Zaglądamy do koszyków
W Wielką Sobotę, tradycyjnie bielszczanie święcili pokarmy w swoich parafiach. Zwyczaj ten został zapoczątkowany na dworach szlacheckich, gdzie wszystkie potrawy śniadania wielkanocnego musiały zostać poświęcone. Odwiedzanie domostw zajmowało duchownym dużo czasu, więc biskupi przenieśli go do kościoła. W okresie międzywojennym jeszcze na wielu wsiach święcono w wielkich koszach całe wielkanocne śniadanie. W obecnych czasach święcimy tylko wybrane pokarmy.
Symbolem życia i zmartwychwstania są jajka. Wędlina i masło- bogactwa. Natomiast sól to trwałość, nieśmiertelność oraz ochrona życia ludzkiego od rozkładu i popsucia. Baranek wielkanocny jest odniesieniem do Baranka Bożego i jego ofiary. Nieodłączny na świątecznym stole chrzan uświadamia nam gorycz męki Chrystusa.
W wielu miastach powstał nowy zwyczaj święcenia pokarmów przed kościołem. Na czas obrzędu wierni pozostawiają tam koszyki na wystawionych stołach.
Joanna Batkowska
Reportaż wyświetlono 1562 razy.
Galeria:
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz również
Komentarze 3
ajwen
ja tu niestetety nie widze nic uchwyconego, wszystko jest raczej pacniete:(
Anna00
jasne-widzę ze lubisz sie pochwalić
BaCh
Cóż za syntetyczne oddanie świątecznej atmosfery, histori, tradycji... a te zdjęcią... wprawne oko wychwyciło to co najważniejsze...
Klauzula informacyjna ›