Historia kawy Finca El Rubio Papayo rozpoczyna się w Kolumbii, w Acevado w regionie Huila. Jest ona uprawiana w rodzinnym gospodarstwie Heinera Lazo i jego żony Johanny. Kawa jest bardzo rzadko spotykana w uprawie poza regionem Huila, ale możesz ją kupić w najlepszych palarniach online - również w Polsce. Jak smakuje kawa z odmiany botanicznej Papayo z dalekiej Kolumbii?

Jak smakuje kawa Papayo?

Finca El Rubio Papayo jest 100-procentową Arabiką. Obróbka ziaren jest wykonywana metodą natural. Papayo jest uznawana za bogatą, intensywną w smaku, kwiatową kawę. Możesz w niej wyczuć nuty czarnej porzeczki, zielonej herbaty i kwiatu pomarańczy. Bywa też określana jako bardzo zbalansowana kawa ze słodkimi nutami wiśni i brązowego cukru oraz pikantnymi nutami cynamonu. Smaczna i zrównoważona.

Skąd nazwa kawy El Rubio Papayo?

Skąd nazwa? Ta wyjątkowa odmiana została nazwana na cześć kształtu i zapachu owoców drzewka kawowego, które wyglądają jak małe papaje. Natomiast nazwa El Rubio wiąże się z symboliką rubinów – właściciel gospodarstwa podarował ją żonie w prezencie ślubnym. Ponieważ jeden rubin nie byłby w stanie wyrazić jego miłości do żony, dał jej w prezencie symboliczne miliony rubinów – ziarenek jednej z najlepszych kaw kolumbijskich.

Jak powstaje kawa Papayo?

Proces rozpoczyna się od zbioru i selekcji dojrzałych owoców. Następnie umieszcza się je w leju rozcieracza, miażdży i pozostawia w zbiornikach fermentacyjnych. Kiedy fermentacja osiągnie właściwy stan, kawa jest suszona na słońcu przez 7 do 10 dni, w zależności od pogody, do wilgotności 11-12%.

Sugerowany przepis na ekstrakcję w V60

Kawę Papayo można przygotować we french pressie, aeropressie lub przelewie-dripie. Do parzenia w dripie V60 zaleca się wsypać 16 gr kawy Papayo i wlać 240 gr wody. Temperatura parzenia powinna wynosić 91 stopni C, a czas ekstrakcji 2 minuty. Rekomenduje się ją podawać bez mleka, aby nie popsuć wyśmienitego smaku tej rzadko spotykanej odmiany kawy prosto z Kolumbii. Zamówisz ją w najlepszych palarniach online.

Artykuł sponsorowany