Nie wszystkie słodkie ziemniaki są pomarańczowe. Ich skórka i wnętrze mogą być białe, żółte, brązowe, czerwone, różowe i fioletowe. Różnorodność kolorów sprawia, że mają one różne składniki odżywcze.

Uważa się, że słodkie ziemniaki o fioletowym miąższu zawierają bardzo dużą ilość przeciwutleniaczy i substancji przeciwzapalnych. Kiedy te substancje przechodzą przez Twój organizm, równoważą wolne rodniki - substancje chemiczne, które szkodzą Twoim komórkom.

Zwycięstwo witaminy A

Jeden średnio upieczony słodki ziemniak może dostarczyć Twojemu organizmowi aż 400 proc. witaminy A, która jest potrzebna, by utrzymać zdrowe oczy i skórę oraz powstrzymać choroby. Jeżeli chodzi o zdrowie i przepisy, to więcej na jedzmy-zdrowo.pl.

Zwiększenie ilości beta-karotenu

Pomarańczowe słodkie ziemniaki zawierają beta-karoten, przeciwutleniacz, który zapobiega chorobom. Może to dotyczyć niektórych nowotworów i chorób oczu.

Zdrowe przygotowanie jest proste

Sposób, w jaki ugotujesz swoje słodkie ziemniaki może mieć ogromny wpływ na wartości odżywcze dania. W jednym z badań zmierzono, ile karotenoidów, takich jak beta-karoten pozostało w jedzeniu. Najprostsza metoda, czyli pieczenie w piekarniku, okazała się najlepsza.

Związki zwalczające raka

Naukowcy odkryli, że te kolorowe pędy mają unikalne białko zwane inhibitorem proteazy. W testach przeciwko komórkom rakowym okazało się, że powstrzymuje ono wzrost niektórych z nich.

Witaminy i minerały

Słodkie ziemniaki są bogate w witaminę C, która wzmacnia Twój system odpornościowy. Wysoki poziom potasu pomaga kontrolować ciśnienie krwi, a wapń wzmacnia kości.

Lepsze dla cukru we krwi

Białe ziemniaki, czyli te, które zwykle jesz w postaci pieczonej lub jako frytki, zajmują wysoką pozycję w indeksie glikemicznym, który określa, jak szybko jedzenie wpływa na poziom cukru we krwi. Słodkie ziemniaki plasują się niżej. Mają też więcej błonnika - około 5 gramów w porcji 3/4 szklanki - który spowalnia trawienie i sprawia, że dłużej czujesz się syty.

Wspaniały błonnik

Jeśli próbujesz się odchudzać, są one pełne sycącego błonnika. Aby uzyskać sycący posiłek, upiecz je w skórce. Możesz je też podać jako dodatek do puree, pieczeni lub gulaszu. Białe ziemniaki mają swoje zalety - oba rodzaje nie zawierają tłuszczu - ale te słodkie mają nieco mniej kalorii i węglowodanów.

Bogate źródło żelaza

Słodkie ziemniaki są dobrym źródłem żelaza. To czyni z nich gwiazdę wśród wegetarian i wegan. Oto dlaczego! Mięso zawiera żelazo hemowe, które Twoje ciało wchłania łatwiej niż żelazo niehemowe znajdujące się w owocach, warzywach i orzechach. Jeśli jednak jesz pokarmy z dużą ilością witaminy C, takie jak słodkie ziemniaki, Twoje ciało może lepiej wchłaniać żelazo niehemowe. Jeżeli szukasz dietetyka, który ułoży ci indywidualną dietę, to zapraszamy na meridiasprzedam.plom.pl, gdzie znajdziesz więcej informacji.

Artykuł sponsorowany