W miniony piątek w Bielsku-Białej odbyło się największe restauracyjne wydarzenie na południu Polski - pierwsza kolacja degustacyjna pod gwiazdami, którą zorganizowała znana bielska restauracja Stek i Wino. Dodatkową atrakcją wieczoru było dla Gości spotkanie z najmodniejszą obecnie na świecie Kuchnią Nikkei. Wszystko to podane w ogrodzie pełnym drzew i miliona lampek z muzyka na żywo.

Kolacja odbyła się w miejscu specjalnie zaaranżowanym pod to wydarzenie - na parkingu na tyle restauracji, który został na ten wieczór przemieniony w ogród pełen drzew i miliona lampek. Dodatkową atmosferę stworzyła muzyka na żywo w wykonaniu zespołu Kasia i Błażej. Miliony kwiatów, miliony świec i miliony gwiazd nad głowami!

Menu na kolację przygotowało dwóch bardzo znanych na Podbeskidziu szefów kuchni: Marcin Szmerek i Damian Mucha. Natomiast wino do kolacji wraz z komentarzem serwował sommelier Kajetan Zalewski. Dodatkową atrakcją pierwszej kolacji degustacyjnej pod gwiazdami było dla Gości spotkanie z najmodniejszą obecnie na świecie Kuchnią Nikkei. Kolacja była wprowadzeniem do niezwykłej kuchni, w którą kucharze z restauracji Stek i Wino zagłębiają się od początku roku.

Czym jest kuchnia Nikkei?

„Nikkei” to termin określający potomków japońskich imigrantów przebywających na całym świecie. Natomiast kuchnia o tej nazwie odnosi się do fuzji nowych smaków Peru i Japonii. Japończycy wprowadzili swoje popularne składniki, takie jak imbir, soja, miso, wasabi, ocet ryżowy czy najlepszą wołowinę Wagyu i połączyli je z lokalnymi produktami Peru jak ziemniaki z Andów, tropikalne ryby, komosa ryżowa, aji, limonka, kukurydza i maniok.

Podstawą kuchni Nikkei są ceviche oraz taradito. Ceviche zamiast marynowane godzinami, zostaje „ugotowane” w cytrusach. Taradito zaś to surowa ryba, ale nie pokrojona w kostkę, lecz w plasterki w stylu sashimi, serwowana z ostrym sosem z papryki aji.

Kuchnia Nikkei od 30 lat rozwija się na świecie. Obecnie jest wiele uznawanych restauracji, takich jak Sen Sakana na Manhattanie, Osk Peru w Bogocie, Coya w Londynie, które ją celebrują. W Polsce zyskuje coraz większą popularność. Możecie jej zasmakować w takich miejscach, jak m.in. Gin Bar Lane’s i NOBU - restauracji Roberta De Niro.

Teraz można już oficjalnie powiedzieć, że projekt NIKKEI ruszył również w Bielsku-Białej w restauracji Stek i Wino. Kolacja była dużym sukcesem. Kolejna edycja planowana jest w przyszłym roku na całej ulicy Ratuszowej przy nowo wyremontowanym placu Wojska Polskiego.

Artykuł partnera