Małe, mocne espresso, doppio, lungo, a może caffe latte czy macchiato? Decydując się na kawę w klimatycznej kawiarni, mamy do wyboru cały wachlarz przeróżnych napojów. Nie trzeba jednak być doświadczonym baristą, by tworzyć pyszne kawy, nie trzeba też wychodzić do kawiarni, by cieszyć się wyjątkowym aromatem tego wyjątkowego napoju.

Ekspresy ciśnieniowe – prosto i profesjonalnie

Parafrazując znane powiedzenie, nie trzeba kupować kawiarni czy profesjonalnego ekspresu, by napić się wyśmienitej kawy. Automatyczne ekspresy ciśnieniowe dostępne na rynku doskonale sprawdzają się w użytku domowym. Wyposażone są m.in. w młynek do kawy i spieniacz do mleka. Posiadają opcję regulacji ilości i mocy kawy. Wszystko, co potrzebne do przygotowania filiżanki aromatycznego napoju, ukryte jest w jednym urządzeniu. 

Mocne espresso o poranku, delikatne latte w dzień i cappuccino po południu są dla wielu codzienną przyjemnością. Ekspresy ciśnieniowe ze sklepu Luke.pl pozwalają zaparzyć dokładnie taką kawę, na jaką w danej chwili  masz ochotę. Urządzenia automatyczne robią kawę po naciśnięciu guzika, co jest wygodne i proste. Bardziej zaawansowane modele mają programy, w których ustawione są wstępnie wszystkie parametry, niezależnie od rodzaju kawy, jaką preferujesz. Można je łatwo dostosować do potrzeb, zmieniając proporcje czy ilość parzonej kawy, a wszystko dla maksymalnego komfortu i swobody wyboru. Nie musisz być baristą. Wystarczy wybrać na panelu ulubioną opcję i gotowe. Jednak przed kupnem ekspresu warto zwrócić uwagę na cechy urządzenia wpływające na jakość “małej czarnej”.

Mała czarna z pianką – niech moc będzie z Tobą!

Miłośnicy espresso wiedzą, że najlepszy aromat zachowuje mała czarna pokryta warstewką idealnej cremy. Kolor cremy jest najczęściej połączeniem koloru orzecha laskowego ze złotymi refleksami. Taki efekt możemy otrzymać w czasie parzenia kawy w ekspresie ciśnieniowym o odpowiedniej mocy ciśnienia podawanej w barach. Im więcej pompa w ekspresie wytwarza barów, tym silniejsze jest ciśnienie, a tym samym lepsza jakość parzonej kawy. Do zaparzenia espresso wystarczy 9 barów, ale zdecydowanie lepszy efekt osiągają ekspresy ciśnieniowe wytwarzające ciśnienie w granicach 12-15 barów. 

Moc ekspresu decyduje o szybkości przygotowywania napojów. Niecierpliwi kawosze powinni wybrać ekspres o mocy ok. 1500W, co zagwarantuje szybką obsługę. Im większa moc ekspresu, tym krótszy czas oczekiwania na wybrany napój. 

Wbudowany młynek to już standard wśród ekspresów ciśnieniowych. Wybór polega na wyłapaniu  różnicy między młynkiem udarowym a żarnowym. W przypadku młynka udarowego wirujące ostrze rozbija i mieli ziarna kawy. Młynek działa błyskawicznie, jednak podczas tego procesu wytwarza się bardzo wysoka temperatura, co według smakoszy wpływa na końcowy smak kawy – ma lekko gorzki posmak. W młynku żarnowym kawa mielona jest za pomocą dwóch walców, które nie rozbijają, tylko miażdżą ziarna. Jest to proces dłuższy, ale pozytywnie wpływający na smak kawy.

Twórz najlepsze kawy, naciskając jeden przycisk i bądź baristą we własnym domu!