Jak wybrać patelnię?
Nie każdy potrafi gotować, nie każdy też to lubi, ale każdy może się tego nauczyć, jeśli tylko chce. Wszyscy potrzebują też dobrze wyposażonej kuchni. Gdyby nie to, dom nie byłby w pełni funkcjonalny. Nawet jeśli nie gotujesz zbyt często, potrzebujesz kuchni, by przygotowywać tam posiłki - nie zawsze w końcu jest możliwość zjedzenia czegoś na mieście. Bez względu na to jaki jest twój stosunek do gotowania, przede wszystkim potrzebujesz odpowiedniej patelni. Najczęściej nawet więcej niż jednej, żeby móc działać w sposób bardziej zorganizowany i mieć rzeczy dopasowane do swoich potrzeb. Patelnia to dzisiaj absolutna podstawa, dlatego warto jest się zainteresować tym tematem. Jeśli potrzebujesz dobrej jakości patelni, nie musisz nawet w tym celu wychodzić z domu. Dzisiaj możesz się w nią zaopatrzyć nawet przez Internet. Zanim jednak wybierzesz odpowiednią patelnię dla siebie, dowiedz się jak to zrobić, by potem nie żałować. Jak wybrać patelnię? Przekonaj się!
- Patelnia - podstawowe wyposażenie kuchni
- Wybór patelni
- Materiał patelni
- Zastosowanie patelni
- Wielkość patelni
Patelnia - podstawa w każdej kuchni
Trudno jest sobie wyobrazić kuchnię, w której nie byłoby żadnej patelni. Bez względu na to jakie masz nastawienie i stosunek do gotowania ani także od tego jaką dietę stosujesz i w jakim stylu przygotowujesz swoje posiłki. Patelnia zawsze się przyda. Jednak należy się postarać, by wybrać jak najlepszą dla siebie patelnię. W końcu chodzi tu o wiele czynników - w tym najważniejsza jest twoja wygoda pracy, a także jakość przygotowywanych posiłków. Te dwie rzeczy są ze sobą ściśle powiązane. W końcu w sytuacji, w której lepiej jest Ci gotować i cały proces jest wygodniejszy, możesz bardziej skupić się na jakości samego posiłku. A jeśli jedzenie też nie przypala się, nie przywiera i zostaje poddane równomiernej obróbce cieplnej, jest po prostu lepsze i smaczniejsze. Dlatego odpowiednia patelnia jest tak istotna. Jeśli szukasz czegoś odpowiedniego dla siebie, zajrzyj tutaj: https://labonita.pl/produkty/patelnie/, być może właśnie w ten sposób znajdziesz patelnię, której naprawdę bardzo potrzebujesz.
Jak wybrać patelnię?
Wybór patelni nie jest wcale tak łatwym zadaniem, jak mogłoby się wydawać. Musisz wziąć pod uwagę wiele różnorodnych czynników, a przy tym zawsze pamiętać, że chodzi tutaj przede wszystkim o twój komfort pracy. Dlatego najważniejsze, co musisz przemyśleć to tak naprawdę twoje własne potrzeby. Jeśli jesteś prawdziwym szefem kuchni lub gotowanie to twoje ogromne hobby będziesz rozglądał się w końcu za nieco innym, bardziej zaawansowanym sprzętem niż wtedy, gdy myślisz o gotowaniu tylko okazjonalnie i nie masz zbyt wielu umiejętności, dlatego nie tworzysz skomplikowanych potraw. Rozejrzyj się też za odpowiednią marką patelni. Szkoda twojego czasu i pieniędzy na produkty słabej jakości. Co może cię zainteresować? Marka La Bonita od dawna wie, jak cenną i ważną wartością jest jakość, dlatego robi wszystko, by jej produkty właśnie tym się przede wszystkim charakteryzowały. Jak jeszcze powinieneś wybrać patelnię? Jakie kryteria są tutaj bardzo ważne?
Materiał, z którego zrobiona jest patelnia
To ma znaczenie, bo już dawno minęły czasy, w których patelnie były wykonane z tego samego materiału i nie mogłeś tak naprawdę nic dla siebie wybrać. W dzisiejszych czasach masz do wyboru patelnie:
- emaliowane - odporne na zarysowania. Po pewnym czasie wytwarza się na nich patyna, co jest dodatkową powłoką ochronną
- stalowe - niezwykle odporne, zwane często także cygańskimi, słyną jako praktycznie niezniszczalne, dlatego często są wykorzystywane w gastronomii
- żeliwne - ciężka, trwała i jest w stanie wytrzymać lata bez żadnego uszczerbku
- granitowe - kamienne, eleganckie i funkcjonalne. Są bardzo odporne i nadają się do bardzo intensywnego użytkowania
- miedziane - eleganckie, doskonale przewodzące ciepło. Doceniane przez największych szefów kuchni i restauratorów.
- szklane - idealna dla alergików, nie wpływa też w żadnym stopniu na smak przygotowywanych potraw, a przy tym nie musisz ciągle podnosić pokrywki, by kontrolować stan jedzenia, bo jest przezroczysta i wszystko zobaczysz.
- teflonowe - można dzięki nim smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, są stosunkowo tanie, a to czyni je najpopularniejszymi dostępnymi obecnie.
Zastosowanie patelni
Patelnia ogólnie służy do tego, by w niej smażyć i dusić potrawy. Są jednak patelnie uniwersalne, jak i te wyspecjalizowane. Zastanów się czego przede wszystkim potrzebujesz, a potem dokonaj odpowiedniego zakupu. Znajdziesz między innymi patelnie odpowiednie do grillowania, przyrządzania idealnych naleśników, do placków, jajek sadzonych, przeznaczone do indukcji, czy do dań azjatyckich. To wszystko ma ogromne znaczenie i wpływa na to, w jaki sposób będziesz wykorzystywał daną patelnię.
Wielkość patelni
Wielkość też jest ważna, w końcu chodzi tu przede wszystkim o twoją wygodę. Nikt nie lubi sytuacji, w której jedzenie nie mieści się na patelni. Wielkość ma też wpływ na sposób przechowywania patelni - nie zawsze możesz mieć miejsce w kuchni na te największe.
Klauzula informacyjna ›