Pizza to danie, które uwielbiają ludzie na całym świecie. Największą popularnością cieszą się klasyczne pozycje w menu, takie jak pepperoni, margherita czy capricciosa. Oprócz klasycznych kompozycji smakowych restauracje oferują możliwość przetestowania innych, oryginalnych przysmaków. Podpowiadamy, po jakie dodatki do pizzy warto sięgnąć.

Czy miłośnicy pizzy lubią oryginalne dodatki?

Miłośnicy pizzy uwielbiają klasyczne smaki – tak wynika z zestawień prowadzonych przez restauracje. Na szczycie rankingu ulubionych rodzajów pizzy Polaków króluje pepperoni z dodatkiem prostych składników: ostrej kiełbasy, sosu pomidorowego i sera. Drugie miejsce zajmuje capricciosa, czyli pizza skomponowana na bazie szynki, pieczarek, sera mozzarella oraz sosu pomidorowego. Wyróżnia ją łagodny smak, który jest szczególnie doceniany przez najmłodszych. Na ostatnim miejscu podium znalazła się margherita, czyli najbardziej klasyczna wersja pizzy z sosem pomidorowym i serem mozzarella. Dużą popularnością cieszy się też pizza hawajska z dodatkiem ananasa, szynki, sera mozzarella oraz sosu pomidorowego. Oprócz tego Polacy chętnie sięgają po wersje mięsne w stylu amerykańskim. 

Znacznie mniej popularne są pizze z oryginalnymi dodatkami, takimi jak kapary czy owoce morza. Koneserzy tego dania rzadko decydują się też na kontrowersyjne eksperymenty typu pizza na słodko.

Jakich dodatków do pizzy warto spróbować?

Aromatyczny ser mozzarella i pyszny sos pomidorowy to podstawa. Powinna mieć je każda dobra pizza. Składniki na wierzch, których warto spróbować, to także: szynka dojrzewająca, kurczak, boczek, wołowina, cebula, pieczarki, papryka, papryczki jalapeno, ananas, kukurydza, czarne oliwki, ser Corregio, ser typu greckiego, ser pleśniowy, szpinak, rukola, pomidorki koktajlowe, piklowane ogórki, ser cheddar, suszone pomidory, owoce morza (np. krewetki). Wegetarianom z pewnością przypadną do gustu dodatki takie jak bakłażan, ziemniaki w plasterkach, kwiaty lub plasterki cukinii, buraki, szparagi, pieczona papryka, czosnek niedźwiedzi, fasola czy brokuły.

Jeśli w równym stopniu lubisz pizzę i kebab, wybierz kebab z kurczaka jako dodatek na wierzch swojego dania. Oryginalnych składników możesz spróbować, wybierając konkretną pozycję z restauracyjnego menu lub tworząc własną wersję potrawy. Pomoże w tym kreator pizzy.

Kreator pizzy – jak stworzyć pizzę z własnymi dodatkami?

Kreator pizzy to narzędzie, które daje ci możliwość swobodnego doboru ulubionych składników i testowania wybranych kompozycji smakowych. Z takiej opcji możesz skorzystać w lokalach stacjonarnych lub online. W pierwszym przypadku musisz po prostu zgłosić kelnerowi, że chcesz samodzielnie skomponować swoją pizzę i wskazać konkretne składniki. Jeśli zamawiasz pizzę z dostawą do domu, skorzystaj z opcji „Kreator pizzy” – dzięki niemu z łatwością spersonalizujesz swoje zamówienie. Wystarczy wybrać ulubione składniki i delektować się smakiem autorskiej kompozycji.