Przejście na dietę bezglutenową nie jest łatwe. Sporo problemów może nastręczyć przygotowanie pożywnego, bezglutenowego śniadania. Poniżej przedstawiamy kilka wskazówek i inspiracji, jak przygotować smaczne posiłki bez użycia pszennego pieczywa.

1.   Sycący koktajl na bezglutenowe śniadanie

Śniadanie uważane jest za jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. Ponieważ to pierwszy posiłek w ciągu dnia, powinno dawać zastrzyk energii, który pomoże dobrze zacząć dzień i wytrwać bez podjadania do kolejnego posiłku. Zbilansowanie zdrowego śniadania na diecie bezglutenowej nie jest łatwe, zwłaszcza gdy to nasze początki na tej diecie. Najprostsze, co możesz przygotować sobie rano, jeżeli zależy Ci na czasie, to pożywny koktajl bezglutenowy. Dodaj do niego banana, mleko lub napój roślinny, łyżkę nasion chia lub masło orzechowe i odżywkę białkową. Warto też wzbogacić go świeżymi owocami (np. truskawkami lub jagodami), gorzkim kakao albo liśćmi szpinaku. Taki posiłek będzie sycący i pełnowartościowy – dostarczy nam białka, węglowodanów i zdrowych tłuszczów.

2.   Kanapki z chlebem bezglutenowym

Kanapki to śniadaniowy klasyk, który może wydawać się nudny, ale w rzeczywistości daje duże pole do popisu. Najważniejsza jest baza – dobrej jakości pieczywo bezglutenowe wyprodukowane w ten sposób, że na żadnym etapie produkcji nie ma styczności z glutenem. Dobrej jakości chleb bezglutenowy znajdziesz w sklepach ze zdrową żywnością i niektórych piekarniach. Z czym zjeść kanapki, żeby takie bezglutenowe śniadanie było pełnowartościowe? Koniecznie dodaj:

  • surowe warzywa, np. sałatę, paprykę, pomidora, ogórka, rzodkiewki, szczypiorek,
  • źródło białka, np. dobrej jakości wędlinę (bez sztucznych dodatków), kawałek pieczonego mięsa albo ryby, ugotowane jajko, ulubiony ser, pastę z nasion roślin strączkowych,
  • orzechy lub masło orzechowe,
  • owoce, np. do kanapki z serem pleśniowym pasuje gruszka, a do kanapki na słodko z masłem orzechowym – plasterki truskawki.

Bezglutenowe „kanapki” bez chleba

Kanapki bez chleba – czy to możliwe? Oczywiście, że tak. Chleb możesz zastąpić warzywami lub owocami. Plaster kalarepy to świetna podstawa wytrawnej, bezglutenowej kanapki. Posmaruj ją hummusem i ułóż na niej ulubione warzywa. Plastry jabłka świetnie komponują się z masłem orzechowym. „Kanapki” bez chleba możesz też zrobić na ciepło. Warzywa pokrojone w plastry (cukinia, bataty, pomidory, cebula itp.) zgrilluj na patelni lub upiecz w piekarniku. Możesz je skropić roztopionym masłem klarowanym lub innym zdrowym tłuszczem i posypać ulubionym serem, np. pokruszoną fetą, mozzarellą albo tartym parmezanem. Takie bezglutenowe śniadanie wygląda wykwintnie i smakuje obłędnie.

Zobacz także: https://foodsbyann.com/Levann-Supplements-ccms-pol-95.html

Płatki owsiane bezglutenowe na słodko

Owsianka to kolejny śniadaniowy klasyk, jednak na diecie bezglutenowej trzeba na nią uważać, ponieważ płatki bezglutenowe to produkt często zanieczyszczony glutenem. Żeby tego uniknąć, musisz wybierać płatki i musli bezglutenowe. Tak jak w przypadku chleba bezglutenowego, płatki owsiane nie mogą mieć styczności ze zbożami glutenowymi na żadnym etapie produkcji. W sklepach ze zdrową żywnością coraz częściej można znaleźć dobrej jakości bezglutenowe płatki śniadaniowe. Co dodać do owsianki, żeby nam się nie znudziła? Świeże owoce, masło orzechowe, całe orzechy i nasiona, żywność typu superfoods, np. spirulinę, korzeń maca, pyłek kwiatowy.

Placki z bezglutenowej mąki

Będąc na diecie bezglutenowej, możesz nawet pozwolić sobie na puszyste placuszki na śniadanie. Robi się je podobnie, jak tradycyjne placki, ale pszenną mąkę, trzeba zastąpić bezglutenową. W ofercie sklepów ze zdrową żywnością znajdziemy różnego rodzaju mąki bezglutenowe, z których wychodzą pyszne placuszki. Idealna do pancake’ów na słodko jest mąka kokosowa, ryżowa i owsiana (bezglutenowa!). Doskonałe placki i naleśniki wytrawne zrobimy z mąki z ciecierzycy lub gryczanej.