Zaczynasz swoją przygodę z gotowaniem, ale nie wiesz, jakie akcesoria będą Ci potrzebne? Przeraża Cię tak szeroki wybór asortymentu różnych producentów? Jeśli na którekolwiek z tych pytań (lub nawet oba) Twoja odpowiedź jest twierdząca – przeczytaj nasz poradnik, który pomoże Ci wybrać sprzęt umożliwiający rozpoczęcie przygody z gotowaniem!

Kiedy zaczynamy nową pasję, jest oczywiste, że nie mamy wystarczającej wiedzy, aby z łatwością dobrać niezbędne nam akcesoria. Wybór jest naprawdę duży. Inaczej sprawa wygląda z naszą wiedzą. W co warto zainwestować na początek, aby gotowanie stało się prawdziwą przyjemnością i przynosiło rezultaty w formie smacznych posiłków?

Uniwersalne stalowe garnki Fiskars, Zwieger, a może Zwilling?

Rzeczą oczywistą jest, że naszej przygody nie rozpoczniemy bez zestawu garnków. Najlepiej, aby było to kilka naczyń o różnej pojemności, dzięki którym będziemy mogli przygotować różne posiłki dla różnej liczby domowników lub gości. Dobrą opcją na początek jest wybór garnków stalowych. Za takim wyborem przemawia szereg zalet akcesoriów tego typu:

  • stal jest higienicznym i bezpiecznym w kontakcie z żywnością materiałem

  • garnki stalowe są bardzo wytrzymałe i na pewno posłużą nam przez wiele lat

  • są odporne na uszkodzenia – zarówno mechaniczne, jak i pod wpływem wysokiej temperatury

  • naczynia ze stali nierdzewnej, które nie posiadają dodatkowej powłoki wewnątrz trudno, jest zarysować nawet wtedy, kiedy nie obchodzimy się z nimi szczególnie delikatnie

  • mają uniwersalne, szerokie zastosowanie

  • używać ich można na różnych typach kuchenek: gazowych, elektrycznych, ceramicznych i indukcyjnych

  • niektóre modele można używać również w piekarniku

  • nie sprawiają kłopotu, jeśli chodzi o utrzymanie ich w czystości – można myć je zarówno ręcznie, jak i w zmywarce, co jest niemałym udogodnieniem dla osób, które nie mają czasu, by tracić go przy zlewie pełnym brudnych naczyń

  • bardzo ładnie się prezentują – stal bez problemu dopasujemy do wielu różnych aranżacji kuchennych

Garnki stalowe z całą pewnością będą świetnym wyborem dla osób początkujących. Ich wytrzymałość daje pewność, że nawet niezaprawiony w kulinarnych bojach kucharz będzie mógł ze spokojem spróbować swoich sił w gotowaniu. Naczynia ze stali nierdzewnej znajdziemy w ofercie wielu producentów, m.in. Zwilling, De Buyer, Zwieger i innych. Godne polecenia są stalowe garnki Fiskars. Oprócz tego, że posiadają wszystkie wymienione wyżej zalety, wyposażone są w antypoślizgowe, zapewniające nam bezpieczeństwo uchwyty oraz praktyczne, dopasowane pokrywki, które pomagają odcedzić ziemniaki, makaron lub inne ugotowane produkty.

Patelnie z powłoką nieprzywierającą różnych marek

Smażenie jest niezmiennie jedną z podstawowych metod obróbki jedzenia. Dlatego też w naszym kuchennym niezbędniku na pewno znaleźć się musi porządna patelnia – najlepiej taka, która posiada powłokę nieprzywierającą, jaką mają, np. patelnie Fiskars. Dlaczego? Powłoka non-stick przeciwdziała przyklejaniu się jedzenia do powierzchni i jego przypalaniu. Co ważne: akcesoria tego typu nie wymagają użycia dużej ilości tłuszczu podczas smażenia, co sprzyja zdrowszemu odżywianiu i wdrażaniu właściwych nawyków żywieniowych. Mają one bardzo uniwersalne zastosowanie – wiele z nich posiada pokrywki, dzięki którym możemy nie tylko smażyć potrawy, ale również je dusić. Patelnie z powłoką nieprzywierającą nie wymagają od kucharza takiej wprawy i umiejętności, jak patelnie żeliwne czy stalowe. Nie da się ukryć, że jest to bardzo dobra informacja dla początkujących!

W ofercie różnych firm znajdziemy patelnie z powłoką non-stick wyprodukowaną z rozmaitych tworzyw. Oto ich przegląd wraz z krótką charakterystyką!

  • Patelnie teflonowe – są to najtańsze i nadal najpopularniejsze patelnie omawianego typu. Pozwalają ograniczyć tłuszcz w naszej diecie, ale posiadają pewną uciążliwą wadę – bardzo łatwo jest uszkodzić ich powierzchnię, a to może już mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie, ponieważ z uszkodzonej powierzchni wydzielać się mogą szkodliwe dla zdrowia substancje. Wiele firm, m.in. Tefal, stara się jednak produkować coraz lepsze, bezpieczniejsze dla nas patelnie teflonowe. Ich wadą jest to, że nie mogą być myte w zmywarce.

  • Patelnie tytanowe – w porównaniu do wspomnianych wcześniej patelni teflonowych charakteryzują się zdecydowanie większą odpornością na zarysowania i uszkodzenia. Są więc dużo bardziej bezpieczne dla naszego zdrowia. Ich zaletą jest również to, że bez obaw można je myć w zmywarce. Patelnie z powłoką tytanową produkuje m.in. Berlinger Haus.

