Piekarnik do zabudowy to element, bez którego prawdziwa kuchnia nie może się dziś obejść. Dzięki niemu przygotujemy wiele potraw obiadowych czy deserów. Piekarniki mają coraz więcej funkcji, dzięki którym tworzenie posiłków może być prostsze, a dania, które serwujemy – smaczniejsze. Tylko od nas zależy, na co zwracamy uwagę i co najbardziej cenimy sobie przy wyborze piekarnika. Sprawdź, jaki piekarnik do zabudowy wybrać, aby służył Ci przez długie lata.

Na co zwrócić uwagę przed zakupem piekarnika?

Musisz przede wszystkim odpowiedzieć sobie na pytanie, czego wymagasz od swojego piekarnika do zabudowy. Jeśli w domu bywasz rzadko, a piekarnik ma służyć Ci głównie do odgrzewania gotowych dań – nie ma potrzeby kupowania skomplikowanego modelu z funkcją pary, z której i tak nie będziesz korzystał. Głównymi kryteriami, które pozwolą Ci wstępnie wybrać model dostosowany do Twoich potrzeb, powinny być te trzy poniższe.

  • Wielkość – sprawdź jakich gabarytów będziesz potrzebował i przede wszystkim, jakie mieszczą się w zabudowie Twojej kuchni. Jeśli masz liczną rodzinę i przeważnie jadacie w domu, rozmiar piekarnika do zabudowy będzie miał znaczenie.
  • Zakres temperatury – im większy, tym więcej rzeczy będziesz mógł w nim przygotować. Niskie wartości temperatury będą pomocne w przygotowaniu ciasta drożdżowego. Te najwyższe pomogą Ci upiec profesjonalną pizzę.
  • Czyszczenie – kto chociaż raz robił to samodzielnie, ten wie, że jest to jedno z gorszych miejsc w kuchni wymagających czyszczenia. Dzisiejsze piekarniki często oferują funkcje samoczyszczenia w wysokiej temperaturze. Jest to bardzo przydatne, jeśli nie chcesz tracić czasu na szorowanie przypalonego tłuszczu. Na rynku dostępne są także piekarniki z powłokami, które ułatwiają ich czyszczenie. Warto zwrócić na to uwagę. Na stronie AboutDecor znajdziesz porady, jak wyczyścić piekarnik domowymi sposobami, unikając silnych środków chemicznych.

Jaki piekarnik do zabudowy wybrać?

Najczęściej wybieranym piekarnikiem do zabudowy jest model elektryczny. Jeśli zależy Ci na prostej obsłudze i funkcjach, które pomogą Ci przygotować smaczny posiłek w nieskomplikowany sposób, ten rodzaj świetnie się do tego nada. W zależności od wersji piekarnika elektrycznego, jaki wybierzesz, może on posiadać mniej lub więcej programów, których będziesz używał. Jego dużym atutem jest równomierne rozprowadzanie ciepła. Bardziej wtajemniczeni kucharze docenią zapewne także dodatkowe opcje, np. mocniejsze podpiekanie spodu ciasta.

Piekarnik z mikrofalówką – 2w1 dla zapracowanych

Jeśli posiadasz wyjątkowo małą kuchnię oraz niewiele czasu, piekarnik do zabudowy z funkcją pieczenia i podgrzewania dań może być satysfakcjonującym rozwiązaniem. Jego niewielkie rozmiary oraz fakt, że posiadasz dwa sprzęty w jednym, nie tracąc przy tym cennego miejsca, to dodatkowe zalety. Przygotowując posiłek, możesz połączyć obie jego funkcje, czyli podgrzewać danie, na które dodatkowo oddziałują mikrofale. Pozwoli ci to na znaczne zaoszczędzenie czasu. Cena jest nieco wyższa niż przy standardowych rozwiązaniach, jednak należy pamiętać, że płacimy de facto za dwa sprzęty w jednym.

Piekarnik gazowy – nieśmiertelny wśród tradycjonalistów

Kiedy zdecydujesz się na piekarnik gazowy w zabudowie swojej kuchni, możesz liczyć się z mniejszymi opłatami za prąd, co jest dużą zaletą. Cena piekarnika gazowego jest także niższa od jego elektrycznych odpowiedników, więc jest on optymalnym rozwiązaniem, gdy zależy Ci na oszczędności. Będzie posiadał mniej funkcji dodatkowych, ale podobnie, jak w przypadku wersji elektrycznej – możesz zdecydować się na bardziej rozbudowaną wersję, jeśli masz taką potrzebę. Jeśli lubisz pieczenie w tradycyjny sposób, piekarnik gazowy do zabudowy pełni Twoje oczekiwania. Przygotowując posiłki, będziesz musiał pamiętać, że rozprowadzanie ciepła nie będzie tak równomierne, jak w przypadku elektrycznego modelu.

Piekarnik parowy – dla miłośników gotowania

Jeśli lubisz czuć się w swojej kuchni jak w profesjonalnej restauracji – piekarnik parowy do zabudowy może być Twoją odpowiedzią na potrzebę przygotowywania smacznych i aromatycznych posiłków. Możesz łączyć w nim funkcje piekarnika i parowaru jednocześnie lub wybrać tylko jedną opcję naraz. Dzięki działaniu pary dania są bardziej soczyste, a warzywa zachowują więcej substancji odżywczych. Łączenie obu funkcji idealnie sprawdzi się podczas pieczenia chleba czy pizzy. Pozwoli też na uzyskanie chrupiącej skórki kurczaka, kiedy cała reszta pozostaje soczysta.

Piekarnik z funkcją dual cook – dwie pieczenie na jednym ogniu

Jeśli chcesz przygotować pyszny obiad jednogarnkowy i w tym samym czasie jednocześnie upiec szarlotkę, którą podasz na deser jeszcze ciepłą, piekarnik do zabudowy z funkcją dual cook to świetne rozwiązanie dla Ciebie. Pozwoli Ci on na szybsze, a co za tym idzie, bardziej oszczędne przygotowanie potraw. Dzięki temu, że jest podzielony na strefy, możesz niezależnie przygotowywać dwie różne potrawy, nie martwiąc się, że przenikną one wzajemnie swoim aromatem. Dużą oszczędność energii zyskasz także, kiedy chcesz upiec niewielką potrawę. Nie ma wówczas potrzeby nagrzewać całego dużego piekarnika, ponieważ idealnie zrobisz to tylko w jego części.