Do końca 2025 roku na terenie osiedla Biała Północ oddany do użytku powinien zostać nowy budynek, w którym działać będzie m.in. Centrum Integracji Społecznej oraz świetlica MDK-u. Ratusz ogłosił postępowanie przetargowe w formule zaprojektuj i buduj, a w nowym budynku znajdą się m.in. dwie sale edukacyjna i widowiskowa, która docelowo pomieści 100 osób. Z myślą o najmłodszych stworzone zostanie m.in. pomieszczenie w którym znajdzie się piec do wypieków gliny. Otwarcie ofert w przetargu na wyłonienie wykonawcy nastąpi pod koniec tygodnia.

Inwestycja powstanie na gminnej działce o powierzchni ponad 70 arów, która znajduje się w rejonie ul. Krausa i Krzywoń w Bielsku-Białej. Teren graniczy z miejskim parkingiem oraz miejscem rekreacyjno-sportowym, działka jest uzbrojona we wszystkie media. Zgodnie z postępowaniem, projekt i pozwolenia mają być gotowe w ciągu 9 miesięcy, a cała inwestycja potrwa nie dłużej niż 17 miesięcy.

Parterowy obiekt ze stropodachem

Projektowany obiekt ma być budynkiem parterowym o planowanej wysokości 6,5 m. Jego powierzchnia zabudowy wyniesie blisko 675 mkw., a szerokość elewacji frontowej ponad 36 m. Budynek zostanie przykryty płaskim stropodachem. Pod kątem architektoniczno-budowlanym na inwestycję składać ma się jeden zasadniczy obiekty - Centrum Integracji Społecznej i świetlica Miejskiego Domu Kultury. Dodatkowo przewidziano miejsce dla Rady Osiedla Biała Północ, która ma mieć swoje niezależne wejście.

Zgodnie z założeniami ma to być obiekt integracji społecznej bez względu na wiek (w tym osób z niepełnosprawnościami), więc musi być pozbawiony wszelkich barier architektonicznych). Budynek oraz jego otoczenie muszą być zrealizowane w nawiązaniu oraz połączeniu z istniejącą zielenią. Podstawowa funkcja inwestycji to budynek kultury użyteczności publicznej. Składają się na nią edukacja kulturalna i wychowanie przez sztukę, stwarzanie pola dla rozwoju amatorskiego ruchu artystycznego i zainteresowania wiedzą i sztuką oraz rozpoznawanie, rozbudzanie i zaspokajanie potrzeb i zainteresowań kulturalnych.

Miejsce na ognisko i nowe nasadzenia

Zgodnie z programem funkcjonalno-użytkowym, obiekt zaprojektowany ma zostać w technologii murowano-żelbetowej. W punkcie centralnym planuje się salę wielofunkcyjną, która powinna mieć możliwość podzielenia za pomocą systemu lekkich ścian mobilnych. Te w razie potrzeby można rozłożyć tworząc tym samym dwie niezależne sale. Do pomieszczenia ma być dostęp przez hall wejściowy poprzez dwie pary drzwi, które w razie podzielenia sali, zapewnią dostęp do każdej części - MDK i RO - niezależnie.

W pomieszczeniu powinny znaleźć się stoły oraz krzesła umożliwiające przeprowadzanie zajęć i spotkań w ramach Centrum Integracji Społecznej oraz zorganizowanie imprezy okolicznościowej z cateringiem (dla 60 osób) oraz konferencji lub wideokonferencji (dla 100 osób). Ponadto w budynku przewiduje się także biuro, szatnie, toalety, kuchnię ze sprzętem AGD, magazyny oraz co najmniej dwie sale edukacyjne mieszczące do 15 osób. Z myślą o dzieciach w budynku znajdzie się pomieszczenie z piecem do wypalania gliny.

W ramach inwestycji nie planuje się budowy parkingu - do obsługi komunikacyjnej obiektu przewidziano wykorzystanie 61 miejsc postojowych zlokalizowanych na sąsiednim, miejskim parkingu. Wokół nowego obiektu powstaną ławki parkowe, miejsce na ognisko, stojaki na rowery czy kosze na śmieci. Cały teren wokół budynku zostanie także oświetlony i urządzony zielenią niską i wysoką. W ramach nowych nasadzeń planuje się zasadzenie ok. 180 sztuk drzew (klonów, buków, leszczyny, jarzębu, lipy i olchy).

Bartłomiej Kawalec
[email protected]