Sama słodycz...
Cukier biały, kryształ, lodowy, puder, złocisty, bursztynowy i wiele innych odmian można obejrzeć na wystawie "Sama słodycz", zorganizowanej w Muzeum Regionalnym w Jaworze z okazji 200 lat
cukrownictwa na Śląsku. Niezwykłą ekspozycję rozpoczyna przedstawienie historii cukru produkowanego najpierw jedynie z trzciny cukrowej,
a potem także z buraków. Surowy cukier produkowany z trzciny cukrowej przywożono wtedy zza oceanu
i uszlachetniano go na Śląsku w dwóch rafineriach. Tak było do czasu nowej epoki w przemyśle cukrowniczym. W 1802 roku w Konarach z inicjatywy chemika, Franza Carla Acharda, powstała fabryka eksperymentująca
z przerabianiem na cukier buraków pastewnych.
Artykuł wyświetlono 794 razy.
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz również
Komentarze 0
brak komentarzy
Klauzula informacyjna ›