawnia się od urodzenia, zaczyna na nią chorować również wielu dorosłych. Jak przebiega celiakia? Kiedy gluten przenika do ściany jelita, komórki układu immunologicznego wykrywają go jako czynnik zapalny. Dochodzi więc do stanu zapalnego całej błony śluzowej jelita. Im dłużej trwa ten stan, tym głębsza jest degeneracja kosmków, a co za tym idzie, tym trudniej wchłanialne są inne składniki pokarmowe. W związku z tym, zaczyna występować szereg objawów - brak apetytu, spadek wagi, spadek energii, bóle brzucha, mdłości związane z posiłkami. Częste są też wzdęcia, zespół jelita drażliwego a także objawy dotyczące samopoczucia - stany depresyjne, drażliwość. W morfologii krwi zauważalny jest niedobór żelaza. Ponieważ celiakia prowadzi to upośledzenia wchłaniania wielu składników, organizm ogólnie cierpi na ich niedobory.

Jak sobie radzić
Wykluczenie glutenu z diety jest trudne, ponieważ występuje on w niezliczonej ilości produktów. Co prawda, producenci żywności coraz bardziej wychodzą chorym na przeciw i w sklepach dostępnych jest wiele alternatyw bezglutenowych, jednak jeśli zostaniemy zdiagnozowani z celiakią, warto udać się do wykwalifikowanego dietetyka. Pomoże nam on ustalić jadłospis, powie, jakich produktów unikać i jak je zastąpić w taki sposób, aby jedzenie nie było tylko przykrym obowiązkiem. Istotne jest, aby osoba, do której się udamy miała ukończone kursy dietetyka. Taką możliwość daje na przykład Polski Instytut Dietetyki. Kursy ukończone za pośrednictwem Instytutu dają uprawnienia do wykonywania zawodu dietetyka. Udając się do takiej osoby możemy mieć więc pewność, że zaproponowana przez nią dieta jest poparta ugruntowaną wiedzą i doświadczeniem.

Z celiakią można żyć. Wciąż poszerza się gama produktów, które nadają się do spożycia dla osób nietolerujących glutenu. Istotna jest jednak prawidłowa i szybka diagnostyka, aby nie dopuścić do uszkodzeń w obrębie błony śluzowej jelita cienkiego.