Zakłady przemysłu spożywczego, czyli takie, które zajmują się wytwarzaniem produktów lub półproduktów przeznaczonych do spożycia wyposażone są w różnego rodzaju maszyny i urządzenia, które potrzebują zasilania. Specyficzne warunki w jakich odbywa się praca poszczególnych komponentów niejednokrotnie naraża obiekt przemysłowy na zagrożenie pożarowe. Aby zapobiec tego typu zdarzeniom istnieje szereg przepisów dotyczących bezpieczeństwa i ochrony ppoż. Czasami nawet dobrze przestrzegane normy i przepisy nie gwarantują nam odpowiedniego zabezpieczenia przed pożarami i wybuchami. Przyjrzyjmy się zatem bliżej środkom ochrony przeciwpożarowej w branży spożywczej.

Przemysł spożywczy - czym dokładnie się zajmuje?

Jest to dział gospodarki, w którym wytwarzane są artykuły spożywcze tj. produkty i półprodukty do spożycia.  W obrębie przemysłu spożywczego wytwarzane są różnorodne produkty, takie jak żywność mięsna i nabiałowa, produkty piekarnicze i cukiernicze, napoje, przetwory warzywne i owocowe, słodycze, wyroby tytoniowe oraz wiele innych. 

Do takich zakładów przemysłu spożywczego zaliczamy m.in. rzeźnie, zakłady przetwórstwa rybnego i mięsnego, mleczarnie, piekarnie, cukrownie, gorzelnie, browary, młyny, wytwórnie soków i przetwórstwo warzywniczo-owocowe, zakłady cukiernicze i tytoniowe. 

Produkcja żywności - procesy technologiczne

Do produkcji żywności wykorzystywane są specjalistyczne maszyny i urządzenia, m.in. kuchenki, piecyki, młyny, prasy, suszarnie czy fermentatory. Bardzo ważne jest przestrzeganie ściśle określonych procedur dotyczących produkcji i przechowywania produktów spożywczych, w taki sposób aby zapewnić ich jakość i bezpieczeństwo dla konsumentów.

Urządzenia wykorzystywane do linii produkcyjnych, środków transportowych i obróbki termicznej lub mechanicznej są zasilane elektrycznie. Najczęściej prąd prowadzony jest specjalnymi trasami kablowymi, korytami lub w peszlach. Jednak zdarza się, jak w przypadku pras, podajników, czy urządzeń termicznych, że źródłem zasilania jest doprowadzane w rurach sprężone powietrze lub gaz. 

Wspomniane kable i rury bezustannie są narażane na działanie wysokich temperatur, dużej wilgotności lub zapylenia w zależności od branży produkcyjnej zakładu lub przedsiębiorstwa. Ich uszkodzenie w wyniku działania tych czynników może spowodować pożar lub wybuch za przyczyną tylko jednej iskry. Pożar może spowodować przestój w produkcji, a w najgorszym wypadku stworzyć niebezpieczeństwo dla życia i zdrowia pracowników.

Bezpieczeństwo przeciwpożarowe w zakładach produkcji żywności

W Polsce bezpieczeństwo przeciwpożarowe w zakładach produkcji żywności reguluje m.in. Rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 7 czerwca 2010 r. w sprawie ochrony przeciwpożarowej budynków, innych obiektów budowlanych i terenów. Rozporządzenie to określa m.in. wymagania dotyczące zapewnienia bezpieczeństwa przeciwpożarowego w zakładach przemysłu spożywczego.

Znajdziemy tam szczegółowe przepisy dotyczące obowiązków właściciela lub zarządcy obiektu związanych z ochroną przeciwpożarową, takie jak: prowadzenie ewidencji urządzeń przeciwpożarowych, przeprowadzanie okresowych przeglądów i napraw urządzeń, prowadzenie szkoleń pracowników w zakresie postępowania w sytuacji zagrożenia pożarem, a także obowiązek stosowania odpowiednich materiałów i technologii budowlanych.

Zabezpieczenia przeciwpożarowe w zakładach produkcji żywności

W tak wielkich kombinatach, jak zakłady produkcji i przetwórstwa żywności, gdzie istnieją warunki sprzyjające pożarom ze względu na używane urządzenia, substancje i materiały - szczególnie ważne jest przestrzeganie bezpieczeństwa pożarowego. Stosowane rozwiązania zabezpieczeń przeciwpożarowych muszą spełniać bardzo rygorystyczne wymogi. Przeważnie używane są systemy alarmowe sygnalizacji świetlnej i dźwiękowej, instalacje tryskaczowe oraz oddymiania. Jest także stały monitoring w postaci czujników dymu oraz kamer rozmieszczonych w hali produkcyjnej i przy maszynach. 

Zabezpieczenie kabli i rur w zakładach przemysłu spożywczego, które są kluczowe dla funkcjonowania systemów przeciwpożarowych, może być wyzwaniem. Narażone są one na uszkodzenia mechaniczne, co zwiększa ryzyko awarii.

Rozwiązaniem w tym przypadku mogą być innowacyjne systemy wykrywania i gaszenia iskier. Są to systemy oparte na strukturze sieciowej, co pozwala nam zmniejszyć do minimum ilość potrzebnych kabli do jego instalacji. Szybkość reakcji systemu po wykryciu zagrożenia i aktywowania gaszenia eliminuje przestój produkcji. A dzięki zastosowaniu urządzeń gaśniczych rozpylających mgłę wodną unikniemy strat materialnych poprzez zalanie, gdyż do ugaszenia pożaru potrzeba niewielka ilość wody.

Wspomniane systemy oferują wysyłanie powiadomień SMS do wybranych osób, co w znacznym stopniu poprawia komunikację i wpływa na szybkość w podejmowaniu kluczowych decyzji np. odnośnie procesów ewakuacyjnych. Montaż systemów pozwala lepiej chronić procesy produkcyjne oraz szybko i skutecznie zareagować w przypadku wystąpienia zagrożenia pożarowego w miejscach produkcji żywności, wytwórniach pasz, młynach zbożowych, cukrowniach, a także systemach magazynowych.

 

Na zlecenie Firefly Poland Sp. z o.o.