Urządzenia do obróbki mechanicznej żywności są niezbędne w każdym punkcie gastronomicznym. Wilk do mięsa, obieraczka do ziemniaków i pakowarka próżniowa pozwalają na sprawną pracę w kuchni. Co warto wiedzieć o tych urządzeniach?

Nowoczesne urządzenia pozwalają przyspieszyć codzienną pracę praktycznie w każdej branży. Nie inaczej jest w branży gastronomicznej, gdzie mamy do wyboru wiele urządzeń, które usprawniają pracę. Przekłada się to na większe zadowolenie klientów, którzy nie muszą czekać długo na posiłek.

Obieraczka do ziemniaków – znacznie przyspiesza proces obierania

Szybkość przygotowywania posiłków w lokalu gastronomicznych jest niezwykle ważna. Niezbędne są więc urządzenia, które mogą ułatwić codzienną pracę kucharzom. Automatyzacja procesów kuchennych sprawia, że nie trzeba już wielu czynności wykonywać ręcznie, co poprawia wydajność, a jednocześnie gwarantuje wysoką jakość. Elektryczna obieraczka do ziemniaków sprawdzi się w każdym lokalu, gdzie podaje się dania z ziemniaków, takie jak frytki czy puree. Nie trzeba już poganiać pracowników, aby przyspieszyć czas przygotowywania dań, dlatego że profesjonalna obieraczka do ziemniaków może przygotować (w zależności od modelu) aż 600 kg tych warzyw w godzinę. 

Niewielki rozmiar obieraczki sprawia, że zmieści się ona w każdej kuchni, a dzięki wytrzymałej konstrukcji ze stali nierdzewnej nie trzeba obawiać się uszkodzenia czy awarii. Z kolei prosta budowa ułatwia codzienne czyszczenie urządzenia. Maszyna do obierania ziemniaków jest wyposażona w zbiornik wsadowy, gdzie wrzuca się nieobrane ziemniaki. Wewnętrzne boki obieraczki są pokryte materiałem, który ściera skórkę z ziemniaka, a jako że obieraczka jest podłączona do wody, ziemniaki są jednocześnie myte. 

Jak wybrać obieraczkę do ziemniaków? Decydując się na konkretny model, pamiętaj, aby dopasować pojemność do swoich potrzeb. Obieraczka musi obrać taką ilość ziemniaków, aby zaspokoić potrzeby kuchni. Większość urządzeń mieści od 10 do 30 kg ziemniaków na jeden cykl pracy, a w ciągu godziny potrafi obsłużyć do 30 cykli. Wydajność wynosi więc 250 kg ziemniaków na godzinę. Łatwy w obsłudze panel sterowania ułatwia sterowanie pracą maszyny. Niektóre obieraczki mają też timer, dzięki czemu maszyna wyłączy się automatycznie po upływie określonego czasu. Pozwoli to zmniejszyć zużycie prądu w lokalu. Do mniejszych lokali gastronomicznych wystarczy podstawowa obieraczka o niedużym wsadzie, na przykład 8 kg. Obieraczki do profesjonalnej kuchni znajdziesz na: gastroprodukt.pl/obieraczki-do-ziemniakow.

Pakowarka próżniowa – znajdzie zastosowanie w każdej kuchni

Pakowarka próżniowa sprawdzi się nie tylko w lokalach gastronomicznych i sklepach spożywczych, ale też w domowej kuchni. Pomaga zachować smak i aromat potraw na dłużej, umożliwia też przygotowywanie żywności pod metodę Sous Vide. Pakowarki próżniowe są niezbędne, jeśli chcemy przechować dłużej żywność, która szybko się psuje. Opakowania próżniowe są jednym z najbardziej wydajnych i bezpiecznych procesów przechowywania żywności. Jest to więc niezbędne narzędzie dla wszystkich, którym zależy na jakości tego, co znajdzie się na talerzu. 

Pakowarki próżniowe sprawdzą się wszędzie tam, gdzie bardzo ważne jest szczelne i trwałe pakowanie próżniowe. Są wykonane z wysokiej jakości materiałów – tworzyw sztucznych i stali nierdzewnej, dzięki czemu zapewniają wysoką jakość i wytrzymałość. Manometr zegarowy i mikroprocesorowy sterownik pozwalają w pełni kontrolować urządzenie. Automatyczne rozpoczęcie cyklu pakowania przez zamknięcie pokrywy przyspiesza cały proces.

Jak działa pakowarka próżniowa? Wysyca ona powietrze z odpowiedniego worka vacum, dzięki czemu żywność zachowuje świeżość i składniki odżywcze. Aby jak najlepiej wykorzystać jej możliwości, należy pakować tylko odpowiednio świeże produkty. Urządzenie umożliwia pakowanie większości produktów spożywczych, takich jak mięso, ryby, nabiał, sery, owoce, warzywa, grzyby, a także produkty płynne jak zupy czy sosy. Te urządzenia gastronomiczne znajdziesz na stronie: gastroprodukt.pl/pakowarki-prozniowe.

Wilk do mięsa – niezbędny w dużej i małej gastronomii

Wilk do mięsa to duża maszynka do mięsa stosowana w gastronomii. Jest z wykonany z wysokiej jakości stali nierdzewnej lub wysokiej jakości aluminium. W zależności od modelu wilki do mielenia mięsa mogą się różnić wagą, mocą i pojemnością. Różne modele znajdziesz na stronie: gastroprodukt.pl/wilki-do-miesa-1. Jest to niezbędne urządzenie wszędzie tam, gdzie przygotowuje się posiłki z mięsa mielonego. Wilk do mięsa skraca przygotowywanie potraw, które wymagają zmielenia większej ilości mięsa. Ręczne mielenie byłoby bardzo pracochłonne, dlatego trudno wyobrazić sobie pracę w restauracji bez tego urządzenia. 

Wilk do mięsa ma duży podajnik, gdzie umieszcza się mięso przygotowane do mielenia. Następnie mięso wtłaczane jest pod obracające się ostrze, które mieli i przepycha mięso przez sito z otworami. W ten sposób można uzyskać mięso o wybranej grubości mielenia. W zestawie znajduje się kilkanaście sitek z różnymi otworami. Znajdują się tu również lejki do nadziewania kiełbas, dzięki czemu wystarczy dodać przyprawy i zioła, aby błyskawicznie przygotować kiełbasę. Praca urządzenia jest całkowicie zautomatyzowana, co przyspiesza cały proces mielenia. Z tego powodu wilk do mięsa jest niezbędny w każdej restauracji i sklepie mięsnym, a obróbka mechaniczna mięsa jest bardzo szybka. Więcej na temat wilków.