Okap to jeden z najważniejszych sprzętów w każdej kuchni, ponieważ odprowadza lub oczyszcza on opary tworzące się podczas przygotowywania posiłków. To właśnie dlatego niezwykle ważne jest, aby utrzymać go w należytej czystości. Z niniejszego artykułu poznasz 10 trików, które ułatwią dbanie o ten rodzaj sprzętu kuchennego.

Rodzaje okapów

Ze względu na pełnioną funkcję, o której zostało już wspomniane we wstępie, okapy można podzielić na dwa rodzaje: wyciągi i pochłaniacze. Pierwszy ma za zadanie odprowadzanie oparów na zewnątrz, zaś drugi - pochłanianie zapachów i tłuszczów. Każdy z nich posiada filtr, dzięki któremu powietrze w pomieszczeniu jest czyste. Wyciągi kuchenne zazwyczaj mają także oświetlenie (halogenowe lub żarówkowe). Elektryczne okapy mogą posiadać wywierowy lub recyrkulacyjny rodzaj wentylacji. Wybór odpowiedniego sprzętu zależy głównie od typu obiegu - otwartego lub zamkniętego.

Ten typ sprzętu kuchennego można podzielić na różne grupy, a mianowicie:

  • Okap podszafkowy (umieszczany jest pod szafką wiszącą na ścianie);
  • Okap przyścienny/kominkowy (montowany jest na ścianie; z wyglądu najczęściej przypomina kominek lub tubę);
  • Okap sufitowy (umieszczany jest na suficie);
  • Okap narożny (montowany jest w rogu ściany, najczęściej stosuje się go do zabudowy);
  • Okap blatowy (montowany w blacie lub na blacie, bywa także zintegrowany z płytą grzewczą);
  • Okap teleskopowy/szufladowy (stanowi część szafki);
  • Okap wyspowy (umieszczany jest nad tzw. wyspą kuchenną).

Mając na uwadze fakt, że rynek oferuje szeroką gamę produktów tego typu, każdy właściciel kuchni jest w stanie znaleźć model odpowiedni dla siebie - również w przypadku, gdy zdecyduje się na kuchnię pod zabudowę.

Jak dbać o okap kuchenny? 5 przydatnych wskazówek

Każda osoba posiadająca w swoim domu okap powinna posiadać podstawową wiedzę dotyczącą dbania o ten typ sprzętu. Poniżej prezentujemy 5 praktycznych wskazówek, które pomogą w utrzymaniu okapu w świetnym stanie!

  1. Podczas czyszczenia okapu nie powinno zapominać się o wszystkich zakamarkach, w których zbiera się najwięcej brudu. Mowa tutaj przede wszystkim o kratkach i łopatkach, które najczęściej pomijane są podczas czyszczenia. Cały okap powinien być czyszczony co najmniej raz w tygodniu, aby jego praca była efektywna, a powietrze w pomieszczeniu pozostało czyste.
  2. Aby dokładnie wyczyścić okap, warto zastosować ciepłą (a nie gorącą) wodę, dodając do niej detergent, gdyż rozpuszcza on tłuszcz i usuwa powstały w wyniku użytkowania brud (może być to płyn do naczyń lub płatki szarego mydła). Całość powinna być czyszczona gąbką.
  3. Warto jest dość często przeczyścić siatkę okapu - do jego ściągnięcia wystarczy użyć śrubokrętu, noża, a nawet pilnika. Należy umieścić ją na kilkanaście minut w misce z wodą z dodatkiem detergentu. Czyścić powinno się ją gąbką, a jeśli zanieczyszczenia mocno przywarły do siatki, można użyć szczotki.
  4. Raz na jakiś czas, okap powinien zostać wyczyszczony lub wymieniony filtr przeciwtłuszczowy w okapie - częstość jest zależna od materiału, z którego został wykonany.
  5. Aby okap służył bez usterek przez długi czas, nie powinno się usuwać zanieczyszczeń z jego elementów ruchomych, np. wentylatora.

Właściwe dbanie o okap kuchenny oraz przestrzeganie podstawowych zasad jego eksploatacji jest gwarantem jego efektywności oraz trwałości sprzętu.