Uczestnicy Kursu Barista MSBiS zapoznają się z zaparzaniem perfekcyjnego espresso, czynnikami warunkującymi ten proces oraz zagrożeniami, jakie niesie złe podejście do parzenia kawy.
Nauczą się także sztuki spieniania mleka i właściwego łączenia go z idealnie zaparzanym espresso.
Przybliżymy alternatywne metody parzenia kawy, które można wykorzystać nie tylko w domowym zaciszu, ale i w kawiarni.
Kursanci dowiedzą się dokładnie jaki wpływ na to co odnajdziemy w naszej filiżance ma przebieg procesów: zbioru, obróbki i palenia ziaren oraz że każda z metod przyrządzania czarnego napoju, nadaje mu inne właściwości sensoryczne.
Odpowiemy na pytania takie jak:
Czym jest Cup of Exellence, Specialty Coffee i gdzie można spróbować najlepszych kaw świata?
Klasyczne espresso, jak je przygotować i co je charakteryzuje?
Dlaczego drip coffee jest takie wyjątkowe?
„Zalewajka”, French Press, Filter Coffee, Aeropress a może espresso, którą z tych metod wybrać dla siebie?
Dodatkowo uczymy jak przygotować kilka podstawowych drinków na bazie kaw oraz alkoholu (irish coffee, hot shot, itp.) by sprawnie połączyć profesję barmana z kunsztem zawodu Baristy.
Każdy z absolwentów otrzymuje certyfikat MSBiS.
Zapewniamy komplet materiałów szkoleniowych.
Najbliższy termin: 16/02/2015 - 20/02/2015
Serdecznie zapraszamy.
KONTAKT:
Międzynarodowa Szkoła Barmanów i Sommelierów
ul. Kochanowskiego ½
31-127 Kraków
tel. 12 634 44 55
http://msbis.com/krakow
https://www.youtube.com/watch?v=cpgrJzA9k2c
Sekretariat czynny od poniedziałku do piątku w godzinach 9.00 -17.00
Serdecznie zapraszamy.