Na grunt bielskiego Gastronoma przeniesiona zostanie kultowa maltańska potrawa - fenek, czyli królik w różnych odsłonach, a także tradycyjne dania pochodzące z Lyonu. Nauczyciele z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych uczyli się je przyrządzać na zagranicznych kursach dzięki programowi Erasmus Plus. Wyjazdy zostały sfinansowane ze środków Komisji Europejskiej.

W bielskim Zespole Szkół Gastronomicznych i Handlowych kontynuowany jest Program Erasmus Plus - Mobilność Kadry Edukacji Szkolnej pt. Mobilny i kreatywny nauczyciel to gwarancja rozwoju i poszerzenia horyzontów uczniów. Program skierowany jest do osób chcących podnieść kwalifikacje zawodowe i poszerzyć kompetencje językowe.

W jego ramach tego lata nauczyciele Gastronoma po raz kolejny wyjechali na zagraniczne kursy - do Lyonu we Francji i St. Julians na Malcie. Kursy zostały sfinansowane ze środków Komisji Europejskiej. Zajęcia prowadzone przez doświadczonych wykładowców okazały się niezwykle ciekawe i motywujące. Nauczyciele mogli poprawić swoje kompetencje językowe, wzbogacić warsztat metodyczny, przeanalizować i ocenić własną praktykę pedagogiczną.

Celem zajęć było także zdobycie takich umiejętności językowych, które w przyszłości pozwolą na podjęcie współpracy z międzynarodowymi organizacjami zajmującymi się wolontariatem zagranicznym. Nauczyciele mogli także wymienić się doświadczeniem zawodowym z nauczycielami z innych krajów UE: Francji, Austrii, Włoch, Czech czy Bułgarii.

Program Erasmus Plus - Mobilność Kadry Edukacji Szkolnej będzie kontynuowany w ZSGiH w bieżącym roku szkolnym. Planowane są kolejne zagraniczne wyjazdy.

bb

Foto: Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych