Producent żywności musi zadbać o to, aby artykuły spożywcze po opuszczeniu zakładu produkcyjnego dotarły do sklepów w stanie nienaruszonym. Produkty w uszkodzonych opakowaniach nie zostaną bowiem dopuszczone do sprzedaży. Każdy taki pojemnik generuje więc straty finansowe. Jakie są najważniejsze zasady pakowania i przechowywania produktów spożywczych? Przypominamy!

Podstawowe zasady pakowania żywności

Producenci artykułów spożywczych są zobligowani do zapoznania się z aktualnymi przepisami dotyczącymi bezpieczeństwa, czyli przede wszystkim ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia. W ustawie można znaleźć informacje dotyczące Dobrej Praktyki Higienicznej (Good Hygienic Practice) oraz Dobrej Praktyki Produkcyjnej (Good Manufacturing Practice). Produkty, które nie spełniają wymagań ustawowych, nie mogą zostać dopuszczone do obrotu na terytorium RP jako żywność.

Producenci żywności powinni zadbać o to, aby artykuły spożywcze były pakowane z należytą starannością. Tak, aby w trakcie tego procesu żywność nie uległa zepsuciu lub zanieczyszczeniu, co mogłoby wpłynąć na jej wygląd, smak, zapach, konsystencję czy właściwości.

Jednym z najczęściej stosowanych przez producentów żywności materiałów do pakowania i przechowywania (szczególnie artykułów spożywczych, które łatwo się psują) jest tworzywo sztuczne. Spójrzmy na wiaderko plastikowe służące do pakowania nabiału, przetworów, produktów sypkich czy karm dla zwierząt. Jest lekkie, ale jednocześnie odporne na uszkodzenia. Posiada dopasowaną pokrywkę wyposażoną w specjalną plombę zabezpieczającą. Większość tego typu produktów ma także uniwersalną rączkę ułatwiającą transport.

Obowiązkiem producentów żywności jest także właściwe znakowanie produktów. Konsument ma prawo do wiedzy m.in. o tym, gdzie dany produkt został wyprodukowany, jakie składniki zawiera, do kiedy należy go spożyć, aby nie stracił swoich właściwości, a także, w jaki sposób go przechowywać. Wszelkie informacje na etykiecie dotyczące produktu i sposobów jego użytkowania muszą być zaprezentowane w sposób czytelny. Etykieta pełni jednak kilka funkcji. Nie tylko informacyjną, ale również marketingową. Często mówi się, że opakowanie jest niemym sprzedawcą. Odpowiednio zaprojektowana etykieta to szansa na zaistnienie w świadomości konsumentów, co w perspektywie długoterminowej przekłada się na lepszą sprzedaż.

Główne zasady przechowywania artykułów spożywczych

Żywność psuje się pod wpływem działania znajdujących się w niej mikroorganizmów. Nie bez znaczenia jest materiał, z którego zostało wykonane opakowanie, w którym się znajduje, oraz temperatura i czas przechowywania. Artykuły spożywcze muszą być przechowywane w sposób ściśle określony przez producenta. Opakowania zawierające żywność nie powinny być narażone na wilgoć oraz bezpośrednie działanie promieni słonecznych. Jeśli chodzi o temperaturę, to każda grupa produktów ma nieco inne wymagania. Łatwo psujące się produkty powinny być przechowywane w lodówkach (w temperaturze poniżej 5°C). Przed przystąpieniem do magazynowania żywności należy bezwzględnie zapoznać się zaleceniami producenta. Niewłaściwe przechowywanie artykułów spożywczych może mieć negatywny wpływ na zdrowie konsumentów.