EQUIPAsZ Jęczmień Ekstrudowany 30 kg
Jęczmień wykazuje własciwosci mlekopędne, polecany jest dla zwierząt w okresie laktacji.
Wpływ ekstrudacji na składniki pokarmowe:
BIAŁKO proces gotowania zachodzący w ekstruderach powoduje zwiększenie strawnosci białka jak również przyswajalnosć aminokwasów. Równoczesnie ekstrudery mogą denaturyzować antyżywieniowe czynniki.
SKROBIA zwiększa swoją strawnosć poprzez żelatynizację i ekspansję.
TŁUsZ dzięki sile tarcia i scinania następuje rozrywanie scian komórek tłuszczowych, co powoduje większą dostępnosć oleju.
WŁÓKNO w wyniku scierania i scinania w cylindrze ekstrudera materiały włókniste ulegają miażdżeniu, powodując wzrost włókna strawnego.
SMAKOWITOSĆ produkty ekstrudowane odznaczają się dużą smakowitoscią dzięki:
- skrobia rozkłada się do cukrów prostych (np. amylaza)
- nieprzyjemne lotne elementy są usuwane