W naszym kąciku kulinarnym prezentujemy oryginalne potrawy na co dzień i od święta. Polecają je doświadczeni szefowie kuchni z bielskich hoteli: Bartosz Pogorzałek z Sahary oraz Magdalena Kubala z Vienny. Chcielibyśmy, aby każdy znalazł w tym miejscu prosty sposób na niebanalny i smaczny posiłek, który można wykonać samodzielnie. Czekamy także na przepisy własne Czytelników.

Od końca XIX wieku tarta jest jedną z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej. W zależności od rodzaju nadzienia może być słodka, kwaskowata lub słona. We Francji piecze się najczęściej tartę cytrynową, rabarbarową, warzywną, traskawkową, a przede wszystkim - z jabłkami. Za jej twórczynię uważa się Stéphanie Tatin, która wraz z siostrą Caroline prowadziła hotel i restaurację w Lamotte-Beuvron, niewielkiej miejscowości w Regionie Centralnym. Z czasem potrawa znalazła się w menu paryskiej restauracji Maxim's, co zapoczątkowało międzynarodową karierę tarty.

W czasach nam współczesnych mieszkańcy miasteczka założyli nawet stowarzyszenie, które ma bronić honoru tarty jabłkowej. Jego członkowie noszą specjalne stroje - niebieskie bluzy, czerwone chusty i czarne kapelusze. Co roku organizowane jest święto i targ, podczas których można degustować tartę. Dziś Bartosz Pogorzałek z restauracji hotelu Sahara prezentuje przepis na jej odmianę truskawkową. Powoli rozpoczyna się sezon na truskawki i choć w tym roku w Bielsku-Białej nie są to owoce tanie, warto przypomnieć sobie o tarcie przy okazji spotkania w rodzinnym gronie.

Tarta z truskawkami i kremowym serkiem
 
Składniki na jedną sztukę (dla 4-5 osób)
 
Ciasto:
- 200 g mąki krupczatki
- trzy łyżki cukru pudru
- 100 g masła zimnego
- jedno jajo
- jedna laska waniliowa
Krem z serka:
- 500 g serka mascarpone
- pięć łyżek drobnego cukru
- jedna laska waniliowa
- 125 ml dobrze schłodzonej śmietanki 30 proc.
Owoce:
500 g truskawek - oczyszczonych i pokrojonych w cząstki
pięć łyżek konfitury z moreli
pięć łyżek wina madera lub malaga
 
Sposób przyrządzenia

Laski waniliowe przekrawamy wzdłuż i cienkim nożem wydłubujemy miąższ. Do robota kuchennego wkładamy przesianą mąkę, cukier puder i masło (pokrojone w kawałki), a po chwili dodajemy połowę miąższu oraz jajo. Wszystko chwilę jeszcze wyrabiamy aż dokładnie się połączy. Ciasto wyjmujemy w malaksera, zawijamy w folię spożywczą i przekładamy na 45 min. do lodówki.

 
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st. C, ciasto rozwałkowujemy (na posypanej mąką stolnicy) na 3-milimetrowy placek i wyścielamy nim dokładnie formę do tart. Ciasto dokładnie nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 30 min. do lodówki. Następnie przykrywamy papierem i obciążamy np. ziarnami suchej fasoli. Pieczemy dziesięć minut i studzimy w formie, w której się piekło.
 
Serek mieszamy z drugą połową miąższu waniliowego, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy z ubitą na sztywno śmietanką. Konfiturę mieszamy z winem i podgrzewamy, miksujemy blenderem na gładką masę, dodajemy truskawki i mieszamy. Na koniec wyjmujemy ciasto z formy, nakładamy obfitą ilość masy z serka, a na wierzch - owoce.
 
xxx
 
Uwaga, konkurs! Czterech naszych czytelników może bezpłatnie uczestniczyć w degustacji tarty z truskawkami i kremowym serkiem w hotelowej restauracji. Aby wygrać jedno z dwóch podwójnych zaproszeń na degustację, należy wysłać maila zatytułowanego "sahara" na adres: [email protected]. W treści maila zamieszczamy:

- imię i nazwisko
- adres e-mail
- telefon kontaktowy

Liczy się kolejność zgłoszeń. O wygranej i sposobie jej realizacji zwycięzcy zostaną poinformowani drogą telefoniczną. 

Robert Kowal

Wszystkie przepisy znajdują się w zakładce Bielskie smaki i smaczki