Straty w hodowli często są spowodowane różnymi infekcjami zwierząt oraz rozprzestrzenianiem się chorób. Dobry hodowca nie tylko obserwuje swoje ptaki, ale także dba o odpowiednie warunki chowu. Higiena oraz dobre warunki sanitarne są kluczem do zdrowego rozwoju zwierząt. Należy nie tylko zaznajomić się z zasadami dotyczącymi Dobrej Praktyki Rolniczej, ale również wprowadzić je w życie. Drób żyjący w kurniku narażony jest na różnego rodzaju wirusy, bakterie, czy pasożyty. Jak temu zapobiec?

Dezynfekcja kurników, dlaczego warto ją robić? 

Aby zmniejszyć ryzyko zakażeń i zapobiec zagrożeniom należy przeprowadzać zabiegi mające na celu utrzymanie w czystości kurników. Jednym z tego typu działań jest dezynfekcja. Powinna być przeprowadzana regularnie w sposób profesjonalny. Dezynfekcja kurnika powoduje zwalczanie mikroorganizmów, roztoczy, bakterii i wirusów, które zaburzają prawidłowy rozwój kur. W celu zapewnienia większej skuteczności warto ten zabieg połączyć z dezynsekcją, czyli zwalczaniem szkodliwych owadów. 

Jak skutecznie przeprowadzić dezynfekcje kurnika?

Po pierwsze wszystkie działania muszą być wykonywane w pustym kurniku. Oprócz przetransportowania zwierząt należy usunąć wszystkie przedmioty, które znajdują się wewnątrz, a także ściółkę, odchody, resztki paszy. Następnie należy przystąpić do mycia, które również zmniejsza ilość drobnoustrojów. Warto użyć do tego celu detergentu, gdyż mycie samą wodą nie jest wystarczające. Po dokładnym oczyszczeniu oraz wyschnięciu kurnika rozpoczynamy proces dezynfekcji. 

Niestety dezynfekcja na polskich fermach często jest nieskuteczna. Wpływ na to ma nieodpowiednie stężenie środka dezynfekującego lub nieprawidłowe nanoszenie na powierzchnię. Skuteczna dezynfekcja kurników znacząco obniża ryzyko wystąpienia chorób u kur. Warto skorzystać z firm specjalizujących się w takiej działalności, np. firma ddd. Jeśli jednak chcemy sami zapewnić odpowiednie warunki zwierzętom, należy pamiętać o doborze odpowiednich środków i dokładnym oczyszczeniu kurnika. 

Rodzaje dezynfekcji

Istnieje kilka rodzajów dezynfekcji kurników. Jedną z metod jest zamgławianie. Polega ona na nanoszeniu cieczy roboczej, która składa się ze środków dezynfekujących z wodą na całą powierzchnię. Równie popularną metodą jest dezynfekcji na mokro. Charakteryzuje się ona wysoką skutecznością, stosuje się specjalne opryskiwacze jezdne. Godne uwagi jest również dezynfekowanie kurników z użyciem ozonu. Cząsteczki ozonu są nietrwałe i szybko się rozpadają. Podczas rozpadu niszczone są drobnoustroje i mikroorganizmy.