Spośród wszystkich europejskich krajów, niewątpliwie we Francji najbardziej rozwinięta jest kultura picia wina. Wiąże się to oczywiście z dużą liczbą tamtejszych winnic, wśród których znajdują się te znane na cały świat, jak i mniejsze, rodzinne winnice ekologiczne. Z uwagi na mniejszy wolumen produkcji, wynikający m.in. ze stosowania tradycyjnych metod uprawy i wytwarzania wina, właśnie francuskim winom rzemieślniczym warto poświęcić więcej uwagi.

Dobre wino francuskie — najlepiej z rodzinnych winnic

Francuskie wina są wyważone i doskonale wpisują się w różnego rodzaju kulinaria. Najprostszy podział na francuskie wina białe i czerwone to wina do ryb i owoców morza, czerwonych mięs wraz z dziczyzną, a także wina do drobiu i wina do deserów. Produkty dostępne na półkach marketów to większości przypadków wina produkowane na skalę przemysłową, w dużych winnicach. Nie można powiedzieć o nich, że są złe, ale mogąc porównać ich jakość z winami z mniejszych, ekologicznych winnic, różnice są zauważalne od razu. Nawet dla początkującego konesera tych napojów.

Co wyróżnia wina francuskie rzemieślnicze?

Wino rozpoczyna swoją historię na długo przed tym, nim trafi do butelki. Jej początek ma miejsce w malowniczo położonych winnicach w takich rejonach Francji jak Bordeaux, Beaujolais, Langwedocja, Dolina Loary. Alzacja i Burgundia. To tam uprawiane są najlepsze i najwyżej cenione szczepy winogron, z których następnie powstają słynne gatunki win białych i czerwonych. Skąpane w promieniach ciepłego słońca winnice, z których roztaczają się zapierające dech w piersi widoki aż po horyzont, są codziennym miejscem pracy winiarzy od pokoleń. Osoby te z miłością kultywują sztukę uprawiania winorośli i produkcji wina z zachowaniem rzemieślniczych metod i receptur. Małe winnice stawiają na jakość swojego produktu, a nie na jego ilość. Odbiorcami ich win są mniejsze sklepy i restauracje na całym świecie, w których godzinami można dyskutować o każdej butelce francuskiego wina, zgłębiając historię winnicy, w której ono powstało. Nietuzinkowy, głęboki smak, wspaniała barwa oraz zapach, który jest obietnicą niezapomnianych doznań smakowych. Naturalne wina francuskie są nieodzownym dodatkiem do obiadu lub kolacji, będąc również propozycją eleganckiego prezentu.

Jak powstają ekologiczne wina z Francji?

Co należy rozumieć przez określenie francuskie wino ekologiczne? Przede wszystkim to, że winnice stosujące takie określenie dla swoich produktów, nie używają w swoich uprawach nawozów. Wydłuża to czas ich dojrzewania, dzięki czemu owoce uzyskują naturalną obfitość smaku i aromatu, niezbędną do tego by powstały wina tak różne od tych komercyjnych. Sam proces produkcji wina również nawiązuje do tradycyjnych ręcznych metod, czyniących uzyskane w ten sposób wina wyjątkowymi. Nieśpiesznie powstając, ma czas, by dojrzeć i stać się wykwintnym produktem, który może się znaleźć na stole każdego z Was. Wina z ekologicznych francuskich winnic to najprostszy sposób, by udać się w sentymentalną podróż do najpiękniejszych regionów tego kraju, słynących z lokalnych winnic ukrytych pośród pagórków i bujnych winorośli.