Długie dni, wyższe temperatury i wyczekiwany urlop - zapewne z tym kojarzy Ci się lato. Trochę wakacyjnego klimatu warto wprowadzić również do swojej kuchni. Po jakie produkty spożywcze sięgać latem, aby w pełni korzystać z bogactwa natury i uzupełnić dietę o wszystkie niezbędne składniki odżywcze?

Warzywa 

Warzywa to dobre źródło węglowodanów oraz błonnika pokarmowego. Poza tym w składzie mają polifenole i karotenoidy. Związki polifenolowe wykazują działanie antyoksydacyjne, co oznacza, że chronią komórki przed procesami starzenia. Z kolei karotenoidy są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania wzroku, serca, mózgu i kości. W warzywach znajdziesz również wiele witamin i minerałów. Królem lata bez wątpienia jest bób. Ta roślina strączkowa ma wiele cennych właściwości odżywczych. Jest źródłem białka i kwasu foliowego. Latem w sklepach znajdziesz również młodą marchewkę, ogórki, cukinię, groszek, szpinak i bakłażana. Do posiłków warto dodawać rzodkiewkę, sałatę i szparagi. W sierpniu najlepiej smakuje kalarepa, koper włoski i fasolka szparagowa.

Owoce

Letni jadłospis powinien obejmować również różne gatunki owoców. Owoce nie tylko gaszą pragnienie, ale również dają uczucie sytości. Mogą stanowić dodatek do dań (deserów, sałatek, koktajli) albo samodzielną przekąskę. Czerwiec to czas truskawek, wiśni, porzeczek i jagód. W lipcu w sklepach pojawiają się dorodne brzoskwinie, nektarynki, pyszne maliny i soczysty agrest. W wakacyjnym menu nie może zabraknąć arbuza. Ten owoc w większości składa się z wody, szybko gasi pragnienie i nie tuczy. Bez obaw mogą go jeść osoby na diecie odchudzającej. Z warzyw i owoców możesz robić także pyszne soki i koktajle. Jeśli nie masz na to czasu w domu, zamów catering dietetyczny. Dobre firmy cateringowe mają w swoich ofertach różne propozycje kuracji sokowych. 

Lekko i zdrowo

Gdy temperatura na zewnątrz rośnie, nie mamy ochoty na gorące i ciężkostrawne dania. Podstawą wakacyjnego menu powinny być lekkie sałatki warzywno-owocowe, chłodniki, smaczne kanapki z pastami warzywnymi i lekkie desery. Szybką sałatkę zrobisz na przykład z bobu, szpinaku, czerwonej papryki i czerwonej cebuli. Do tego sos na bazie musztardy i oleju słonecznikowego i pyszny lunch gotowy. Sporo zabawy dostarcza (szczególnie dzieciom) robienie domowych lodów i orzeźwiających lemoniad. Latem szczególnie trzeba dbać o nawodnienie. Dziennie zapotrzebowanie na płyny najlepiej pokrywa woda. Do dzbanka z wodą możesz dodać kilka listków mięty, parę plasterków cytryny i kilka przekrojonych na pół truskawek. Do tego kostki lodu i orzeźwiający, lekko słodki napój gotowy. Brakuje Ci pomysłów na letnie dania i przekąski? Być może zainteresuje Cię catering dietetyczny, czyli dieta pudełkowa z dostawą pod wskazany adres. To świetny sposób na zdrowe i urozmaicone dania każdego dnia. Ofertę firm cateringowych znajdziesz w Internecie.