Zdrowe śniadanie to podstawa. Już chyba dzieci w przedszkolu wiedzą, że śniadanie stanowi jeden z najważniejszych posiłków w ciągu całego dnia. Powinno dostarczać nie tylko energii na cały dzień, ale także niezbędnych witamin i minerałów, tak aby zachować zdrowie i dobre samopoczucie.

Pyszne pomysły na śniadanie

Tak naprawdę każdy z nas lubi co innego, dlatego bardzo często wybieramy różne śniadania. Jedni wolą śniadanie na słodko, inni wręcz przeciwnie. Ważne, aby zdrowy posiłek składał się z większości węglowodanów, bo to właśnie one odpowiadają za dostarczenie energii na dobry początek każdego dnia. Poniżej zamieszczamy kilka pomysłów na zdrowe i niezwykle pyszne śniadania, które pochodzą z serwisu Fajne Gotowanie. Więcej ciekawych pomysłów na wyjątkowe śniadanie można znaleźć pod linkiem https://fajnegotowanie.pl/przepisy/rodzaje-posilkow/obiad/.

Owsianka na mleku

Niekwestionowanym liderem spośród śniadań jest owsianka przygotowywana na mleku. Pewnie wielu z nas pamięta ją z dzieciństwa. To ogromne źródło węglowodanów, które doda energii potrzebnej na cały dzień. Przygotowanie jest niezwykle proste i szybkie, a możliwość dodania ulubionych dodatków sprawi, że pokocha ją każdy, kto spróbuje. Do przygotowania posiłku potrzebujemy garnka i kuchenki.

Produkty

  • płatki owsiane - 50 g,
  • mleko 2% - 1 szklanka (250 ml).

Przygotowanie

Płatki owsiane należy wsypać do garnka i zalać mlekiem, zagotować, a następnie gotować jeszcze przez dwie minuty, stale mieszając, tak aby płatki się nie przypaliły. Następnie należy zdjąć potrawę z ognia i odstawić na 10 minut. Przez ten czas płatki spęcznieją i staną się jeszcze smaczniejsze. Świetnie smakują na ciepło, np. z rodzynkami czy innymi owocami. 

Kasza manna z bananem 

Kto z nas nie kojarzy kaszy manny ze śniadaniem podawanym przez nasze mamy? To wspaniały posiłek, który w tej wersji występuje z dodatkiem w postaci banana. Pokochają go nie tylko dzieci, ale i dorośli, a witaminy zawarte w bananie poprawią samopoczucie. Do przygotowania kaszy manny z bananem potrzebujemy garnka i kuchenki. 

Składniki

  • kasza manna - 50 g,
  • mleko 2% - 250 ml (1 szklanka),
  • banan - 1 mały.

Przygotowanie

Mleko należy zagotować, a gdy zacznie wrzeć, wsypujemy kaszę. Całość gotować aż do momentu zgęstnienia kaszy około trzech minut. Kiedy kasza będzie gotowa, należy zdjąć ją z ognia i wystudzić, następnie dodać przestudzonego banana pokrojonego w plasterki. Wymieszać. Kaszę przełożyć do miseczki i udekorować plasterkami banana. 

Tosty z pieczarkami

Tosty znane są nam przede wszystkim jako idealna przekąska zamiast tradycyjnej kanapki. Wielu ludzi nie wyobraża sobie śniadania bez tego wspaniale chrupiącego pieczywa. Pieczarki jako dodatek dostarczą wielu cennych witamin oraz zachwycą wspaniałym smakiem i aromatem. Do przygotowania przepisu potrzebna będzie patelnia i kuchenka oraz kilka składników.

Produkty

  • chleb orkiszowy - 70 g,
  • pieczarki - 60 g,
  • ser gouda - 35 g, 
  • masło - 20 g,
  • oliwa z oliwek - 5 ml,
  • pieprz i sól.

Przygotowanie

Pieczarki należy pokroić w niewielką kostkę, a następnie podsmażyć na oliwie z przyprawami. Następnie chleb orkiszowy smarujemy masłem z obu stron i kładziemy go na suchej i rozgrzanej patelni. Kiedy jedna strona się zarumieni, przekładamy na drugą i kładziemy ser. Na jednej kromce kładziemy usmażone pieczarki i przykrywamy drugą kromką. Smażymy z dwóch stron aż tosty staną się złociste.

Gofry

Gofry to idealny przepis na śniadanie na słodko. Kto ich nie kocha. Kojarzą się szczególnie z wakacjami, kiedy turystyczne miejscowości kuszą ich wspaniałym zapachem. Już dziś możemy przygotować wspaniałe śniadanie, które doda energii na cały dzień oraz zachwyci swoim niesamowitym smakiem. Do przygotowania gofrów potrzebna będzie miska, mikser oraz gofrownica. 

Składniki:

  • mąka pszenna tortowa (typ 450) - 2 szklanki (270 g),
  • mleko 1,5% - 375 ml (1,5 szklanki),
  • jajka - 3 szt,
  • cukier biały - 12 g czyli (1 łyżka),
  • olej rzepakowy - 96 ml (2 łyżki),
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka.

Przygotowanie 

Przygotowania należy rozpocząć od oddzielenia żółtek od białek. Następnie białka ubić, a pod koniec ubijania dodać cukier. Kolejno do ubitych białek z cukrem dodawać po jednym żółtku i mieszać. W drugiej misce należy wymieszać mleko, mąkę, proszek do pieczenia i olej, a następnie małymi partiami dodawać ubite wcześniej białka. Wymieszać delikatnie szpatułką. Na rozgrzaną gofrownicę wylewać porcję ciasta, zamknąć urządzenie i nie otwierać przez pięć minut. W zależności od mocy gofrownicy powinny być złote po upływie tego czasu. W urządzeniu o mocy 1300 W potrzebują pięć minut, jednak przy niższej mocy czas należy wydłużyć. 

Artykuł sponsorowany