  • Patelnie granitowe – jak i patelnie tytanowe są one bardzo odporne na wszelkie uszkodzenia. Wiele z naczyń tego rodzaju posiada dodatkowe powłoki zabezpieczające, dzięki którym pozwolić sobie możemy na naprawdę intensywne użytkowanie patelni. Ta praktyczna, ultramocna powłoka świetnie się przy tym prezentuje. Patelni używać można nie tylko na każdym typie kuchenni, ale też w piekarniku do zapiekania dań. Patelnie granitowe wysokiej jakości produkuje chociażby Zwieger.

  • Patelnie ceramiczne – te patelnie cechują się bardzo gładką, ale równocześnie niezwykle twardą i trwałą powierzchnię. Korzystając z tego typu patelni, mamy gwarancję, że nie szkodzimy swojemu zdrowiu. Taka powierzchnia nie ma żadnego wpływu na smak i zapach przygotowywanego jedzenia. Patelnie z ceramiczną powłoką oferuje chociażby firma Moneta.

Zestaw różnorodnych noży - jakie wybrać?

Kompletując nasze wyposażenie, nie możemy zapomnieć o nożach. I to najlepiej zestawie ostrzy dedykowanych do krojenia konkretnych produktów spożywczych. Z jakiego materiału powinien być wykonany dobry nóż? Polecić możemy ostrza ze stali nierdzewnej, które są wytrzymałe i które z łatwością naostrzymy, a także niemniej trwałe i odporne na uszkodzenia noże ceramiczne, które długo utrzymują swoją ostrość. Początkujący kucharze powinni z kolei unikać noży ze stali węglowej, które wymagają większego doświadczenia, jeśli chodzi o ich używanie oraz pielęgnację. W jakie noże warto się zaopatrzyć?

  • Nóż do filetowania – długi o cienkim ostrzu. Przeznaczony jest do sprawnego filetowania mięsa każdego rodzaju, a w tym ryb.

  • Nóż do warzyw i owoców – krótki o wygiętym ostrzu, którym z łatwością obierzemy warzywa i owoce ze skórki, usuniemy ich niechciane części oraz pokroimy na kawałki.

  • Tasak – szeroki o prostej krawędzi. Jest niezastąpiony w przypadku dzielenia twardszych rodzajów mięs. Sprawdzi się też do szatkowania niektórych produktów, np. warzyw oraz ziół.

  • Nóż do chleba – posiada charakterystyczne ząbki, dzięki którym nie uszkodzimy ani chrupiącej skórki, ani delikatnego wnętrza.

  • Nóż uniwersalny – może mieć szersze lub węższe ostrze. Ma bardzo szerokie zastosowanie: możemy nim kroić zarówno mięso, jak i warzywa, owoce oraz zioła.

Inne akcesoria – co jeszcze się przyda?

Garnki, patelnia i noże to jednak nie wszystko! Początkujący kucharz powinien wyposażyć się również w inne użyteczne akcesoria i gadżety, które bezwzględnie przydadzą się w kuchni. O czym warto pamiętać?

  • Deska do krojenia – tu wybór jest bardzo szeroki i zależy od produktu, jaki chcemy pokroić. Możemy wybrać twardą deskę drewnianą, np. z bambusa, hebanu lub kokosa, lub niepochłaniającą wilgoci deskę z tworzywa sztucznego, szkła, kamienia lub ceramiki.

  • Ostrzałka do noży – często zapominamy o tym, że nóż będzie ostry tylko wtedy, kiedy faktycznie będziemy o niego dbać. Noże ostrzyć powinniśmy nawet po każdym użyciu. Na rynku znajdziemy zarówno ostrzałki ręczne, jak i elektryczne. Ostrzałki manualne mają różne formy: bloku kamiennego, metalowego pręta, ostrzałki szczelinowej i innych. Szczególnie polecane do użytku domowego są właśnie ostrzałki szczelinowe, które nie wymagają wprawy i będą idealne dla osób początkujących. Należy jednak mieć na uwadze, że materiał, z jakiego wykonana jest ostrzałka, musi być dostosowany do materiału, z którego wyprodukowany jest nóż. Ostrza ze stali nierdzewnej ostrzyć możemy za pomocą ostrzałek stalowych, ceramicznych, kamiennych oraz diamentowych. Natomiast noże ceramiczne tylko za pomocą ostrzałek diamentowych!

  • Miski, miseczki i inne pojemniki – tego typu akcesoriów nigdy za wiele! Są one nie tylko potrzebne w trakcie pracy w kuchni, ale przydadzą się również do przechowywania jedzenia. Dostępne są miski wykonane z różnych materiałów: tworzywa sztucznego, szkła, metalu. Dobrze, jeśli pojemniki mają pokrywki – wówczas zapewnią świeżość przechowywanych w nich produktów spożywczych.

  • Łopatki, szpatułki i inne podobne akcesoria – tego typu gadżetów z drewna lub silikonu używać możemy w trakcie smażenia – na pewno nie uszkodzą żadnej powierzchni, nawet teflonowej, z którą musimy obchodzić się szczególnie delikatnie.

  • Tarka – przygotowania sałatki, placków ziemniaczanych i wielu innych potraw nie możemy wyobrazić sobie bez tarki. Na rynku dostępne są nie tylko te tradycyjne, które wymagają naszego wysiłku, ale też elektryczne, które odciążają nas i pozytywnie wpływają na tempo pracy.

  • Tłuczek do mięsa – coś, bez czego nie wyobrażamy sobie tradycyjnego, polskiego schabowego oraz panierowanych filetów!