Nalewka na sierpniowych orzechach
W naszym kąciku kulinarnym prezentujemy oryginalne potrawy na co dzień i od święta. Polecają je doświadczeni szefowie kuchni z bielskich hoteli: Bartosz Pogorzałek z Sahary oraz Magdalena Kubala z Vienny. Chcielibyśmy, aby każdy znalazł w tym miejscu prosty sposób na niebanalny i smaczny posiłek, który można wykonać samodzielnie. Czekamy także na przepisy własne Czytelników.
Pochodzące z Bałkanów - a uprawiane w Polsce od kilku wieków - orzechy włoskie cenione są nie tylko jako przekąska czy składnik ciast. Stosowane są również jako skuteczny lek, bowiem zawierają witaminy z grupy B i E oraz znaczne ilości potasu, fosforu i magnezu.
Aby wzmocnić lecznicze działanie orzecha włoskiego, należy na początku sierpnia zebrać jeszcze zielone orzechy i sporządzić z nich nalewkę. Przedstawiamy recepturę polecaną przez mistrza Bartosza Pogorzałka z restauracji hotelu Sahara.
Orzechowa nalewka na bóle żołądka
Składniki
- 1 litr spirytusu wiadomego pochodzenia
- kawałek kory cynamonowej
- pięć goździków
- sześć migdałów
- 600 g zielonych włoskich orzechów
Sposób przyrządzenia
Do gąsiorka wlać spirytus, dodać pogniecione orzechy włoskie, migdały oraz cynamon i goździki. Wlać ¼ litra przegotowanej i ostudzonej wody. Całość wstrząsnąć i dobrze zakorkować. Odstawić na trzy tygodnie. Po upływie tego czasu przygotowujemy syrop: zagotowujemy 250 ml wody i rozpuszczamy w nim 500 g cukru. Syrop należy gotować krótko i na wolnym ogniu, zbierając powstającą pianę. Gdy ostygnie, wlać do niego nalewkę przefiltrowaną przez bibułę filtracyjną lub kilkukrotnie złożoną gazę.
Dokładnie wymieszać i rozlać do butelek. Szczelnie zakorkować i odstawić... na rok.
Czterech naszych czytelników może bezpłatnie uczestniczyć w degustacji orzechowej nalewki na bóle żołądka wraz z dowolnym deserem z karty w hotelowej restauracji. Aby wygrać jedno z dwóch podwójnych zaproszeń na degustację, należy wysłać maila zatytułowanego "sahara" na adres: [email protected]. W treści maila zamieszczamy:
- imię i nazwisko
- adres e-mail
- telefon kontaktowy
Liczy się kolejność zgłoszeń. O wygranej i sposobie jej realizacji zwycięzcy zostaną poinformowani drogą telefoniczną. Zaproszenie na degustację można zrealizować w ciągu dwóch tygodni od dnia ukazania się tego artykułu.
Robert Kowal
Wszystkie przepisy znajdują się w zakładce Bielskie smaki i smaczki.
Pochodzące z Bałkanów - a uprawiane w Polsce od kilku wieków - orzechy włoskie cenione są nie tylko jako przekąska czy składnik ciast. Stosowane są również jako skuteczny lek, bowiem zawierają witaminy z grupy B i E oraz znaczne ilości potasu, fosforu i magnezu.
Aby wzmocnić lecznicze działanie orzecha włoskiego, należy na początku sierpnia zebrać jeszcze zielone orzechy i sporządzić z nich nalewkę. Przedstawiamy recepturę polecaną przez mistrza Bartosza Pogorzałka z restauracji hotelu Sahara.
Orzechowa nalewka na bóle żołądka
Składniki
- 1 litr spirytusu wiadomego pochodzenia
- kawałek kory cynamonowej
- pięć goździków
- sześć migdałów
- 600 g zielonych włoskich orzechów
Sposób przyrządzenia
Do gąsiorka wlać spirytus, dodać pogniecione orzechy włoskie, migdały oraz cynamon i goździki. Wlać ¼ litra przegotowanej i ostudzonej wody. Całość wstrząsnąć i dobrze zakorkować. Odstawić na trzy tygodnie. Po upływie tego czasu przygotowujemy syrop: zagotowujemy 250 ml wody i rozpuszczamy w nim 500 g cukru. Syrop należy gotować krótko i na wolnym ogniu, zbierając powstającą pianę. Gdy ostygnie, wlać do niego nalewkę przefiltrowaną przez bibułę filtracyjną lub kilkukrotnie złożoną gazę.
Dokładnie wymieszać i rozlać do butelek. Szczelnie zakorkować i odstawić... na rok.
xxx
Czterech naszych czytelników może bezpłatnie uczestniczyć w degustacji orzechowej nalewki na bóle żołądka wraz z dowolnym deserem z karty w hotelowej restauracji. Aby wygrać jedno z dwóch podwójnych zaproszeń na degustację, należy wysłać maila zatytułowanego "sahara" na adres: [email protected]. W treści maila zamieszczamy:
- imię i nazwisko
- adres e-mail
- telefon kontaktowy
Liczy się kolejność zgłoszeń. O wygranej i sposobie jej realizacji zwycięzcy zostaną poinformowani drogą telefoniczną. Zaproszenie na degustację można zrealizować w ciągu dwóch tygodni od dnia ukazania się tego artykułu.
Robert Kowal
Wszystkie przepisy znajdują się w zakładce Bielskie smaki i smaczki.
Artykuł wyświetlono 4040 razy.
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz również
Komentarze 3
Tedi kucharz
kora cynamonowa ? Wystarczy rozsypać cynamon po drzewie, a następnie zeskrobać korę. pozdrawiam serdeczniutko !!!
olo
skąd wziąć kawałek kory cynamonowej, hilfe...
Ukryty
Komentarz został ukryty, ponieważ naruszał regulamin portalu.
2012-08-20, 08:12
Klauzula informacyjna ›