W Polsce inauguracja sezonu grillowego tradycyjnie ma miejsce w maju. Nie wiadomo, czy tegoroczne niskie temperatury nie odstraszą amatorów grillowanej karkówki i kiełbasy, ale sezon bez wątpienia za pasem i pora odpowiednio się do niego przygotować. Ważny jest zarówno sprzęt, jak i przepisy na dania z grilla – może tym razem nieco mniej standardowe?

Wybieramy grill

Najpopularniejsze są grille węglowe. Smakosze uważają, że żaden inny grill nie da takiego aromatu i smaku potrawom. Owszem, mięso czy ryba pieczone na węglu drzewnym odznacza się charakterystycznym aromatem i posmakiem wędzenia. Grill węglowy musi być jednak odpowiednio ciężki, aby był stabilny i nie wywracał się, co w najgorszym wypadku może zakończyć się pożarem. Najlepsze są grille żeliwne, które oprócz ciężaru mają grube płyty, umożliwiające utrzymanie wysokiej temperatury.

Przyrządzając potrawy na grillu węglowym konieczne jest użycie specjalnych tacek lub folii aluminiowej, aby uniknąć bezpośredniego kontaktu produktu z rusztem. Wytapiający się z mięsa tłuszcz kapie na węgiel, w wyniku czego pod wpływem wysokiej temperatury powstają substancje szkodliwe dla zdrowia (głównie rakotwórcze), które osiadają na przygotowywanym produkcie.

Jeżeli chcemy nabyć dobry i niedrogi grill na węgiel, wystarczy odwiedzić serwis Gazetkomat.pl, gdzie znajdują się gazetki większości popularnych marketów i dyskontów. Ukazująca się w sieci sklepów Lidl gazetka prezentuje grill węglowy kulisty z pokrywą, o średnicy rusztu 43,5 cm, wysokości 86 cm i głębokości 62 cm. Jest on łatwy do przemieszczania w ogrodzie dzięki wbudowanym kółkom. Kosztuje tylko 119 zł.

Dla tych, którzy nie lubią dymu, a także na wypadek brzydkiej pogody dobrym rozwiązaniem jest grill elektryczny. Można go ustawić w salonie, wystarczy podłączyć do gniazdka. Produkty pieką się na nim krócej i nie ulegają przypaleniu tak łatwo, jak na grillu węglowym, ponadto czas obróbki cieplnej jest krótszy.

Grill gazowy jest najbardziej skomplikowany pod względem technicznym, zwłaszcza w aspekcie konserwacji zaworów i przewodów, jeśli chodzi o bezpieczeństwo korzystania z urządzenia. Niemniej jest w eksploatacji najtańszy z uwagi na cenę gazu – butla 11 kg, stosowana standardowo w kuchenkach gazowych, kosztuje około 50 zł, a używana raz czy dwa w tygodniu z powodzeniem wystarczy na cały sezon.

Co dobrego zjemy z grilla?

Oprócz „nieśmiertelnej” karkówki i kiełbasy warto przyrządzać na grillu inne dania. Nie wszyscy są przekonani do grillowanych warzyw, a do takiego sposobu przyrządzania nadają się niemal wszystkie warzywa. Są też łatwe w przygotowaniu. Na przykład paprykę wystarczy przekroić i oczyścić z nasion. Bakłażana kroimy wzdłuż na kawałki, posypujemy solą i odstawiamy na godzinę, aby puściły sok. Jest to niezbędne, aby wraz z sokiem wydostała się z nich goryczka. Osuszamy papierowym ręcznikiem i grillujemy.

Doskonale udają się na grillu pieczarki, zarówno białe, jak i portobello. Wybieramy duże kapelusze, czyścimy, starannie odcinamy nóżkę, a kapelusz nadziewamy dowolnym farszem. Może to być mielone mięso, przyprawione jak na kotlety, może być ser feta wymieszany z surowym jajkiem, czosnkiem i drobno posiekaną natką pietruszki, może być pstrąg wędzony – wszystko zależy od inwencji kucharza.

Nóżki pieczarek po rozdrobnieniu mogą zostać użyte do faszerowania cukinii. Przekrojoną wzdłuż cukinię wydrążamy, a miąższ łączymy z posiekanymi nóżkami pieczarek i mozzarellą. Napełniamy połówki cukinii, zawijamy w folię aluminiową i grillujemy.

Dla osoby obsługującej grill przydadzą się odpowiednie akcesoria. Ukazująca się w sieci dyskontów Biedronka gazetka promuje fartuch do grilla wraz z akcesoriami. W zestawie, oprócz fartucha, znajdują się: szpatułka, widelec i szczypce (wykonane ze stali nierdzewnej), a także bawełniana rękawica. Całość kosztuje jedynie 34,99 zł.