Co jeszcze sprawia, że goście chętniej wybierają ten lub inny lokal? Oczywiście jego wystrój, na który składają się meble.

Jaką rolę odgrywają meble w restauracji?

Co potrzeba aby otworzyć restauracje, pub lub bistro? Wydaje się że niewiele. Kuchnia, bar, krzesła i stoły dla gości. To tak w dużym skrócie. Żyjemy jednak w XXI wieku i oczekiwania gości mocno się zmieniły na przestrzeni lat.

Do restauracji wybieramy się nie tylko by zaspokoić głód, ale przede wszystkim szukając rozrywki i zabawy. Smaczne jedzenie jest jej uzupełnieniem. Spędzając czas w lokalu gastronomicznym, goście liczą nie tylko na zaspokojenie

swoich kulinarnych upodobań, ale również na miło spędzony czas w zadbanych, ładnych i estetycznych wnętrzach. Że lokal zaoferuje im wygodne siedzenia, komfortowe stoły, ciekawy bar i inne przyciągające uwagę elementy wyposażenia. Jak to osiągnąć?

Meble do restauracji na wymiar vs. gotowe?

Istnieją dwa sposoby aby wyposażyć restaurację w meble. Pierwszy z nich to zamówienie mebli na wymiar, wg indywidualnego projektu. Druga opcja to zakup mebli gotowych, z katalogu różnych firm meblarskich.

Co jest częstszym wyborem? Inwestorzy, którym zależy na szybkim otwarciu lokalu, jak również ci, którzy nie są świadomi zalet mebli na wymiar, wybierają gotowe meble do restauracji. Gotowe koncepcje

są wygodne w stosowaniu i zazwyczaj oferują późniejszą możliwość rozbudowy w ramach tej samej linii. Trzeba jednak przyznać że nie wyróżniają się niczym ciekawym, a wręcz mogą wydawać się nudne – przynajmniej

dla osób, które regularnie odwiedzają różne lokale. O ile takie gotowe meble do restauracji wydają się bezpieczną opcją dla lokalu serwującego domowe obiady lub fast foody, o tyle restauracje aspirujące do nieco wyższego segmentu, powinny rozważyć zakup mebli na wymiar.

Jakie zalety mają meble do restauracji na wymiar?

Dokładnie takie same jak wybór kuchni na wymiar. Po pierwsze meble i ich wielkość mogą być wykonane w sposób pozwalający optymalnie wykorzystać dostępne miejsce w lokalu. Po drugie ich wygląd może

być spójny z pozostałymi elementami wyposażenia, jak również rodzajem serwowanej kuchni lub ogólną koncepcją lokalu. Po trzecie, meble na wymiar do restauracji wyróżniają się jakością i solidnością.

Dzięki temu że jest to produkcja indywidualna, klient może precyzyjnie wybrać materiał, z którego meble są wykonane. Nie bez znaczenia jest również dokładność montażu.

Przy meblach na wymiar nie mamy do czynienia z produkcją seryjną na automatycznych liniach montażowych. Każdy mebel jest wytwarzany ręcznie i przechodzi wieloetapową kontrolę jakości.

Gotowy produkt jest wizytówką dla firmy, która go wykonała. Oznacza to że szczególną uwagę przykłada zarówno do estetyki, jak i jakości wyrobu. To rzecz jasna ma odzwierciedlenie

w satysfakcji inwestora, który takie meble zamówił do swojej restauracji. Czy takie meble są droższe od tych gotowych, z katalogu? Zazwyczaj tak i jest to wynikiem niskonakładowej produkcji.

Jeśli jednak chodzi o korzyści i możliwość szybkiego zwrotu z inwestycji, to są one bezkonkurencyjne i daleko z tyłu pozostawiają seryjnie produkowane meble do restauracji.