W sobotę o godz.18.00, a w niedzielę o 7.45 można będzie obejrzeć program w TVP Katowice - ?Rączka Gotuje", który został zrealizowany w Karczmie Rogata.

Co się działo podczas filmowania?! Najpierw przygotowano wspólnie słynne golonko w piecu chlebowym. W trakcie pieczenia kucharze zaczęli gotować Zupę Babuni, czyli krem z chrzanu z jajkiem. Po zrobieniu zupy, nastąpiła degustacja golonka. Następnie zrobiono deser - wspaniały, doskonale znany gościom Rogatej, podobno najlepszy w regionie jabłecznik domowy!

Wszystkie przygotowywane przed kamerami dania otrzymały certyfikat Śląskich Smaków!

?Śląskie Smaki ?? - to unikalny produkt turystyczny, skupiający lokale, w których można skosztować wszystkiego co najlepsze w kuchni województwa śląskiego. W menu lokali gastronomicznych, tworzących Szlak, znajdziemy potrawy kuchni jurajskiej, zagłębiowskiej, śląskiej i góralskiej. Wszystko przygotowane zgodnie z tradycyjnymi recepturami. Regionalne potrawy, które sprawdziły specjalne powołane Komisje Certyfikacyjne, oznaczono w menu logiem ? Śląskich Smaków". Komisja oceniała smak i wygląd potraw, sposób ich przygotowania (m. in. czy rzeczywiście zrobione są według tradycyjnych receptur i z naturalnych składników) oraz podanie. W kolejnym etapie certyfikacji oceniany był sam lokal, m. in. jego wygląd, czystość, dostępność dla rodzin z dziećmi. Po takiej wizycie komisja certyfikacyjna wydawała rekomendację, że Karczma Rogata może zostać wpisana na Szlak.

Zapraszamy do obejrzenia fotogalerii.

Źródło: materiały www.Rogata.pl