Papryka mielona to jasna, czerwona, przyprawa wytwarzana z papryki należącej do rodziny Capsicum annuum. Mogą to być słodkie, łagodne, czerwone papryki, ostre papryczki chili, papryczki cayenne, papryczki poblano lub papryka Aleppo. Ze względu na to, że do przygotowania tej przyprawy można użyć różnych rodzajów papryki, jej poziom ostrości może się nieznacznie różnić. Ale większość ludzi opisuje paprykę mieloną jako mającą dymny, lekko słodki smak. Ze względu na swój charakterystyczny kolor papryka mielona jest również często używana jako dodatek do potraw. Uważa się również, że papryka mielona zapewnia pewne korzyści zdrowotne, ale korzyści te mogą różnić się w zależności od rodzaju papryki użytej do jej przygotowania. Papryka mielona może również dostarczać niektórych witamin i minerałów, takich jak: witamina A, witamina E i witamina B6, ale prawdopodobnie nie spożyjesz jej w wystarczającej ilości (zwłaszcza jeśli jest używana jako dodatek), aby ilości tych witamin i minerałów istotnie wpłynęły na Twoją dietę.

KORZYŚCI ZDROWOTNE

Uważa się, że papryka mielona zapewnia szeroką gamę korzyści zdrowotnych, od leczenia reumatoidalnego zapalenia stawów i choroby zwyrodnieniowej stawów aż po zapobieganie anemii, a nawet pełniejsze, bardziej miękkie i zdrowsze włosy. Nie wszystkie z tych korzyści są jednak poparte mocnymi dowodami naukowymi. Niektóre korzyści zdrowotne przypisywane mielonej papryce są związane z zawartością kapsaicyny w tej przyprawie. Kapsaicyna to substancja chemiczna, która odpowiedzialna jest za ostry, piekący smak papryki chili. Papryka mielona, która jest pozyskiwana z ostrzejszych papryczek, takich jak: pieprz cayenne lub papryka poblano, będzie również zawierała kapsaicynę. Ale nie wszystkie papryki zawierają kapsaicynę. Na przykład papryka mielona zrobiona z czerwonej papryki nie zawierai kapsaicyny, ponieważ czerwona papryka nie zawiera w swoim składzie w ogóle tej substancji chemicznej. Kapsaicyna jest badana pod kątem jej potencjalnego wpływu na zdrowie. Kilka badań in vitro i na zwierzętach sugeruje, że suplementacja kapsaicyny może odgrywać ważna rolę w leczeniu otyłości – badanie pt. „Aktualne zrozumienie właściwości kapsaicyny przeciwko otyłości” (ang Current Understanding of Antiobesity Property of Capsaicin) opublikowane na łamach Pharmacognosy Reviews w 2017 roku. Inne badania in vitro sugerują, że może ona mieć ochronny wpływ przeciwutleniający na wątrobę w niealkoholowej stłuszczeniowej chorobie wątroby i może być pomocna w leczeniu hiperglikemii, miażdżycy tętnic, zespołu metabolicznego, cukrzycy, przerostu serca, nadciśnienia i ryzyka udaru - badanie pt. „Kapsaicyna może mieć ważny potencjał w promowaniu zdrowia naczyniowego i metabolicznego” (ang. Capsaicin may have important potential for promoting vascular and metabolic health) opublikowane na łamach the BMJ Journals w 2017 roku. Jednak naukowcy twierdzą również, że potrzebne są dalsze badania, aby w pełni zrozumieć korzyści, jakie może zapewnić ta substancja chemiczna. Ponadto badania dotyczą głównie roli kapsaicyny, a nie wykorzystania papryki jako przyprawy. Istnieje niewiele badań, w których badano potencjalne korzyści zdrowotne ekstraktów z papryki. Ale znowu, ekstrakt z papryki to nie jest przyprawa, którą tak po prostu znajdziesz w sklepie. Nie jest więc jasne, czy zwykłe użycie przyprawy może przynieść te same korzyści.

