W naszym kąciku kulinarnym prezentujemy oryginalne potrawy na co dzień i od święta. Polecają je doświadczeni szefowie kuchni z bielskich hoteli: Bartosz Pogorzałek z Sahary oraz Magdalena Kubala z Vienny. Chcielibyśmy, aby każdy znalazł w tym miejscu prosty sposób na niebanalny i smaczny posiłek, który można wykonać samodzielnie. Czekamy także na przepisy własne Czytelników.

Pochodzące z Bałkanów - a uprawiane w Polsce od kilku wieków - orzechy włoskie cenione są nie tylko jako przekąska czy składnik ciast. Stosowane są również jako skuteczny lek, bowiem zawierają witaminy z grupy B i E oraz znaczne ilości potasu, fosforu i magnezu.

Aby wzmocnić lecznicze działanie orzecha włoskiego, należy na początku sierpnia zebrać jeszcze zielone orzechy i sporządzić z nich nalewkę. Przedstawiamy recepturę polecaną przez mistrza Bartosza Pogorzałka z restauracji hotelu Sahara.

Orzechowa nalewka na bóle żołądka

Składniki

- 1 litr spirytusu wiadomego pochodzenia
- kawałek kory cynamonowej
- pięć goździków
- sześć migdałów
- 600 g zielonych włoskich orzechów

Sposób przyrządzenia

Do gąsiorka wlać spirytus, dodać pogniecione orzechy włoskie, migdały oraz cynamon i goździki. Wlać ¼ litra przegotowanej i ostudzonej wody. Całość wstrząsnąć i dobrze zakorkować. Odstawić na trzy tygodnie. Po upływie tego czasu przygotowujemy syrop: zagotowujemy 250 ml wody i rozpuszczamy w nim 500 g cukru. Syrop należy gotować krótko i na wolnym ogniu, zbierając powstającą pianę. Gdy ostygnie, wlać do niego nalewkę przefiltrowaną przez bibułę filtracyjną lub kilkukrotnie złożoną gazę.

Dokładnie wymieszać i rozlać do butelek. Szczelnie zakorkować i odstawić... na rok.

xxx

Czterech naszych czytelników może bezpłatnie uczestniczyć w degustacji orzechowej nalewki na bóle żołądka wraz z dowolnym deserem z karty w hotelowej restauracji. Aby wygrać jedno z dwóch podwójnych zaproszeń na degustację, należy wysłać maila zatytułowanego "sahara" na adres: [email protected]. W treści maila zamieszczamy: 

- imię i nazwisko
- adres e-mail
- telefon kontaktowy

Liczy się kolejność zgłoszeń. O wygranej i sposobie jej realizacji zwycięzcy zostaną poinformowani drogą telefoniczną. Zaproszenie na degustację można zrealizować w ciągu dwóch tygodni od dnia ukazania się tego artykułu.
 
Robert Kowal

Wszystkie przepisy znajdują się w zakładce Bielskie smaki i smaczki.