W naszym kąciku kulinarnym prezentujemy oryginalne potrawy na co dzień i od święta. Polecają je doświadczeni szefowie kuchni z bielskich hoteli: Bartosz Pogorzałek z Sahary oraz Magdalena Kubala z Vienny. Chcielibyśmy, aby każdy znalazł w tym miejscu prosty sposób na niebanalny i smaczny posiłek, który można wykonać samodzielnie. Czekamy także na przepisy własne Czytelników.
 
Na dzisiejszą prezentację mistrz kuchni Bartosz Pogorzałek przygotował prostą potrawę z ziemniaków. Jest to warzywo o trudnym do przecenienia znaczeniu dla naszej kultury, nie tylko kulinarnej. Dzięki ziemniakowi europejscy żeglarze przestali chorować na szkorbut, a ludność świata przetrwała trudne okresy głodu. W niektórych krajach stał się wręcz symbolem dobrej kuchni. Doczekał się setek odmian i tysięcy sposobów przyrządzenia.
 
Potrawa, którą dziś przedstawia szef kuchni z bielskiego hotelu Sahara ma swój rodowód wśród beskidzkich pasterzy owiec oraz drwali, którym przed pracą gospodynie przygotowały pożywną i energetyczną zapiekankę. Można ją było łatwo odgrzać na ognisku czy też po prostu zjeść na zimno. Dziś potrawa nadaje się wyśmienicie na czas wakacji, gdy nie chcemy spędzać w kuchni zbyt wiele czasu.

 
Beskidzka zapiekanka z ziemniaków
 
Składniki
 
1 kg wcześniej ugotowanych młodych ziemniaków
200 g boczku krojonego w kostkę
jedna duża cebula pokrojona w piórka
150 ml śmietanki 30 proc.
ser gouda
jeden ząbek czosnku
sól i pieprz
gałązka świeżego tymianku
 
Sposób przygotowania
 
Boczek i cebule przesmażamy na patelni. Na końcu dodajemy posiekany czosnek. Ziemniaki kroimy w grube plastry i mieszamy z boczkiem i cebulą. Doprawiamy pieprzem, solą i świeżymi listkami tymianku. Przekładamy do żaroodpornego naczynia, zalewamy śmietaną i przykrywamy wcześniej potartym serem. Zapiekamy przez 30-40 minut na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Jako dodatek szef kuchni w hotelu Sahara poleca Państwu duży kufel jasnego piwa!
 
xxx

Uwaga, konkurs! Beskidzka zapiekanka z ziemniaków będzie od dziś przez dwa tygodnie dostępna w hotelu Sahara w Bielsku-Białej. Czterech naszych czytelników może bezpłatnie uczestniczyć w degustacji potrawy w hotelowej restauracji. Aby wygrać jedno z dwóch podwójnych zaproszeń na degustację, należy wysłać maila zatytułowanego "sahara" na adres: [email protected]. W treści maila zamieszczamy:

- imię i nazwisko
- adres zamieszkania
- adres e-mail
- telefon kontaktowy

Liczy się kolejność zgłoszeń. O wygranej i sposobie jej realizacji zwycięzcy zostaną poinformowani drogą mailową. 

Robert Kowal 

Wszystkie przepisy znajdują się w zakładce Bielskie smaki i smaczki