Jod jest pierwiastkiem śladowym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Niedostateczna podaż jodu lub przeciwnie – zbyt duża – w negatywny sposób wpływa na zdrowie i samopoczucie. Wszystko dlatego, że jod bierze udział w produkcji hormonów tarczycy, do których zaliczamy tyroksynę (T4) i trójjodotyroninę (T3). Hormony te wywierają bezpośredni wpływ na wiele narządów i układów w organizmie. Jod jest więc swoistym paliwem dla tarczycy, która odgrywa istotną rolę w utrzymaniu homeostazy hormonalnej. Dowiedz się, do czego może prowadzić niedobór jodu w organizmie i jak temu zapobiec.

Dlaczego jod jest niezbędny?

Jod, jak już wiemy, wpływa na proces produkcji hormonów tarczycy. Tarczyca to mały narząd znajdujący się w przedniej części szyi, który produkuje, przechowuje i uwalnia hormony tarczycy. Hormony te wpływają na niemal każdy aspekt funkcjonowania organizmu. Regulują tempo przemiany materii, kontrolują temperaturę ciała, wpływają na funkcje serca, układu nerwowego, układu pokarmowego, a także mają wpływ na rozwój i wzrost. Tarczyca jest zatem centrum kontroli hormonalnej, a jej prawidłowe funkcjonowanie jest niezwykle istotne dla zachowania zdrowia i dobrej kondycji.

Kliknij tutaj i dowiedz się więcej na temat tego, w jaki sposób jod przyspiesza metabolizm.
 

Niedobór jodu w organizmie – skutki dla zdrowia

Niedobór jodu prowadzi do zakłóceń w produkcji hormonów tarczycy. Tarczyca, próbując nadrobić brak jodu, zwiększa swoją aktywność, co może skutkować powiększeniem się gruczołu tarczycy, przez co powstają tzw. wole. Jednak mimo tego wysiłku, tarczyca może nadal nie produkować wystarczającej ilości hormonów, przez co po pewnym czasie dojdzie do niedoboru tych substancji w organizmie. Skutkiem tego jest rozwinięcie się stanu nazywanego hipotyreozą, czyli niedoczynnością tarczycy, który charakteryzuje się szeregiem objawów takich jak zmęczenie, przyrost masy ciała, problemy ze skórą i włosami, a także zaburzenia nastroju.
 

Czynniki ryzyka niedoboru jodu

Jednym z głównych czynników niedoboru jodu w organizmie jest dieta uboga w źródła tego pierwiastka. Osoby, które spożywają mało ryb morskich, produktów mlecznych, jodowanej soli kuchennej i innych jodowanych produktów, mogą być bardziej narażone na niedobór jodu. W grupie ryzyka znajdują się zwłaszcza osoby na diecie wegańskiej i wegetariańskiej, ponieważ rezygnują z produktów morskich i mlecznych, które są bogate w jod.

W kontekście niedoborów jodu w diecie znaczenie ma też sól, jakiej się używa. W przypadku, gdy sól kuchenna nie jest jodowana, może to przyczynić się do niedoboru jodu. Jodowana sól jest ważnym źródłem tego pierwiastka w wielu krajach, w tym w Polsce.
 

Jak uniknąć niedoboru jodu i problemów z tarczycą?

Ważne jest, aby zdawać sobie sprawę z poziomu jodu w swojej diecie i dostarczać organizmowi odpowiednią ilość tego pierwiastka, aby zapewnić prawidłowe funkcjonowanie tarczycy i ogólne zdrowie.

Pierwszym sposobem na uzupełnienie pokładów jodu jest spożywanie żywności bogatej w jod. Do codziennej diety należy włączyć przede wszystkim ryby morskie (np. dorsz, łosoś, tuńczyk), owoce morza (np. krewetki, małże) oraz produkty mleczne (np. mleko, jogurt, ser). Oprócz tego do solenia potraw powinno się używać jodowanej soli kuchennej.

Gdy poziom jodu w organizmie jest zbyt niski, można zastosować suplement diety jod. Kluczowe jest jednak to, aby robić to w bezpieczny sposób, zgodnie z zaleceniami specjalisty lub producenta preparatu. Dawkowanie powinno być dostosowane do indywidualnych potrzeb. Ryzyko niedoborów jodu pojawia się też w niektórych przypadkach, zwłaszcza w okresie ciąży czy karmienia piersią, wtedy lekarz może zalecić suplementację jodem w ramach profilaktyki.

Jod podaje się też w przypadku ekspozycji na promieniowanie. Chcesz wiedzieć dlaczego? Przeczytaj artykuł na ten temat na: https://www.rodzinneskarby.pl/jod-na-promieniowanie-radioaktywne-kompendium-wiedzy/.

Artykuł sponsorowany