W naszym kąciku kulinarnym prezentujemy oryginalne potrawy na co dzień i od święta. Polecają je doświadczeni szefowie kuchni z bielskich hoteli: Bartosz Pogorzałek z Sahary oraz Magdalena Kubala z Vienny. Chcielibyśmy, aby każdy znalazł w tym miejscu prosty sposób na niebanalny i smaczny posiłek, który można wykonać samodzielnie. Czekamy także na przepisy własne Czytelników.
 
Czytelnicy pytają często, jaką kuchnię powinni preferować w domu: tradycyjną czy nowoczesną? Mistrz Bartosz Pogorzałek z bielskiej Sahary nie ma prostej odpowiedzi na to pytanie. Uważa, że w codziennej diecie powinniśmy umieć łączyć elementy kuchni tradycyjnej, opierającej się na regionalnych produktach, z nowoczesną, nie bojącą się eksperymentów, radosną.
 
W praktyce oznacza to konieczność ograniczenia nadmiernej ilości tłuszczu w tradycyjnych potrawach. Dlatego z nadejściem pierwszych dni wiosny proponuje tradycyjną staropolską potrawę, ale w nowoczesnej aranżacji. Jak zwykle, recepturze towarzyszy zaproszenie do stołu w Saharze.
 
Roladka z kurczaka z orzechami
 
Składniki dla czterech osób
 
- 600 g fileta z kurczaka
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 2-3 ząbki czosnku
- gałązka rozmarynu
 
- osiem plastrów cienko pokrojonego schabu wędzonego
- 100 g orzechów laskowych
- sól
- świeżo mielony pieprz
- jedno jajo
- jedna łyżka posiekanej drobno pietruszki
 
Sposób przyrządzenia
 
Kurczaka czyścimy, wycinamy cztery równe części po 130 g każda. Nacieramy solą, pieprzem, zgniecionym czosnkiem i siekanym rozmarynem. Tak przygotowane mięso odstawiamy do lodówki.
 
Z resztek, które pozostały po wyporcjowaniu mięsa, robimy farsz. Mielimy mięso w maszynce, dodajemy drobno siekane orzechy i jajo, po czym doprawiamy solą i pieprzem. Kurczaka wyjmujemy z lodówki i rozklepujemy cienko. Na każdy płat kładziemy dwa plastry schabu wędzonego, na nim rozsmarowujemy farsz orzechowy, posypujemy obficie natką pietruszki.

 
Zawijamy krótsze boki do środka i następnie zwijamy, jak krokieta. Roladkę przekładamy na folię aluminiową i mocno zwijamy, uważając, aby farsz nie wydostał się na zewnątrz. Taki „batonik” wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 st. C i pieczemy przez 20 minut. Doskonałymi dodatkami do mięsa będą młode, pieczone ziemniaczki i sos grzybowy.
 
xxx
 
Uwaga, konkurs! Czterech naszych czytelników może bezpłatnie uczestniczyć w degustacji roladki z kurczaka z orzechami w hotelowej restauracji. Aby wygrać jedno z dwóch podwójnych zaproszeń na degustację, należy wysłać maila zatytułowanego "sahara" na adres: [email protected]. W treści maila zamieszczamy:

- imię i nazwisko
- adres e-mail
- telefon kontaktowy

Liczy się kolejność zgłoszeń. O wygranej i sposobie jej realizacji zwycięzcy zostaną poinformowani drogą mailową. 

 Robert Kowal

Wszystkie przepisy znajdują się w zakładce Bielskie smaki i smaczki