Prosto, tanio i elegancko
W naszym kąciku kulinarnym prezentujemy oryginalne potrawy na co dzień i od święta. Polecają je doświadczeni szefowie kuchni z bielskich hoteli: Bartosz Pogorzałek z Sahary oraz Magdalena Kubala z Vienny. Chcielibyśmy, aby każdy znalazł w tym miejscu prosty sposób na niebanalny i smaczny posiłek, który można wykonać samodzielnie. Czekamy także na przepisy własne Czytelników.
Na dzisiejszą prezentację mistrz kuchni Bartosz Pogorzałek przygotował prostą potrawę z ziemniaków. Jest to warzywo o trudnym do przecenienia znaczeniu dla naszej kultury, nie tylko kulinarnej. Dzięki ziemniakowi europejscy żeglarze przestali chorować na szkorbut, a ludność świata przetrwała trudne okresy głodu. W niektórych krajach stał się wręcz symbolem dobrej kuchni. Doczekał się setek odmian i tysięcy sposobów przyrządzenia.
Potrawa, którą dziś przedstawia szef kuchni z bielskiego hotelu Sahara ma swój rodowód wśród beskidzkich pasterzy owiec oraz drwali, którym przed pracą gospodynie przygotowały pożywną i energetyczną zapiekankę. Można ją było łatwo odgrzać na ognisku czy też po prostu zjeść na zimno. Dziś potrawa nadaje się wyśmienicie na czas wakacji, gdy nie chcemy spędzać w kuchni zbyt wiele czasu.
Beskidzka zapiekanka z ziemniaków
Składniki
1 kg wcześniej ugotowanych młodych ziemniaków
200 g boczku krojonego w kostkę
jedna duża cebula pokrojona w piórka
150 ml śmietanki 30 proc.
ser gouda
jeden ząbek czosnku
sól i pieprz
gałązka świeżego tymianku
Sposób przygotowania
Boczek i cebule przesmażamy na patelni. Na końcu dodajemy posiekany czosnek. Ziemniaki kroimy w grube plastry i mieszamy z boczkiem i cebulą. Doprawiamy pieprzem, solą i świeżymi listkami tymianku. Przekładamy do żaroodpornego naczynia, zalewamy śmietaną i przykrywamy wcześniej potartym serem. Zapiekamy przez 30-40 minut na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Jako dodatek szef kuchni w hotelu Sahara poleca Państwu duży kufel jasnego piwa!
xxx
Uwaga, konkurs! Beskidzka zapiekanka z ziemniaków będzie od dziś przez dwa tygodnie dostępna w hotelu Sahara w Bielsku-Białej. Czterech naszych czytelników może bezpłatnie uczestniczyć w degustacji potrawy w hotelowej restauracji. Aby wygrać jedno z dwóch podwójnych zaproszeń na degustację, należy wysłać maila zatytułowanego "sahara" na adres: [email protected]. W treści maila zamieszczamy:
- imię i nazwisko
- adres zamieszkania
- adres e-mail
- telefon kontaktowy
Liczy się kolejność zgłoszeń. O wygranej i sposobie jej realizacji zwycięzcy zostaną poinformowani drogą mailową.
- imię i nazwisko
- adres zamieszkania
- adres e-mail
- telefon kontaktowy
Liczy się kolejność zgłoszeń. O wygranej i sposobie jej realizacji zwycięzcy zostaną poinformowani drogą mailową.
Robert Kowal
Wszystkie przepisy znajdują się w zakładce Bielskie smaki i smaczki
Artykuł wyświetlono 3849 razy.
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz również
Komentarze 12
niezarejestrowany -
niezła ta zapiekanka - udała sie nawet mi!!!!
wojtek
Nie wrzucajmy wszystkich do jednego worka. Niestety my Polacy nie patrzymy przez jakość jedzenia tylko ilość i niska cena. Sami sobie jesteśmy winni. Uważa, że lepiej zjeść czegoś mniej ale smaczniejszego. My musimy mieć nawalone na talerzu, żeby się nażreć! Pod tym względem daleko nam do europy. Tam się je mniej ale lepsze produkty a nie dużo byle czego!!!
Baruśnia
Stwierdzono ze w ponad 80 % restauracjach naciagają kilientów , barachło skręcą i zmielą i za to dziadostwo trzeba słono zapłacić , to się nie dziwię ze restauracje są puste . Napisali ze najlepsze sa bary szybkiej obslugi ,ceny niskie , świeże i smaczne jedzenie i duża rotacja klientow , czyli starych ochłapów odgrzewanych z całego tygodnia nie podawają .
portos
Jedzenie w Saharze nie jest wcale najdroższe, jest na poziomie cenowym takim jak inne restauracje w mieście natomiast jak dla mnie o wiele lepsze.
Galan
Do restauracji prawie nikt nie chodzi , za komuny były bary mozna było zjeśc dobrze i tanio .
Ukryty
Komentarz został ukryty, ponieważ naruszał regulamin portalu.
2011-08-06, 11:45
reni
zgadza się ale dobrze że są takie przepisy przynajmniej w domu można coś pokombinować <br />a tak to z 4 osobową rodziną ciężko iść do restauracji nawet raz w miesiącu
Reno
Zapiekanka jest prosta i nie droga ,ale trzeba ja zrobić w domu . Reni /Za 11 zl w domu cała rodzina bedzie najedzona. A w restauracji za 11 zl kupić jedną zupke chlupkę.
Kiki
Super zapiekanka prosta smaczna polecam
reni
kilo ziemniaków to koszt około 1 zł 20 dag boczku wędzonego koszt około 4 zł
1 cebula koszt 0,5 zł
ząbek czosnku 0,2 zł
ser -4 zł
przyprawy koszt około 0,8 zł
śmietana - 2,60 zł
gaz lub prąd nie wiem
razem około 11 zł
mlask
Tanio jest w Pierogu a w Saharze nie jest wcale najdrożej, znam znacznie droższe knajpy w bielsku. Jak komuś żal kasy na dobre jedzenie w restauracji to powinien sobie robic dobre jedzenie w domu. Szmycznego!!
Janko
Jak już reklamujecie swoje dania ,to napiszcie ile to kosztuje. Podobno macie najdroższe jedzenie.
Klauzula informacyjna ›