Pierwsze ciepłe promienie słońca mamy już za sobą – choć klimat nadal jest chłodny, warto powoli szykować się na wiosnę. Oznacza to nie tylko kontrolę stanu technicznego maszyn, ale też nowe propozycje dla klientów. W obecnych czasach branża gastronomiczna musi stale zaskakiwać, by generować przychody, dlatego nie odstawaj od konkurencji i zacznij kompletować wiosenne menu!

Czy to już czas na lody?

Lody są świetnym deserem niezależnie od pory roku. Naturalne lody rzemieślnicze, lody włoskie czy może amerykańskie – wszystkie posiadają szerokie grono wielbicieli. Jeśli prowadzisz lokal w środku miasta i proponujesz desery z lodami, Twoja maszyna do lodów z pewnością często jest używana. Na wiosnę rozszerz ofertę – wydawaj je w kubeczku lub jako dodatek do kawy czy ciasta. Dostawa na odległość kilku kilometrów pozwoli Twoim klientom cieszyć się pysznym deserem już w ciągu kilku chwil!

Ciasta i ciasteczka

Jeśli prowadzisz kawiarnię z pewnością masz już sprawdzone przepisy na ciasta i ciasteczka, które kochają zarówno dorośli, jak i dzieci. Wraz z wiosną rozszerzają się jednak możliwości – oprócz klasycznego brownie i sernika, zaserwuj przysmaki na bazie sezonowych owoców. Truskawki, rabarbar, maliny i borówki z pewnością szybko zainspirują do stworzenia ciekawych propozycji! Pamiętaj też o tym, że klienci jedzą oczami – udekoruj więc swoje babeczki i ciasta ciekawymi kremami i posypkami. Możesz również nadać im odpowiedni kształt – ciasteczka w kształcie marchewek bądź babeczki w kształcie wiosennych kwiatów z pewnością szybko podbiją serca deserowych smakoszy!

Gofry – jakie wybrać

Gofry mogą być serwowane na wytrwanie i na słodko. Co więcej, do wyboru masz klasyczne, kwadratowe bądź trójkątne ciasto oraz Bubble Waffle – wybór należy do Ciebie. Zainwestuj w odpowiednią maszynę do wypiekania gofrów i zaskakuj gości niecodziennymi połączeniami smakowymi. Przełam słodycz masłem orzechowym i dodaj nieco słodkiej kukurydzy do wytrawnego wafla – choć propozycje te wydają się oczywiste, z pewnością zaskoczą niejednego klienta!

Shake’i i soki

Propozycją, której nie może zabraknąć w każdym menu, są napoje. Im cieplej się robi, tym bardziej popularne stają się naturalne, wyciskane na miejscu soki oraz shake’i o ciekawym smaku. Miksuj owoce i warzywa proponując wyjątkowe opcje lub pozwól, by klient sam zdecydował, na co ma ochotę – wykonanie odpowiedniego napoju z pomocą wydajnej maszyny zajmie tylko chwilę! Nie zapominaj o klasycznej kawie na wynos – to właśnie po nią najczęściej odwiedza się pobliskie kawiarnie. Zadbaj o jej wysoką jakość z dobrej jakości ekspresem, a o klientów nie będziesz się martwić!