Zdecydowanej większości ludzi przejście na dietę kojarzy się m.in. z odstawieniem na bok tłuszczy – jest to jednak poważny błąd. Tłuszcze pełnią bardzo ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu!

Przyswajanie witamin

To dzięki tłuszczom nasz organizm jest w stanie przyswajać niektóre mikroskładniki! Tłuszcze pomagają w wchłanianiu witamin, które znajdują się w owocach i warzywach, w szczególności witamin A (współodpowiedzialna m.in. za proces widzenia), D (wpływa na gospodarkę wapniową, a tym samym na budowę kości), E (tzw. witamina młodości – antyoksydant, odpowiada za funkcjonowanie narządów rozrodczych) i K (pomaga w prawidłowym krzepnięciu krwi). Są one niezbędne dla naszego zdrowia!

Nawilżanie skóry

Tłuszcze są jednym z ważnym budulców błon komórkowych skóry – a tym samym są współodpowiedzialne za jej prawidłowe nawilżenie! Działanie to możemy zaobserwować, ponieważ tłuszcze tworzą tzw. płaszcz hydrolipidowy, czyli swoistą powłokę na skórze. Chroni ona skórę przed odwodnieniem. To właśnie dlatego w składzie większości kremów do rąk znajduje się gliceryna, czyli właśnie tłuszcz.

Jednak tłuszcz działa na skórę także od wewnątrz, uszczelniając błony komórkowe skóry, dzięki czemu nie traci ona wody i pozostaje elastyczna.

Ochrona serca

Z reguły cholesterol kojarzy się nam z niebezpieczeństwem dla serca – warto jednak mieć świadomość, że istnieje „dobry” i „zły” cholesterol! Cholesterol HDL, czyli właśnie ten dobry, chroni nasze serce. Dzięki regularnemu spożywaniu tłuszczów typu omega zmniejsza się zlepianie płytek krwi, a cholesterol nie przywiera do ścianek naczyń krwionośnych.

Kwasy omega 3 i 6 znajdują się głównie w wielonienasyconych kwasach tłuszczowych, które spożywamy wraz z rybami (głównie tłuste ryby jak łosoś, makrela, halibut czy śledź) oraz z tłuszczami roślinnymi (olej rzepakowy, oliwa z oliwek, olej sezamowy).

Działanie przeciwzapalne

Kwasy omega 3 i kwasy jednonienasycone (głównie tłuszcze roślinne) wpływają także na stany zapalne. Łagodzą objawy zapalenia stawów, a także stany zapalne kręgosłupa. Żeby więc cieszyć się zdrowiem, musimy pamiętać, aby w naszej diecie zawsze znajdowały się zdrowe tłuszcze roślinne (oleje rzepakowy, lniany, sezamowy, oliwa z oliwek), ryby i owoce morza oraz nasiona (dynia, słonecznik) i orzechy.