Nie każdy potrafi gotować, nie każdy też to lubi, ale każdy może się tego nauczyć, jeśli tylko chce. Wszyscy potrzebują też dobrze wyposażonej kuchni. Gdyby nie to, dom nie byłby w pełni funkcjonalny. Nawet jeśli nie gotujesz zbyt często, potrzebujesz kuchni, by przygotowywać tam posiłki - nie zawsze w końcu jest możliwość zjedzenia czegoś na mieście. Bez względu na to jaki jest twój stosunek do gotowania, przede wszystkim potrzebujesz odpowiedniej patelni. Najczęściej nawet więcej niż jednej, żeby móc działać w sposób bardziej zorganizowany i mieć rzeczy dopasowane do swoich potrzeb. Patelnia to dzisiaj absolutna podstawa, dlatego warto jest się zainteresować tym tematem. Jeśli potrzebujesz dobrej jakości patelni, nie musisz nawet w tym celu wychodzić z domu. Dzisiaj możesz się w nią zaopatrzyć nawet przez Internet. Zanim jednak wybierzesz odpowiednią patelnię dla siebie, dowiedz się jak to zrobić, by potem nie żałować. Jak wybrać patelnię? Przekonaj się!

  1. Patelnia - podstawowe wyposażenie kuchni
  2. Wybór patelni
  3. Materiał patelni
  4. Zastosowanie patelni
  5. Wielkość patelni

Patelnia - podstawa w każdej kuchni

Trudno jest sobie wyobrazić kuchnię, w której nie byłoby żadnej patelni. Bez względu na to jakie masz nastawienie i stosunek do gotowania ani także od tego jaką dietę stosujesz i w jakim stylu przygotowujesz swoje posiłki. Patelnia zawsze się przyda. Jednak należy się postarać, by wybrać jak najlepszą dla siebie patelnię. W końcu chodzi tu o wiele czynników - w tym najważniejsza jest twoja wygoda pracy, a także jakość przygotowywanych posiłków. Te dwie rzeczy są ze sobą ściśle powiązane. W końcu w sytuacji, w której lepiej jest Ci gotować i cały proces jest wygodniejszy, możesz bardziej skupić się na jakości samego posiłku. A jeśli jedzenie też nie przypala się, nie przywiera i zostaje poddane równomiernej obróbce cieplnej, jest po prostu lepsze i smaczniejsze. Dlatego odpowiednia patelnia jest tak istotna. Jeśli szukasz czegoś odpowiedniego dla siebie, zajrzyj tutaj: https://labonita.pl/produkty/patelnie/, być może właśnie w ten sposób znajdziesz patelnię, której naprawdę bardzo potrzebujesz.

Jak wybrać patelnię?

Wybór patelni nie jest wcale tak łatwym zadaniem, jak mogłoby się wydawać. Musisz wziąć pod uwagę wiele różnorodnych czynników, a przy tym zawsze pamiętać, że chodzi tutaj przede wszystkim o twój komfort pracy. Dlatego najważniejsze, co musisz przemyśleć to tak naprawdę twoje własne potrzeby. Jeśli jesteś prawdziwym szefem kuchni lub gotowanie to twoje ogromne hobby będziesz rozglądał się w końcu za nieco innym, bardziej zaawansowanym sprzętem niż wtedy, gdy myślisz o gotowaniu tylko okazjonalnie i nie masz zbyt wielu umiejętności, dlatego nie tworzysz skomplikowanych potraw. Rozejrzyj się też za odpowiednią marką patelni. Szkoda twojego czasu i pieniędzy na produkty słabej jakości. Co może cię zainteresować? Marka La Bonita od dawna wie, jak cenną i ważną wartością jest jakość, dlatego robi wszystko, by jej produkty właśnie tym się przede wszystkim charakteryzowały. Jak jeszcze powinieneś wybrać patelnię? Jakie kryteria są tutaj bardzo ważne?

Materiał, z którego zrobiona jest patelnia

To ma znaczenie, bo już dawno minęły czasy, w których patelnie były wykonane z tego samego materiału i nie mogłeś tak naprawdę nic dla siebie wybrać. W dzisiejszych czasach masz do wyboru patelnie:

  • emaliowane - odporne na zarysowania. Po pewnym czasie wytwarza się na nich patyna, co jest dodatkową powłoką ochronną
  • stalowe - niezwykle odporne, zwane często także cygańskimi, słyną jako praktycznie niezniszczalne, dlatego często są wykorzystywane w gastronomii
  • żeliwne - ciężka, trwała i jest w stanie wytrzymać lata bez żadnego uszczerbku
  • granitowe - kamienne, eleganckie i funkcjonalne. Są bardzo odporne i nadają się do bardzo intensywnego użytkowania
  • miedziane - eleganckie, doskonale przewodzące ciepło. Doceniane przez największych szefów kuchni i restauratorów.
  • szklane - idealna dla alergików, nie wpływa też w żadnym stopniu na smak przygotowywanych potraw, a przy tym nie musisz ciągle podnosić pokrywki, by kontrolować stan jedzenia, bo jest przezroczysta i wszystko zobaczysz.
  • teflonowe - można dzięki nim smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, są stosunkowo tanie, a to czyni je najpopularniejszymi dostępnymi obecnie.

Zastosowanie patelni

Patelnia ogólnie służy do tego, by w niej smażyć i dusić potrawy. Są jednak patelnie uniwersalne, jak i te wyspecjalizowane. Zastanów się czego przede wszystkim potrzebujesz, a potem dokonaj odpowiedniego zakupu. Znajdziesz między innymi patelnie odpowiednie do grillowania, przyrządzania idealnych naleśników, do placków, jajek sadzonych, przeznaczone do indukcji, czy do dań azjatyckich. To wszystko ma ogromne znaczenie i wpływa na to, w jaki sposób będziesz wykorzystywał daną patelnię.

Wielkość patelni

Wielkość też jest ważna, w końcu chodzi tu przede wszystkim o twoją wygodę. Nikt nie lubi sytuacji, w której jedzenie nie mieści się na patelni. Wielkość ma też wpływ na sposób przechowywania patelni - nie zawsze możesz mieć miejsce w kuchni na te największe.