W naszym kąciku kulinarnym prezentujemy oryginalne potrawy na co dzień i od święta. Polecają je doświadczeni szefowie kuchni z bielskich hoteli: Bartosz Pogorzałek z Sahary oraz Magdalena Kubala z Vienny. Chcielibyśmy, aby każdy znalazł w tym miejscu prosty sposób na niebanalny i smaczny posiłek, który można wykonać samodzielnie. Czekamy także na przepisy własne Czytelników.
 
Coraz większą karierę w bielskich restauracjach robią steki. Mniej lub bardziej wysmażone, z krajowego lub importowanego mięsa, z różnymi dodatkami. Nie da się jednak ukryć, że polska wołowina nie za bardzo nadaje się na stek. Najlepszą opinię ma surowiec z USA i Argentyny. Dziś prezentujemy przepis Magdaleny Kubali na jeden z pięciu rodzajów steków, które od wczoraj oferuje „Stekhouse menu” w restauracji Vienny.
 
Każdy kto zechce przyrządzić potrawę w domu powinien pamiętać, że mięso musi dobrze skruszeć przed smażeniem. Tylko takie będzie dostatecznie sprężyste i miękkie. Jeśli kupimy świeżą polska wołowinę, to należy przetrzymać ją ok. cztery tygodnie z zamrażalce zanim trafi na naszą patelnię. Dzięki kurkom potrawa ma polski klimat niezależnie od pochodzenia mięsa.
 
Stek z rostbefu z kurkami na makaronie tagliatelle
 
Składniki na jedną porcję
 
300 g rostbefu argentyńskiego (lub ewentualnie polskiego)
100 g świeżych kurek
100 g makaronu tagliatelle (wstążki)
100 g śmietany
30 ml wina białego
mała cebula
łyżka oliwy z oliwek
tymianek i rozmaryn, pieprz, sól
 
Sposób przyrządzenia
 
Przygotowanie potrawy rozpoczynamy od zamarynowania rostbefu w oliwie z oliwek, odrobiną pieprzu i soli z dodatkiem tymianku i rozmarynu. Wstawiamy mięso do lodówki na 4-5 godzin. Po wyjęciu steka z lodówki, trzeba odczekać ok. 15 min. Nie powinniśmy kłaść mocno schłodzonego mięsa od razu na patelnię. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek i smażymy mięso.

 
Steków nie należy za często obracać. Lepiej przesuwać je po patelni i piec w czasie od 3 do 5 minut z każdej strony. Oczywiście, czas pieczenia zależy od grubości steka oraz od tego, jak bardzo chcemy go wysmażyć. W tym czasie na osobnej patelni smażymy kurki z cebulką oraz gotujemy makaron tagliatelle. Na koniec smażenia kurek podlewamy je białym winem i dusimy ok. 1-2 minuty.
 
Gdy makaron będzie gotowy, odcedzamy go, dodajemy śmietany i tymianku. Mieszamy, po czym zostawiamy go jeszcze na chwilę na małym ogniu. Talerz możemy udekorować malinami oraz kiełkami.
 
xxx
 
Czterech naszych czytelników może bezpłatnie uczestniczyć w degustacji steka z rostbefu z kurkami na makaronie tagliatelle w hotelowej restauracji. Aby wygrać jedno z dwóch podwójnych zaproszeń na degustację, należy wysłać maila zatytułowanego "vienna" na adres: [email protected]. W treści maila zamieszczamy: 
 
- imię i nazwisko
- adres e-mail
- telefon kontaktowy

Liczy się kolejność zgłoszeń. O wygranej i sposobie jej realizacji zwycięzcy zostaną poinformowani drogą telefoniczną. 
 
Robert Kowal
 
Wszystkie przepisy znajdują się w zakładce Bielskie smaki i smaczki