Chleb stanowi nasze podstawowe dzienne pożywienie, na jego jakość ciągle narzekamy, a to że zbyt szybko wysycha, pleśnieje, czy jest niesmaczny. Okazuje się, że jest chleb który został doceniony także za granicą, ma nawet specjalne certyfikaty! – mowa tutaj o chlebie z „Kuchni Rzepichy” pomysłodawcy receptury i właściciela firmy „Kuchnia Rzepichy” pana Marka Moca z Jeleśni.
Ciekawe jest że wszystkie chleby zawierają mąkę, wodę i sól, ale tylko cztery piekarnie w Polsce, posiadają certyfikat ekologiczny! Są to piekarnie w: Jeleśni, Pińczowie, Chełmie i Grzybowie. Piekarnia w niemieckiej miejscowości Lehenhof otrzymała tytuł najlepszej piekarni w Niemczech, w wielkim konkursie konsumenckim zorganizowanym przez czasopismo „Feinschmecker”. Swoje nowe pomysły i technologie wprowadził pan Marek Moc w tej niemieckiej piekarni, które teraz pragnie wprowadzić na rynek Polski.
Pieczenie dobrego chleba wymaga dużo czasu, cierpliwości i troskliwego podejścia do całego procesu pieczenia. Tylko wyborna mąka, zdrowa woda i serce jakie wkłada w swą pracę piekarz!, daje nam rezultat – dobry i smaczny chleb! Przygotowanie mąk pełnoziarnistych odbywa się bezpośrednio przed pieczeniem, żeby wszystkie witalne siły i biologiczne czynne substancje zamknąć w chlebie! Wielogodzinna fermentacja prowadzona jest pod kierunkiem enzymów miodowych i nektarowych drożdży, które są dodawane do ciasta, z ekologicznego preparatu Sekowa. Zapewnia on stworzenie najbardziej optymalnych produktów do przyswajania przez ludzki organizm. Chleb z „Kuchni Rzepichy” to chleb zdrowy, smaczny, tradycyjny, taki jakim cieszyli się nasi dziadkowie. Certyfikat jakości jaki posiada „Chleb Rzepichy”, to wielostopniowa niezależna kontrola działająca z upoważnienia administracji rządowej Ministerstwa Rolnictwa RP i Polskiego Centrum Akredytacji według norm europejskich.
Polecamy mieszkańcom Podbeskidzia „Chleb Rzepichy” dostępny w Jeleśni ul. Pszeniczna 3, tel. 0502 715 529, w Bielsku Białej sklep „Natura” pl. Wojska Polskiego 13, i być może jeszcze w innych piekarniach.? Infolinia: 0 502 715 584 Pan Marek Moc P.S. Pamiętam mojego wujka mistrza piekarskiego z wieloletnim stażem, który zawsze jadał lekko czerstwe pieczywo i z reguły ciemne (chleb razowy), cieszył się dobrym zdrowiem i dożył sędziwego wieku! Nasze pokolenie niestety hołduje białym, ciepłym i słodkim bułeczkom. Oprócz starych receptur pieczenia chleba, słuchajmy też starych dobrych rad! Na zdrowie! (autor)