MOŻE POMÓC OBNIŻYĆ RYZYKO NIEKTÓRYCH CHORÓB

Karotenoidy to związki roślinne, o których wiadomo, że zapewniają pewne korzyści zdrowotne, takie jak ochrona przed niektórymi chorobami, zwłaszcza niektórymi nowotworami i chorobami oczu. Karotenoidy znajdują się w roślinach o jasnych, bogatych kolorach, takich jak: papryka używana do produkcji papryki mielonej. W niewielkim badaniu z udziałem 33 zdrowych ochotników, naukowcy zbadali wpływ suplementów diety zawierających oleożywice z papryki (mieszanka olejków paprykowych) na stężenie karotenoidów w osoczu. Ochotnicy zażywali 0.20 lub 100 mg oleożywicy paprykowej przez dwanaście tygodni. Naukowcy odkryli, że poziomy karotenoidów (szczególnie β-kryptoksantyny i zeaksantyny) wzrastały wraz z zakresem dawek i nie odnotowano żadnych działań niepożądanych – badanie pt. „Ocena bezpieczeństwa i akumulacja karotenoidów w osoczu u zdrowych dorosłych osób po 12 tygodniach suplementacji oleożywicą paprykową” (ang. Safety Evaluation and Plasma Carotenoid Accumulation in Healthy Adult Subjects after 12 Weeks of Paprika Oleoresin Supplementation) opublikowanego na łamach Journal of Oleo Science w 2018 roku.

MOŻE POMÓC W UTRZYMANIU ZDROWIA KOŚCI

Karotenoidy w papryce mogą również pomóc kobietom po menopauzie w utrzymaniu zdrowia kości. Badanie pt. „Wpływ suplementacji karotenoidami z papryki na obrót kostny u kobiet po menopauzie: randomizowane, podwójnie zaślepione, kontrolowane placebo badanie porównawcze w grupach równoległych” (ang. Effects of paprika carotenoid supplementation on bone turnover in postmenopausal women: a randomized, double-blind, placebocontrolled, parallel-group comparison study) opublikowane w Food and Nutrition Research w 2020 roku wykazało, że stosowanie ekstraktu karotenoidów z papryki może poprawić obrót kostny u kobiet po menopauzie w porównaniu z placebo. W badaniu wzięło udział 100 zdrowych kobiet po menopauzie podzielonych na dwie grupy. Jedna grupa otrzymywała dziennie 20 mg ekstraktu karotenoidów z papryki (co odpowiada 1.4 mg karotenoidów) lub placebo przez 24 tygodnie. Grupa, która przyjmowała ekstrakt, miała znacznie niższy poziom resorpcji kości (rozpadu tkanki kostnej) niż grupa placebo, co doprowadziło naukowców do wniosku, że ekstrakt może przyczynić się do utrzymania zdrowych kości u kobiet po menopauzie.

INFORMACJE ŻYWIENIOWE

Większość przepisów nie wymaga więcej niż łyżeczki papryki na porcję. Jedna łyżeczka mielonej przyprawy (2.3 grama) dostarcza około: 6.5 kalorii, 1.2 grama węglowodanów, 0.3 grama białka i 0.3 grama tłuszczu. Mikroskładniki odżywcze dostarczane przez paprykę nie są znaczące tylko dlatego, że ilość spożywanej przyprawy jest prawdopodobnie niewielka. Ale jeśli spożyjesz jedną pełną łyżeczkę papryki, dostarczysz organizmowi: 56.6 mcg witaminy A, czyli około 6.2% wskazanego dziennego spożycia (GDA - które widzisz często na etykietach żywności). Dostarczysz również 0.67 mg witaminy E (alfa-tokoferol) lub 4.5% wskazanego dziennego spożycia. A także: 0.05 mg witaminy B6 lub około 2,8% wskazanego dziennego spożycia i 0.49 mg żelaza lub około 2.8% wskazanego dziennego spożycia. Minerały w papryce obejmują również ryboflawinę (0.03 mg lub 2.3% wskazanego dziennego spożycia) i niacynę (0.03 mg lub 1.4% wskazanego dziennego spożycia).

