Krajalnica do chleba, wędliny czy sera pozwolą skrócić proces przygotowania posiłków, a przy tym wykreować estetycznie wyglądające dania. Ułatwia i skraca czas przygotowywania potraw. Z tego powodu urządzenie sprawdza się zarówno w profesjonalnych kuchniach, jak i domowym zaciszu. Dowiedz się, na co zwrócić uwagę kupując krajalnicę.

1. Krajalnica w domowej kuchni
2. Krajalnica do wędlin, chleba czy sera – którą wybrać?
3. Co wziąć pod uwagę przy zakupie krajalnicy?

Krajalnica w domowej kuchni

Krajalnice kojarzą się głównie z urządzeniami wykorzystywanymi w sklepach czy profesjonalnych kuchniach. Jednak to niejedyne miejsca, w których są przydatne. Szczególnie osoby, które mają problem z równym i cienkim krojeniem wędlin, chleba czy sera powinny rozważyć zakup urządzenia ułatwiającego te czynności. Z pewnością przyśpieszy to gotowanie, a przy tym pozwoli przygotowywać kanapki i potrawy o wysokiej estetyce, a przy tym oszczędniej dysponować produktami spożywczymi.

Warto wiedzieć również, że zakup kupno pokrojonych wędlin i mięsa skraca ich termin przydatności do spożycia. Aby jak najdłużej cieszyć się świeżymi produktami, najlepiej kroić je bezpośrednio przed przygotowaniem potraw. Krajalnica ułatwi np. pokrojenie schabu na plasterki odpowiedniej grubości.

Krajalnica do wędlin, chleba czy sera – którą wybrać?

Na rynku dostępne są krajalnice do wędliny, chleba oraz sera. Nie oznacza to jednak, że w przypadku gdy chcemy kroić produkty różnego rodzaju, niezbędny jest zakup trzech różnych urządzeń. Zdecydować można się na model bardziej uniwersalny, z nożami, dostosowanym do krojenia różnego typu produktów.
Należy podkreślić jednak, że nie każde urządzenie sprawdzi się do krojenia zarówno wędlin, chleba, jak i sera. Warto sprawdzić to jeszcze przed zakupem. Istotne w tym przypadku są szczególnie noże – w przypadku gdy oczekujemy możliwości krojenia różnego typu produktów, należy zdecydować się na noże z ząbkami. Tego rodzaju ostrza umożliwiają krojenie wędlin, sera, chleba oraz warzyw. Urządzenia z gładkimi ostrzami sprawdzą się natomiast w przy krojeniu wędlin i sera. Zazwyczaj taki typ wykorzystywany jest w profesjonalnych punktach.

Co wziąć pod uwagę przy zakupie krajalnicy?

Pierwszy ważny aspekt przy zakupie krajalnicy to ostrze – może być gładkie lub z ząbkami. Noże różnią się także wielkością. W urządzeniach montowane są ostrze obrotowe o średnicy od 17 do 19 cm. Istotna jest również grubość krojenia. Najczęściej urządzenia wyregulować można w przedziale od 0 do 20 mm, dzięki czemu uzyskać można różnej grubości plastry, przydatne do różnego typu potraw.

Nie można również zapomnieć o mocy krajalnicy, która powinna zapewniać efektywność i łatwość krojenia. Oprócz tego warto zdecydować się na model energooszczędny. Najpopularniejsze krajalnice mają moc od 100 do 150 W.

Kolejny ważny aspekt to zabudowa. Na rynku dostępne są zarówno modele wolnostojące, jak i takie, które ukryć można w szafce. Zaletą urządzeń do zabudowy to przede wszystkim większe bezpieczeństwo. Możliwość zamknięcia krajalnicy w szafce to dodatkowa ochrona, z tego powodu tego typu urządzenie sprawdzi się szczególnie w domach, w których przebywają dzieci. Kolejny atut to estetyczny wygląd – możliwość zabudowy to gwarancja jednolitego wyglądu kuchni. Minusem takiego rozwiązania jest natomiast cena. Urządzenie do zabudowy są droższe niż wolnostojące modele.

Bezpieczeństwo korzystania z krajalnic zapewniają również inne zabezpieczenia np. osłaniające ostrze, a tym samym chroniące palce. Inna przydatna opcja to np. ochrona przed przypadkowym włączeniem.

Kolejny ważna kwestia to system automatyczny krajalnicy. Obecnie najczęściej wybierane są urządzenia automatyczne, zamiast mechanicznych. W tym przypadku dostępne są dwie opcje – urządzenia może działać jedynie, gdy przyciśnięty jest przycisk lub automatycznie – krajalnica włącza i wyłącza się po wciśnięciu guzika. Pierwsza opcja jest bardziej bezpieczna, druga zapewnia natomiast większą wygodę.

Inna opcja to dociskacze oraz przystawki, które zapewniają stabilność urządzenia trakcie pracy. To bardzo ważny aspekt, który jest jednym z czynników wpływających na bezpieczeństwo korzystania z krajalnicy. Na to ostatnie wpływa też materiał, z którego wykonane jest urządzenie. Najbardziej stabilne są modele wykonane z metalu np. krajalnica graef. Ich zaletą jest większa wytrzymałość niż w przypadku urządzeń wykonanych z plastiku. Co więcej, krajalnice metalowe elegancko się prezentują i pasują do każdego kuchni. Warto wziąć to pod uwagę, wybierając model wolnostojący.

Przewagą krajalnic wykonanych z tworzywa sztucznego jest natomiast ich lekkość. Dzięki temu łatwiej przestawić urządzenie na inne miejsce lub przygotować do mycia.

Wybierając krajalnice, istotne jest także cichość urządzenia, a także łatwość w utrzymywaniu w czystości. Im łatwiejsze jest mycie ruchomych części urządzenia, tym przyjemniej korzysta się z krajalnicy.

Wygodę zapewnia również wysuwana tacka, na której umieszcza się produkty przeznaczone do krojenia. Może być wykonana z metali lub plastiku.

 

undefined