W bielskiej restauracji BLU odbyła się kolejna edycja warsztatów kulinarnych, które prowadził Marek Zaremba. Zapraszamy do fotogalerii.

W miniony piątek w bielskiej restauracji BLU odbyła się kolejna edycja warsztatów kulinarnych, które sygnuje Kulinare - Gotuj Zdrowo oraz Projekt JA, a prowadzi Marek Zaremba. Tym razem uczestnicy cyklu poznali tajniki przygotowania potraw pachnących Marokiem.

Kulinarne warsztaty, które odbywają się w ramach Projektu JA, są niezwykłe. Ich uczestnicy nie tylko obserwują poczynania prowadzącego, ale również sami - własnoręcznie - przygotowują potrawy. Dla wielu z nich jest to ciekawe doświadczenie. Inni natomiast - początkowo nieśmiało, w obawie przed niepowodzeniem - tylko obserwują, lecz kilka godzin później odnajdują w sobie talent, o którym nie mieli wcześniej pojęcia. Okazuje się, że gotowanie może być przyjemne. Co więcej, stanowi świetną okazję do spędzenia czasu w miłym gronie, a także integracji na najwyższym poziomie.

Także i tym razem menu zaskoczyło wszystkich. Uczestnicy warsztatów na przystawkę przygotowali egzotyczną sałatkę z czarnym ryżem, pieczonym łososiem i granatem, a także orientalną sałatkę na ciepło z kosmosy ryżowej, tofu z orzeszkami piniowymi. Daniem głównym było curry z kaczki z ryżem jaśminowym oraz marokański Tajin z chlebkiem naan. Na deser składały się: lody ananasowo-imbirowe, kokosowo-czekoladowy brownie z goją i kardamonem.

Kolejna edycja wspólnego gotowania już wkrótce.

Projekt JA - www.projektja.pl

Fotografie - Adrian Lach