WYBÓR, PRZYGOTOWANIE I PRZECHOWYWANIE

Istnieją trzy różne odmiany papryki. Wybierz najlepszą dla siebie odmianę w oparciu o swoje preferencje kulinarne i smakowe.

  • Papryka mielona zwykła - czasami nazywana „słodką papryką” lub tradycyjną papryką, ta odmiana ma łagodniejszy smak i słodkie nuty. Często jest wytwarzany z papryki pozyskiwanej z Kalifornii, Węgier lub Ameryki Południowej. Jest to rodzaj papryki, który najprawdopodobniej znajdziesz w alejce z przyprawami w lokalnym supermarkecie.

  • Papryka mielona węgierska - odmiana ta, czasami nazywana „ostrą papryką”, ma ostrzejszy i zarazem słodszy smak, jest często uważana za przyprawę premium. Ta przyprawa jest używana w tradycyjnych węgierskich potrawach, takich jak: gulasz. W obrębie tego rodzaju papryki występuje osiem gatunków, z których każdy ma własny poziom ostrości i charakterystyczny profil smakowy. Należą do nich: különleges, csípősmentes csemege, csemege paprika, csípős csemege, édesnemes, félédes, rózsa i erős.

  • Papryka mielona hiszpańśka - nazywana również „pimentón” lub „wędzoną papryką”, jest to wędzona odmiana papryki mielonej wytwarzana z papryki suszonej na ogniu dębowym. Występuje ona w różnych poziomach ostrości, od łagodnego do bardzo ostrego.

Paprykę mieloną należy przechowywać tak, jak wszystkie suszone przyprawy. Możesz przechowywać ją w szczelnym pojemniku z dala od ciepła i światła. Możesz również przechowywać ją w lodówce do 2 miesięcy. Mielona papryka powinna wystarczyć na dwa do trzech lat, ale przechowywanie przypraw tak długo może wpływać na moc składników odżywczych i smak. Paprykę można również stosować w przecierach do mięs i owoców morza lub w mieszankach przypraw dodawanych do orzechów lub innych przekąsek. Posyp frytki papryką, aby nadać im odpowiednią nutę lub dodaj paprykę do pieczonych warzyw. Do zup kremowych (takich jak: krem ​​z kalafiora lub zupa z pieczonej dyni) dodaj mielonej papryki, aby nadać zupie odpowiedniego koloru i słodyczy. Niektórzy używają nawet mielonej papryki w koktajlach.

MOŻLIWE SKUTKI UBOCZNE

Papryka jest bezpieczna, jeśli używa się jej w typowych ilościach wymaganych do gotowania. Jednak przyprawy mogą również wywoływać reakcje alergiczne lub niealergiczne u niektórych osób. Istnieje kilka opublikowanych doniesień o alergii na paprykę, a niektórzy badacze określają ją nawet jako ukryty alergen - według Amerykańskej Akademii Alergii, Astmy i Immunologii ważne jest rozróżnienie między tymi dwoma typami reakcji, ponieważ reakcje alergiczne mogą zagrażać życiu, podczas gdy reakcje niealergiczne zwykle ustępują bez leczenia. Oznaki i objawy reakcji niealergicznej obejmują wysypkę skórną, swędzenie ust lub kaszel po inhalacji. Objawy reakcji alergicznej obejmują trudności w oddychaniu lub anafilaksję (w przypadku ciężkiej reakcji). Jeśli stwierdzono u Ciebie alergię na mieloną paprykę lub występują jakiekolwiek objawy po spożyciu pokarmów zawierających paprykę, porozmawiaj ze swoim lekarzem, aby uzyskać indywidualną poradę.

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat suplementów diety i ich poszczególnych składników, polecamy odwiedzić portal: https://www.biotrendy.pl/