Ma 300 kalorii, jest tłusty – a jednak jest uwielbiany przez miliony. Pączek – bohater dzisiejszego dnia - kiedyś dostępny jedynie z marmoladą – teraz nadziewany jest przeróżnie – właściwie tu ogranicza nadzienie jedynie wyobraźnia cukiernika. Adam Wykręt z Bielska-Białej ma jeszcze pączki z różanym nadzieniem, ale nie takim jak się obecnie robi – czyli marmolada z dodatkiem aromatu różanego, ale z różą zbieraną jesienią i specjalnie przygotowaną pod nadzienie. Starsi cukiernicy podkreślają, że najlepsze pączki piekło się na smalcu z dodatkiem końskiego łoju – dodaje inny cukiernik za stolicy Podbeskidzia, Wiesław Handzlik. Choć “tłusty czwartek” został zdominowany przez pączki to niektórzy w ten dzień poszukują chrustu, albo jak to się mówi inaczej - faworków. Te są bardzo pracochłonne w przygotowaniu, bowiem trzeba robić im warkoczyki, ale także smakują znakomicie. - kiedyś dostępny jedynie z marmoladą – teraz nadziewany jest przeróżnie – właściwie tu ogranicza nadzienie jedynie wyobraźnia cukiernika. Adam Wykręt z Bielska-Białej ma jeszcze pączki z różanym nadzieniem, ale nie takim jak się obecnie robi – czyli marmolada z dodatkiem aromatu różanego, ale z różą zbieraną jesienią i specjalnie przygotowaną pod nadzienie. Starsi cukiernicy podkreślają, że najlepsze pączki piekło się na smalcu z dodatkiem końskiego łoju – dodaje inny cukiernik za stolicy Podbeskidzia, Wiesław Handzlik. Choć “tłusty czwartek” został zdominowany przez pączki to niektórzy w ten dzień poszukują chrustu, albo jak to się mówi inaczej - faworków. Te są bardzo pracochłonne w przygotowaniu, bowiem trzeba robić im warkoczyki, ale także smakują znakomicie.