Trudno nie zgodzić się ze stwierdzeniem, że opiekacz do kebaba jest kluczowym elementem, aby serwowane dania spełniały najwyższe standardy i przyciągały całe rzesze klientów. Dlatego też tak ważny jest wybór urządzenia idealnie dopasowanego pod potrzebny naszej restauracji. Czym się ono charakteryzuje? Nie czekaj i dowiedz się wszystkiego już teraz!

  1. Rodzaje opiekaczy do kebaba.
  2. Opiekacz do kebaba dopasowany do każdej restauracji.
  3. Wydajność opiekacza do kebabu a potrzeby lokalu.
  4. Na co jeszcze należy zwrócić uwagę?

Od dłuższego czasu możemy zaobserwować w Polsce wyraźny wzrost popularności tureckiego jedzenia. Jest to całkowicie naturalne, gdyż dania te, a już w szczególności kebab, potrafią zachwycić całą gamą smaków. Nic więc dziwnego, że serwują je nie tylko przydrożne budki, ale też bary czy nawet restauracje, odpowiadając na szerokie zapotrzebowanie wśród klientów. Należy mieć jednak świadomość, że każdy z tych lokali charakteryzują odmienne potrzeby, jeśli chodzi o opiekacz do kebaba. Dlatego też przed dokonaniem zakupu, warto dowiedzieć się o tym urządzeniu wszystkiego, co najważniejsze...

Rodzaje opiekaczy do kebaba

Pierwszą kwestią, jaką musimy wziąć pod uwagę, jest rodzaj opiekacza do kebaba, jaki wybierzemy. Otóż szybko zorientujemy się, że na rynku dostępne są ich dwa typy: elektryczny oraz gazowy. I o ile elektryczny opiekacz może być rozwiązaniem idealnym dla małych budek, w których nie będziemy przygotowywać sporej ilości mięsa, o tyle niekoniecznie sprawdzi się w przypadku barów czy restauracji. Będzie on zużywać zbyt dużo energii. Dlatego też to właśnie gazowy opiekacz do kebaba stanie się nieodzownym, ekonomicznym wyborem dla każdego przedsiębiorcy. Tego typu opiekacz pozwoli na przygotowanie nawet znacznej ilości posiłków bez wygórowanych kosztów. Co jednak istotne, kiedy już wybierzemy rodzaj naszego opiekacza, równie ważny okaże się jego rozmiar.

Opiekacz do kebaba dopasowany do każdej restauracji

Jak zostało wspomniane, praktycznie każdy lokal posiada swoje indywidualne wymagania, biorąc pod uwagę opiekacz do kebaba. Warto więc przeanalizować zapotrzebowanie na przygotowywane posiłki w naszej restauracji. Dzięki temu będziemy mogli wybrać wielkość urządzenia, co określi wagę mięsa opiekaną w jednej chwili – z reguły jest to od 45 do 90 kilogramów. Jeśli zakupimy zbyt mały opiekacz do kebaba, będziemy musieli ograniczyć się jedynie do adekwatnej wagi mięsa (przez co w szczytowym ruchu klienci będą zbyt długo oczekiwać zamówionego dania). Z kolei kupując zbyt wielki sprzęt, narazimy się na niewykorzystanie pełnych jego możliwości, a nawet marnowanie żywności, gdy przygotujemy jej zbyt dużą ilość. Wyraźnie więc widać, że zadanie to może przysporzyć nam problemów, z drugiej jednak strony, otrzymujemy gwarancję, że każdy lokal będzie w stanie wybrać opiekacz do kebaba idealnie skrojony pod własne potrzeby. Adekwatnym przykładem zróżnicowanego wyboru jest rekomendowany sklep: gastroprodukt.pl/gyros-kebab-gazowy.

Wydajność opiekacza do kebabu a potrzeby lokalu

Oprócz rozmiaru opiekacza do kebaba liczy się również sposób, w jaki mięso jest pieczone. Określać to będzie ilość palników, które posiada urządzenie – modele od renomowanych producentów posiadają od jednego, aż do pięciu. Opiekacz jednopalnikowy to sprzęt na pewno ekonomiczniejszy, jednakże i pracujący znacznie wolniej. Znajdujący się na jego wyposażeniu szpikulec do mięsa można obracać ręcznie. Z kolei modele posiadające większą ilość palenisk obracają szpikulec w sposób automatyczny (w obie strony).

Wydajność opiekaczy do kebaba najlepiej widać w dokładnych liczbach. Skupiając się na urządzeniu jednopalnikowym, miejmy świadomość, że podczas jednego cyklu pieczenia, przygotuje on do 10 kilogramów mięsa. Wybierając model dwupalnikowy, liczba ta automatycznie zostanie podwojona. Z kolei trzy palniki pomieszczą od 30 do 40 kilogramów mięsa, a pięciopalnikowy sprzęt to aż do 100 kilogramów mięsa (w zależności od wybranego modelu).

Na co jeszcze należy zwrócić uwagę?

Kiedy poznamy więc odpowiedzi na pytania dotyczące potrzeb naszego lokalu, jak i dowiemy się, jaki opiekacz do kebaba będzie dla nas odpowiedni, warto pamiętać o kilku dodatkowych wytycznych. Zapewne ułatwią nam one późniejsze użytkowanie. Wspomniany szpikulec do mięsa może nam zagwarantować większy komfort podczas pracy – im dłuższy, tym więcej mięsa będziemy w stanie upiec za jednym razem (najdłuższy to nawet 890 milimetrów). Ponadto zwróćmy uwagę na: możliwość regulacji temperatury w palnikach, prędkość obrotową (powinna wynosić około 1 obrotu w ciągu minuty), a także elementy (jak osłona czy szpikulec) wykonane ze stali nierdzewnej. Nie mniej istotne jest doprowadzenie opiekacza do kebaba do czystości po zakończonej pracy. Bo mimo iż jest to urządzenie, które cechuje się stosunkowo wysoką czystością, nie możemy go w żadnym wypadku zaniedbywać. Niekwestionowanym plusem będzie więc sprzęt, który posiada łatwy dostęp do wszelkich zakamarków, zwłaszcza tych, w których może gromadzić się tłuszcz.